ΠΑΜΕ: Άσυλο  στους πρόσφυγες πολέμων

0

Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή του με αφορμή τους 175 Σύριους πρόσφυγες που ήλθαν στην Καλαμάτα αφού αναφέρει ότι «αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας, κυρίως από τη Συρία, αλλά και άλλες χώρες στις οποίες εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πολύμορφες επεμβάσεις, ζητά: «Να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους».

Ακόμα το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η λειτουργία τους να είναι με ευθύνη του κράτους. Η εξεύρεση και η υπόδειξη των κατάλληλων υποδομών απαιτεί τη συνδρομή των Δήμων και των Περιφερειών όμως μόνο το κράτος μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη και τη στήριξή τους με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό καθώς και τη χρηματοδότησή τους. Κάθε άλλη ενέργεια από τη μεριά της κυβέρνησης θα συνδράμει ώστε να αναβιώνουν τα φαινόμενα γκετοποίησης των μεταναστών που ήδη έχουμε βιώσει και θα στρώνει το έδαφος για το φούντωμα ρατσιστικών, αντιμεταναστευτικών αντιλήψεων και ενεργειών».

Το ΠΑΜΕ ζητεί ακόμη:

  • Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.
  • Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Τα παραπάνω συνεκτικά μέτρα είναι οι ελάχιστες, αλλά και οι μόνες σήμερα ρεαλιστικές προϋποθέσεις ώστε να μη γίνει η χώρα για άλλη μια φορά χωματερή ψυχών και οι μεταναστευτικές ροές των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με τη σφραγίδα και της ΕΕ, ένας ακόμη μοχλός πίεσης των λαϊκών στρωμάτων».

Το ΠΑΜΕ, αφού σημειώνεται πως «οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι από ανύπαρκτες έως εντελώς ανεπαρκείς, ενώ χιλιάδες από αυτούς παρότι έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν», προσθέτει: «Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα, δημιουργώντας επιπλέον την «πρώτη ύλη» για καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι «Η προσπάθεια διασκέδασης του σοβαρού αυτού ζητήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η εναπόθεση της αντιμετώπισής του στη δήθεν “αλληλεγγύη των εταίρων” και των οργάνων της ΕΕ, που ευθύνονται σημαντικά για τη δημιουργία και την ανακύκλωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είναι αδιέξοδη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και αποτελεί, στην ουσία, συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.