Ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δημαρχείο Καλαμάτας

0

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

Κατά τη συνάντηση του Δημάρχου με τον Υφυπουργό, τέθηκαν επί τάπητος οι βασικοί προβληματισμοί του αγροτικού κόσμου, όπως αυτοί αποτυπώνονται και σχετίζονται με το μέλλον των καλλιεργειών, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, εξετάστηκαν και τρόποι ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέας, μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, με τον κ. Βασιλόπουλο να ενημερώνει τον Υφυπουργό για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό.

Ο Δήμαρχος έθεσε στον κ. Σκρέκα αιτήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του ελαιολάδου, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν, κυρίως σε σχέση με την τιμή που έχει διαμορφωθεί. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα των πατατοπαραγωγών, καθώς επίσης και στο θέμα της αναδιάρθρωσης των συκεώνων, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στις διαρκείς εκκλήσεις του αγροτικού κόσμου για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις αποζημιώσεις. 

Ο Υφυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Δήμαρχο, τόνισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να μπουν τα θεμέλια ώστε να δημιουργηθεί ένας πρωτογενής τομέας ο οποίος θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην εξασφάλιση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά το ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα, δήλωσε γνώστης της κατάστασης, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αναζητά διαρκώς λύσεις για να στηρίξει τους παραγωγούς, ενώ και για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανέφερε ότι είναι θέμα που εξετάζεται. Επίσης, ο Υφυπουργός υπογράμμισε και την ανάγκη ενδυνάμωσης των υποδομών, με αναφορές στην κλιματική αλλαγή και στα νέα δεδομένα που αυτή φέρνει.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Υφυπουργός θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος» της Π.Ε. Μεσσηνίας, με αντικείμενο την ενημέρωση επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.