Ποιος είναι ο νεκρός πιλότος της 120 ΠΕΑ

0

Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία, για τον επισμηναγό, Νικόλαο Βασιλείου, 39 χρόνων, πατέρα δυο παιδιών, κυβερνήτη του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός  κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους που κατέπεσε σήμερα Τρίτη (28/8/18), στις  08:50 το πρωί, σε δύσβατη δασική περιοχή, κοντά στο χωριό Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.

Τόσο ο νεκρός κυβερνήτης, όσο και ο διασωθείς συγκυβερνήτης, επίσης υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσαν στην 120 ΠΕΑ, στην Καλαμάτα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας, με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξαν νεκρό τον χειριστή του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, περίπου μιάμιση ώρα μετά την πτώση του Τ-2.

Οι δύο χειριστές του εκπαιδευτικού αεροσκάφους χρησιμοποίησαν το μηχανισμό αυτόματης εκτίναξης και εγκατέλειψαν το Τ-2 προτού αυτό συντριβεί. Για λόγους ασφαλείας, τα δύο καθίσματα εκτινάσσονται με μικρή χρονική διαφορά προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το Τ-2 έπεσε μέσα σε χαράδρα και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους -ο οποίος καθόταν εμπρός και δεν πρόλαβε να κάνει χρήση του αλεξίπτωτου- κατά την πτώση του Τ-2 εκτοξεύτηκε σε βραχώδη περιοχή, όπου και βρήκε τραγικό θάνατο.

t2_buckeye

Ο συγκυβερνήτης με τη χρήση αλεξίπτωτου έπεσε σώος στο έδαφος και ειδοποίησε την Πολεμική Αεροπορία, με το κινητό του τηλέφωνο, για το σημείο που βρισκόταν. Ο άτυχος κυβερνήτης που εκτοξεύτηκε προς άλλη κατεύθυνση βρέθηκε νεκρός.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους, πάντα εκτινάσσεται πρώτος ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και κάθεται στην πίσω θέση.

Ο διασωθείς επισμηναγός μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ για ιατρικές εξετάσεις.

Το αεροσκάφος τύπου Τ-2, είχε απογειωθεί από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα, περίπου στις 08:15 σήμερα το πρωί. Και οι δύο πιλότοι, τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης, ήταν εκπαιδευτές που εκτελούσαν πτήση επαναδιάθεσης. Περίπου στις 08:50 οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Το ΓΕΑ έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για την πτώση του αεροσκάφους

«Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του δυστυχήματος».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.