Παράσταση εργαζομένων στον επισιτιστικό – τουριστικό κλάδο

0

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας την Τρίτη 19/5/20 στις 10:00 το πρωί, θα προχωρήσει σε παρέμβαση στον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο, περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και στα επισιτιστικά επαγγέλματα και προβάλει τα αιτήματά του τα οποία θα υποβάλει στον αντιπεριφερειάρχη.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Διανύουμε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι από εμάς δεν εργάζονται, καθώς έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία και η πλειοψηφία των μαγαζιών που ανήκουν στον επισιτισμό. Ταυτόχρονα ζούμε την καθημερινότητα χωρίς να ξέρουμε αν θα επιστρέψουμε στις εργασίες μας, βρισκόμαστε στο σκοτάδι. Με την κυβέρνηση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να μην αναφέρει τις συνθήκες που θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας. Σα να μην έφτανε αυτό εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό και μειωμένους μισθούς, για την μισή σεζόν.

Πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες, εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο και με το «από ‘κει και πέρα» θα δούμε…

Ενώ για όσους κατάφεραν να «ξεφύγουν» από την απόλυση, την μεταβολή σύμβασης σε εκ περιτροπής και ήλπιζαν ότι «την γλίτωσαν», θα επιστρέψουν στην δουλειά χωρίς να ξέρουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο και μισθό ή αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέτρο- δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες, της μείωσης του μισθού στο 50%. Μάλιστα οι Ξενοδόχοι απαιτούν να δουλεύουμε όποτε τους συμφέρει και να ζούμε με επιδόματα φτώχειας και ανεργίας  αυτό εννοούν όταν λένε ότι η εποχή ανήκει στο εμείς όχι στο εγώ…

Συνάδελφοι χρειάζεται να σκεφτούμε ότι ακόμα και την περίοδο της κρίσης το τουριστικό κεφάλαιο κατέγραφε κέρδη και έσπαγε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Πού είναι τα κέρδη για τους εργαζόμενους, που είναι η ανταμοιβή για τους κόπους μας, για μας και τις οικογένειες μας, που είναι το εμείς;;; Το μόνο κέρδος που είχαμε απλήρωτη εργασία, δουλειά με ένα μόνο ρεπό ή χωρίς ρεπό, εντατικοποίηση που οδηγεί σε λιποθυμίες και ατυχήματα, ανύπαρκτα διαλείμματα, σπαστά – δίσπαστα ωράρια, πρακτικάριους που τάχα εκπαιδεύονται βγάζοντας κανονικά δουλειά ειδικευμένου προσωπικού με αμοιβή χαρτζιλίκι.

Τώρα οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, απέναντι στα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και σ’ αυτά που φέρνουν, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.

Απαιτούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
 • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
 • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
 • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

μοιραστειτε το:

Comments are closed.