Παρεμβάσεις του δημάρχου Μεσσήνης για την πατάτα

0

Να ελεγχθούν «οι τιμές πώλησης της εαρινής πατάτας, καθώς παρατηρείται τεράστια διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι», ζητά ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος με επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. «Έχει διαπιστωθεί ότι το προϊόν πωλείται από τον παραγωγό με 0,25 ευρώ το κιλό και φτάνει στο ράφι και τον καταναλωτή στην τιμή του 1 ευρώ το κιλό και πλέον», επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος και προσθέτει: «Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει προς όφελος των αγροτών που πασχίζουν να επιβιώσουν, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας».

Επίσης ο δήμαρχος με επιστολές προς τους Διευθυντές Πωλήσεων των σούπερ μάρκετ τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, ζητά να εντάξουν στα προϊόντα πώλησης την πρώιμη πατάτα Μεσσήνης, αλλά και αυτά τα οποία την εμπορεύονται να αυξήσουν τις προς διάθεση ποσότητες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Η επιστολή του δημάρχου Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλου προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι Υπουργοί,
Αυτή την περίοδο, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Το προϊόν αυτό αποτελεί μία από τις βασικές και για πολλούς παραγωγούς του μεσσηνιακού κάμπου τη μοναδική πηγή εισοδήματος, το οποίο χρειάζεται τη στήριξη όλων μας.

Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, βάλλεται οικονομικά και ο πρωτογενής τομέας όπως είναι η καλλιέργεια και διάθεση της πατάτας. Μέλημα του Δήμου Μεσσήνης είναι να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τους πατατοπαραγωγούς ώστε να διαθέσουν το προϊόν τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα τεράστια καλλιεργητικά έξοδα.

Για τον λόγο αυτό, ζητάμε από εσάς να ελέγξετε τις τιμές πώλησης της εαρινής πατάτας, καθώς παρατηρείται τεράστια διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι. Έχει διαπιστωθεί ότι το προϊόν πωλείται από τον παραγωγό με 0,25 ευρώ το κιλό και φτάνει στο ράφι και τον καταναλωτή στην τιμή του 1 ευρώ το κιλό και πλέον. Γνωρίζοντας τις συνθήκες καλλιέργειας, θεωρούμε αδιανόητο να εξακολουθεί να υφίσταται τέτοια διαφορά τιμής, εις βάρος των παραγωγών. Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει προς όφελος των αγροτών που πασχίζουν να επιβιώσουν, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

Θεωρώντας ότι κύριο μέλημα όλων των φορέων διοίκησης πρέπει να είναι η στήριξη των ελλήνων παραγωγών, ευελπιστούμε για τις άμεσες παρεμβάσεις σας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

H επιστολή του δημάρχου Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλου προς τους Διευθυντές Πωλήσεων των σούπερ μάρκετ, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες διανύουμε και την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί τομείς της οικονομίας λόγω του κορονοϊού, κρίνεται επιβεβλημένη η αλληλοϋποστήριξη, όπου υπάρχει δυνατότητα.

Αυτή την περίοδο, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Στην κατεύθυνση της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας και του ντόπιου προϊόντος, θα θέλαμε να εντάξετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες της πρώιμης πατάτας Μεσσήνης στα προϊόντα πώλησης της αλυσίδας σας. Η πώληση εαρινής πατάτας στα ράφια του σούπερ μάρκετ, θα προσφέρει ηθική ικανοποίηση στους καταναλωτές και οικονομική ενίσχυση στους τοπικούς παραγωγούς. Επιπλέον, θα συμβάλει έμπρακτα στη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας με την διάθεση του προϊόντος τους σε περισσότερα σημεία πώλησης, όπως αυτά των σούπερ μάρκετ που επισκέπτεται καθημερινά η πλειοψηφία των καταναλωτών. 

Θεωρούμε ότι μπορείτε να συμβάλλεται αυτή τη δύσκολη περίοδο και αναμένουμε τις ευεργετικές για τους αγρότες μας ενέργειές σας».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.