Περί μάσκας και κορωνοϊού…

0

Με αφορμή την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο η χρήση της μάσκας ως υποχρεωτική ή υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της σε επιπλέον περιπτώσεις από όσες γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Να πούμε κατά πρώτον ότι η μάσκα είναι απαραίτητη. Είναι δείγμα σεβασμού στους γύρω μας, για να μην αποτελέσουμε φορέα μετάδοσης του covid-19, αποτελεί «υποχρέωση» προς τον εαυτό μας και προς εκείνους που μας αγαπούν και μας θέλουν υγιείς.

Ναι λοιπόν στη χρήση της μάσκας και των λοιπών μέτρων προφύλαξης και τήρησης αποστάσεων. Στο σημείο αυτό είναι αναγκαία η διάκριση: Άλλο πράγμα η τήρηση αποστάσεων για μείωση της μετάδοσης του ιού και άλλο η άρνηση της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» που παραπέμπει σε διάλυση της κοινωνικής ζωής και οδηγεί σε σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Η χρήση της μάσκας και άλλων μέτρων προστασίας, έχει μια πιο στέρεη λογική από εκείνο το αμίμητο «μείνετε σπίτι, ώσπου να ψοφήσει ο κορονοϊός». Ότι είχε να προσφέρει αυτή η λογική, αποτελεί παρελθόν. Κανείς δεν διανοείται να μιλήσει πλέον για γενικευμένο lockdown, έτσι όπως το γνωρίσαμε την περασμένη άνοιξη. Απαιτούνται άλλα πράγματα τα οποία οφείλουμε και πάλι να προβάλλουμε όσον αφορά τη δημόσια υγεία (αλλά και την οικονομία και την εργασία). 

Τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν σε προσωπικό, υποδομές, υγειονομικό υλικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να μπορούμε να ξεπερνάμε κάθε μάχη με λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες. Η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας να είναι καθολική. Δωρεάν για όλους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η υγεία, το ύψιστο κοινωνικό αγαθό να μετατρέπεται σε προϊόν για λίγους.

Τίθεται το ερώτημα: Είναι δυνατόν, ενώ βιώνουμε μια πανδημία, να είναι υπό διαπραγμάτευση τα παραπάνω; Κι όμως, σε αυτό τον κόσμο, είναι. Όμως δεν θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε και να τονίζουμε το αυτονόητο. Γιατί ένα κράτος που δεν μπορεί να παρέχει υγεία (και παιδεία, αλλά δεν χωρά αυτή η συζήτηση σε τούτο το κείμενο) στους πολίτες του έχει ξοφλήσει.

Υ.Γ. Το δεύτερο κύμα κορονοϊού ήρθε, όμως τα λεφτά πήγαν στα κανάλια. Καλά ξεμπερδέματα…  

Μαργαρίτα Πουλοπούλου

μοιραστειτε το:

Comments are closed.