Πέρασαν τον έλεγχο τα έργα Αστικής Ανάπτυξης της Καλαμάτας

0

Η εξέλιξη της υλοποίησης των προτάσεων του Δήμου Καλαμάτας για τα έργα των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) είναι σύμφωνη με τα χρονοδιαγράμματα, όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, την Δευτέρα 4/11/2019, για τον έλεγχο της πορείας των έργων των ΣΒΑΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελεχών της Διαχειριστικής αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» του ΕΣΠΑ και εκπροσώπων των Δήμων.

Αυτά ανέφερε στους δημοσιογράφους, σήμερα Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Νέων Τεχνικών Έργων Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος κατόπιν προτάσεως του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου ορίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο συντονιστής του Σχεδίου Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Ο κ. Μπασακίδης υπενθύμισε ότι η συνολική πρόταση για το ΣΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας αφορά σε παρεμβάσεις στις χωρικές περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και της παραλιακής ζώνης, προήλθε μέσα από διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες την άνοιξη του 2017, αξιολογήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή στο σύνολό της και προέκυψε ένα σχέδιο προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 9.165.000 €, που εξειδικεύεται στους εξής τρεις άξονες:

 1. Της Επιχειρηματικότητας με προϋπ. 1.220.000 €
 2. Της Κοινωνικής Συνοχής με προϋπ. 2.730.000 €
 3. Της Βιώσιμης Ανάπτυξης με προϋπ. 5.215.000 €.

Προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων έχουν εκδοθεί μόνο αναφορικά με τον Άξονα III, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στον οποίο έχουν υποβληθεί και ενταχθεί και οι έξι (6) προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας με συνολικό προϋπολογισμό 5.289.000 €. Τα έργα αυτά, που βρίσκονται στην διαγωνιστική διαδικασία, θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2020 και είναι τα ακόλουθα:

 1. Ανάπλαση οδού Πλαστήρα
 2. Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου από Φαρών έως Ακρίτα
 3. Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά
 4. Ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής
 5. Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας
 6. Δημιουργία τριών σημείων προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων με σύγχρονα μέσα.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σύντομα αναμένονται οι προσκλήσεις για την υποβολή:

Α) στον Άξονα ΙΙ, της Κοινωνικής Συνοχής, δύο προτάσεων που αφορούν:

 1. στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η), που θα λειτουργήσει στην οδό Θουκυδίδου 2, με προϋπ. 868.500 €
 2. στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που θα λειτουργήσει στο πρώην Ιερατικό Σχολείο, με προϋπ. 1.610.000 €

Β) στον Άξονα ΙΙΙ

1. Της ανάπλασης της πλατείας 23ης Μαρτίου, με προϋπ. 1.500.000 €.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Άξονα Ι σχεδιάζεται το πλάνο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυχώρου επιχειρηματικότητας με προϋπ. 280.000 €, καθώς και την ενίσχυση επιχειρήσεων, προϋπ. 940.000 €.

Με τις προτάσεις αυτές, όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος:

 1. Βελτιώνεται η ελκυστικότητα των περιοχών του Ιστορικού Κέντρου και μέρους της παραλιακής ζώνης και ταυτόχρονα ενισχύεται σ’ αυτές η επιχειρηματικότητα
 2. Στηρίζονται οικογένειες και διευκολύνονται μέλη τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με τη λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ
 3. Ενισχύονται δραστηριότητες επιχειρήσεων στους τομείς της καινοτομίας, της αγροδιατροφής, του τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε, κλείνοντας, ότι «ως Δήμος Καλαμάτας, με τις έως τώρα προτάσεις μας συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, διεκδικούμε στην Περιφέρεια αυτό που μας αναλογεί, ως μια περιοχή αναπτυσσόμενη και ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.