Παρέμβαση του ΙΓΜΕ για τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο

0

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης ενεργοποίησε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ώστε να συνταχθεί από το τελευταίο γνωμοδότηση σχετικά με την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε Τοπικές Κοινότητες του Ταϋγέτου και να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Τη συγκεκριμένη ενέργεια του Γενικού Γραμματέα είχε ζητήσει ο Δήμαρχος, με κατεπείγον έγγραφό του, στις 17 Ιανουαρίου 2019. Ο κ. Ταφύλλης ζητεί την παρέμβαση του ΙΓΜΕ, σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου, «για την πραγματοποίηση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης, με σκοπό την εξέταση φαινομένων κατολίσθησης και των επιπτώσεών τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (οικισμοί, οδικό δίκτυο και συνοδά έργα) από την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΙΓΜΕ και ΓΓΠΠ». Η Ομάδα του ΙΓΜΕ αναμένεται να επισκεφθεί τις περιοχές του Ταϋγέτου που παρουσιάζουν κατολισθητικά φαινόμενα στο προσεχές διάστημα.

phges 3

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, στο προαναφερθέν έγγραφό του, επεσήμανε πως «εμφανίζονται κατολισθητικά φαινόμενα σε πολλά σημεία των Τοπικών Κοινοτήτων Αλαγονίας, Πηγών, Αρτεμισίας του Δήμου Καλαμάτας, με αποτέλεσμα μετά από βροχοπτώσεις να κατολισθαίνουν τμήματα του οδικού δικτύου και να διακόπτεται η επικοινωνία των οικισμών», ενώ «μετά από βροχόπτωση δύο ημερών, είχαμε κατολισθητικά φαινόμενα σε δεκατρία σημεία του οδικού άξονα που συνδέει τα χωριά Αρτεμισία, Πηγές, Αλαγονία και Μαχαλάς, Νέδουσα καθώς και σε σημεία εντός οικισμού».

Ο κ. Νίκας ανέφερε ακόμα ότι «τα σημεία είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Αλαγονίας και Πηγών» και πως «δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένα, αλλά θα υποδειχθούν επιτόπου από παράγοντες του Δήμου μας».

Στο έγγραφο επισυνάφθηκαν αναφορά κατοίκων της Τ.Κ. Αλαγονίας, φωτογραφίες και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.