Πιάστηκαν στα πράσα για αρχαιοκαπηλία

0

ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟ ΑΚΕΦΑΛΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η σημαντική περίπτωση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων, σημαντικής αξίας που αφορά στην υπόθεση του ακέφαλου μαρμάρινου αγάλματος της Θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, που αποκαλύφθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη, κατά την οποία συνελήφθησαν τρία άτομα, που ζητούσαν 500 χιλ. € για πώλησή του, παρουσιάστηκε σήμερα (27/3/2018), στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου.

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Α/Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μία σημαντική περίπτωση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων, σημαντικής αξίας:

Τις μεσημβρινές ώρες της  23ης  Μαρτίου 2018, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα (ημεδαποί), ηλικίας 44, 48 και 57 ετών.

Στην κατοχή αυτών και συγκεκριμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο  άγαλμα της Θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,
  • δύο ανιχνευτές μετάλλων,
  • δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
  • δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • ένα σπρέυ πιπεριού,
  • οχτώ κινητά τηλέφωνα,
  • ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ

Η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα είπε:

«Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η κατάσχεση του αγάλματος αυτού είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας».

Ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κων. Τσουβάλας

Ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε εδώ με αφορμή την επιτυχή έκβαση μιας ακόμη σημαντικής και εξίσου αποτελεσματικής επιχειρησιακής αποστολής του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και των Υπηρεσιών που συνέδραμαν στην υλοποίηση της, δεδομένου ότι βασική αρχή και καθοριστική προϋπόθεση της εκπλήρωσης της αποστολής του Σώματος είναι η συνοχή, η συνεργασία και η συντονισμένη δράση μεταξύ των Υπηρεσιών και του προσωπικού της.

Η συνεργασία λοιπόν αυτή του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες στην περιοχή της Σπάρτης, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εν εξελίξει διαδικασίας παράνομης διακίνησης-διάθεσης αντικειμένων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, τη σύλληψη ομάδας ατόμων και βεβαίως τη διαφύλαξη, για μια ακόμη φορά, εξόχως σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και ενός μαρμάρινου αγάλματος της Θεάς Υγείας της ελληνιστικής περιόδου, με την πλίνθο του.

Επιτρέψτε μου, να συγχαρώ το προσωπικό και τους Προϊστάμενους των Υπηρεσιών, για την απολύτως επιτυχημένη πραγμάτωση της επιχειρησιακής τους αποστολής και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε:

«Η παρουσία μου έναν και μόνο στόχο θέλει να υπηρετήσει, την κατάθεση της ειλικρινούς αυθεντικής, γνήσιας ευαρέσκειας της Πολιτικής Ηγεσίας, στους ανθρώπους που μόχθησαν, προσπάθησαν και είχαμε αυτήν τη θετική έκβαση.

Είχαμε ακόμα μία προσθήκη στις μεγάλες επιτυχίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν ότι η Ελληνική Αστυνομία, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αστυνομικοί, μέσα σε δύσκολες, αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, μπορούν να εγγυηθούν και για την ασφάλεια των πολιτών και για την προστασία όλων εκείνων που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κύριε Αρχηγέ, έχω εξουσιοδοτηθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να καταθέσω δημόσια την ευαρέσκεια συνολικά της Πολιτικής Ηγεσίας».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.