«Παλινωδίες του “επιτελικού” κράτους και στην ελαιοπαραγωγή!»

0
ΕΡΩΤΗΣΗ 44 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

“Ενώ έχει προηγηθεί μία καταστροφική χρονιά ως προς την παραγωγή και τη δραματική πτώση της τιμής, αλλά και ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας, το Υπουργείο με τα κριτήρια της πρόσκλησης του Μέτρου 2.1 επιλέγει να ενισχύσει μία μόνο μερίδα παραγωγών και μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς με χαμηλά ποσά σε σχέση με την οικονομική ζημία που έχουν υποστεί”.

Αυτό σημειώνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη, οι 44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 που αφορά στην “έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €.

“Ο περιορισμός των δικαιούχων σε μία ειδική υποκατηγορία των ΚΚΕΑ, δηλαδή τους έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019) κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και ο αποκλεισμός όσων δήλωσαν μέσα στο έτος 2020 ως κύρια επαγγελματική ιδιότητα αγρότες, παρότι  δεν είναι ετερο-επαγγελματίες,  όπως οι περιπτώσεις αγροτών  που είχαν μισθωτές υπηρεσίες ή ενοίκια και ζημιές στην αγροτική τους δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν είχαν κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες που δεν έχουν προλάβει να εγγραφούν στο μητρώο  και πολλές άλλες περιπτώσεις, αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα”, σημειώνεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΕΛΙΑΣ ΟΠΩΣ Η ΚΑΛΑΜΩΝ

Σχολιάζοντας την ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη, οι 44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Για πολλοστή φορά ο αγροτικός κόσμος γίνεται το θύμα από τις αμέτρητες πλέον αστοχίες και το επιτελικό “μπάχαλο” που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πρόχειρα, βιαστικά και χωρίς πυξίδα υλοποιούν.

Πρώτα είχαμε την παράλειψη των ποικιλιών, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μην βρίσκουν τις παραδοσιακές ποικιλίες λαδολιάς ή διπλής κατεύθυνσης που καλλιεργούν εδώ και αιώνες στις περιοχές τους. Μαζί με αυτό πήγαινε και ο αποκλεισμός βρώσιμων ποικιλιών ελιάς όπως η Καλαμών.

Ταυτόχρονα, είχαμε τον αποκλεισμό χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που για οποιοδήποτε πρόσθετο λόγο (προβλήματα συστημάτων, ελλιπής ενημέρωση) αλλά κυρίως με μια παντελώς λανθασμένη προσέγγιση του ΥπΑΑΤ είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με βάση τα εισοδήματα του 2019, μόνο έως το τέλος Αυγούστου, ενώ από τον Σεπτέμβρη χάνουν αυτή την ιδιότητα μόνο και μόνο για την συγκεκριμένη ενίσχυση!

Εξυπακούεται ότι ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συστηματικά, με αποτελείωμα την πανδημία και τη καταβαράθρωση της τιμής, το Υπουργείο κλείνει επιδεικτικά τα μάτια στην ελληνική πραγματικότητα.

Έτσι, επιλέγει να αποκλείσει όσους δήλωσαν μέσα στο έτος 2020 ως κύρια επαγγελματική ιδιότητα αγρότες, παρότι  δεν είναι ετερο-επαγγελματίες, αλλά και τις περιπτώσεις αγροτών που είχαν μισθωτές υπηρεσίες ή ενοίκια και ζημιές στην αγροτική τους δραστηριότητα, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν είχαν κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ, τους νεοεισερχόμενους νέους αγρότες που δεν έχουν προλάβει να εγγραφούν στο μητρώο και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Από όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ βαδίζει τυφλωμένη από την αλαζονεία της επιτελικής διαχείρισης, χωρίς καμία γείωση στην ελληνική πραγματικότητα, τις συνθήκες παραγωγής και τα πραγματικά προβλήματα.

Αν όμως η ηγεσία του ΥπΑΑΤ πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίζει να ζει σε επιτελική νιρβάνα, εκτός πραγματικότητας, εμείς οι 44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ακούγοντας τα πραγματικά προβλήματα από τους ελαιοπαραγωγούς, καταθέσαμε την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητώντας, πρώτα και κύρια, να ξεχάσουν τις ασφυκτικές προθεσμίες που δεν φτάνουν ούτε για να διορθώσουν τα άπειρα λάθη και αστοχίες της πρόσκλησης -πόσο μάλλον να ολοκληρωθούν κακήν κακώς οι αιτήσεις των ελαιοπαραγωγών που δουλεύουν αυτόν το καιρό για την ελαιοσυλλογή.

Ζητάμε ακόμα, αν δεν επαρκούν τα χρήματα, για να αποζημιώσουν όλους ανεξαίρετα τους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμων, διπλής και ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ανά τη χώρα, να εξετάσουν την αύξηση του προϋπολογισμού και να ξεκινήσουν μια σωστή, διαφανή και δίκαιη νέα διαδικασία που να μην καταλήξει, εκτός από πιθανό κίνδυνο για την υγεία, σε ένα ακόμη φιάσκο, αφήνοντας  χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς χωρίς την δικαιούμενη ειδική ενίσχυση».

  • Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
μοιραστειτε το:

Comments are closed.