Πέθανε ο ομογενής δισεκατομμυριούχος Άλεξ Σπανός

0

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών ο ομογενής (καταγόμενος από την Εύα Μεσσηνίας) δισεκατομμυριούχος Άλεξ Σπανός, δραστηριοποιούμενος στον κτηματομεσιτικό τομέα και τις κατασκευές. Το 2016 το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ και δη στη θέση 290, με περιουσία ύψους 2,4 δις δολαρίων.

Ο Άλεξ Σπανός ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Los Angeles Chargers (NFL), η οποία ανακοίνωσε τον θάνατό του με ένα tweet σήμερα το πρωί. Τον περασμένο Αύγουστο πέθανε η σύζυγός του, Φαίη.

Το 2008 o Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε στον Σπανό το βραβείο του ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής ως αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα.

Ο Σπανός γεννήθηκε το 1923 στο Στόκτον της Καλιφόρνια από τους Έλληνες μετανάστες Κωνσταντίνο και Ευανθία Σπανού. Ο πατέρας του λειτουργούσε ένα αρτοποιείο, όπου ο νεαρός Σπάνος άρχισε να εργάζεται στην ηλικία των οκτώ.

Το 1942, ο Σπανός εγκατέλειψε το κολέγιο στην Πολυτεχνική Σχολή Καλιφόρνιας και προσχώρησε στην Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος, αλλά δεν ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του.

Το 1951 δανείστηκε 800 δολάρια από έναν τοπικό τραπεζίτη για να αγοράσει ένα φορτηγό το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε για να πουλά σάντουιτς σε μετανάστες αγρότες στην κοιλάδα San Joaquin. Μαζί με τη γυναίκα του, τη Φέι (παντρεύτηκαν το 1948 και έκαναν 4 παιδιά: Dean, Dea, Alexis και Michael, 15 εγγόνια, 8 δισέγγονα) έφτιαχναν σάντουιτς και τα πουλούσαν στους αγρότες της περιοχής.

Μέχρι το 1955 είχε κερδίσει το πρώτο του εκατομμύριο $ και επένδυσε τα κέρδη του σε ακίνητα. Η εταιρεία του επεκτάθηκε στο κομμάτι των ακινήτων (real estate) και των κατασκευών. Το 1960 ίδρυσε τις εταιρείες A.G. Spanos Companies, οι οποίες μέχρι το 1977 είχαν γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής διαμερισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τελικά, έγινε ένας από τους ιδιοκτήτες των San Diego Chargers. Το επιχειρηματικό κομμάτι των Chargers το παρέδωσε στο μεγαλύτερο γιο του, τον Dean, το 1994, δέκα χρόνια μετά την αγορά της ομάδας την 1η Αυγούστου 1984.

Τις τρέχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομάδας έχουν αναλάβει από το 2015 οι εγγονοί του Άλεξ Σπανού, ΈιΤζι και Τζον.

Ο Σπανός, γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο, αγόρασε τους Los Angeles Chargers το 1984 έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρέδωσε όμως τον έλεγχό της ομάδας στον πρωτότοκο γιο του, Ντιν, πριν από τη σεζόν του 1994. Ο Ντιν Σπανός είναι σήμερα πρόεδρος της ομάδας και ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά της έδρας της από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.