Παραδίδονται 7 χλμ. από το Τζάνε μέχρι το Καλαμάκι

0
ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ – ΚΟΡΩΝΗ

Επίσκεψη – αυτοψία στα τμήματα του νέου αυτοκινητόδρομου Ριζομύλου – Κορώνης πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, τη Δευτέρα 23/9/19, στην περιοχή του Πεταλιδίου.
Κατά την επίσκεψη υπήρξε δέσμευση από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννη που μετείχε στην αυτοψία, ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα του δρόμου από τη γέφυρα Τζάνε έως αρχαιολογικό χώρο, μήκους 3 περ. χλμ και το τρίτο τμήμα από το τέλος αρχαιολογικού χώρου Κάστρου έως την έξοδο Καλαμακίου, μήκους περ. 4 χλμ.

Στην επίσκεψη μετείχαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Παν. Γιαννόπουλος και ο εργοταξιάρχης του έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος – Κορώνη (τμήμα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου).

Ειδικότερα, έγινε επίσκεψη σε όλο το μήκος του έργου, το οποίο αποτελείται από τρία τμήματα:

Α΄ τμήμα: γέφυρα Τζάνε έως αρχαιολογικό χώρο «Κάστρου» Πεταλιδίου, μήκους 3 περ. χλμ.
Β΄ τμήμα: Αρχαιολογικός χώρος «Κάστρου» Πεταλιδίου, μήκους 170 περ. μέτρων.
Γ΄ τμήμα: Τέλος αρχαιολογικού χώρου Κάστρου έως έξοδος Καλαμακίου, μήκους περ. 4 χλμ.

Ιδιαίτερα για το πρώτο τμήμα, αμέσως μετά τη γέφυρα ποταμού Τζάνε, διαπιστώθηκαν κάποια θέματα σχετικά με την διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης για τα οποία ο Διευθυντής της υπηρεσίας επίβλεψης δεσμεύθηκε για την επίλυσή τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά την πορεία ενοποίησης του έργου, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των εργασιών, το ρυθμό υλοποίησης των οποίων χαρακτήρισε ιδιαίτερα αργό, και την ασφαλτόστρωση όπως προβλέπει η μελέτη του συνόλου του πρώτου τμήματος, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματος.

Για το τμήμα Β, ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης από τον Διευθυντή ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία εκπονεί μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του αρχαιολογικού χώρου ενώ συγχρόνως εργάζεται για τη μεταφορά των ευρημάτων, ώστε μετά την κατασκευή του υπόγειου τμήματος με τη μέθοδο  cut and cover και την επανεπίχωση των υλικών να γίνει τοποθέτηση των αρχαίων στην αρχική τους μορφή. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί προσβασιμότητα σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο.

Το τμήμα αυτό αποτελεί σοβαρή αιτία καθυστέρησης, όμως στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Αντιπεριφερειάρχης θα συναντηθεί με την Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με στόχο την επίσπευση των εργασιών, χωρίς αυτό βέβαια να είναι εις βάρος των αρχαιοτήτων.

Τέλος, όσον αφορά την πρόοδο υλοποίησης του τρίτου τμήματος, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι αυτό έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών όσον αφορά την διευθέτηση των ομβρίων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στον οικισμό Καλαμακίου, όπως επεσήμαναν και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης αλλά και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου Γεώργιος Τσικρικάς.

Στις προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη υπήρξε δέσμευση από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων, Γ. Κωστόγιαννη ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο και το τρίτο τμήμα, ώστε να δοθούν στην κυκλοφορία.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.