Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επέτειο του Ναυαρίνου

0
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κορυφώνονται αύριο Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στην Πύλο, οι εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. με την τέλεση Πανηγυρικής Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Στις 10:20΄ π.μ., στο Μνημείο 3 Ναυάρχων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ομιλία από τον Πρόεδρο της Σήμερα Σάββατο 19 Οκτωβρίου, έγιναν οι ακόλουθες εκδηλώσεις

 • 12:00 Τιμητική εκδήλωση υπέρ θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Παράταξη της μπάντας και του αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού προ του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας. Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων. Κατάθεση στεφάνων από:
  α) τον εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας,
  β) τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού,
  γ) τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
  δ) τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος,
  ε) τον εκπρόσωπο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων «Το Ναυαρίνο».
  Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων «Το Ναυαρίνο» Παναγιώτα Πολάλη.
 • 13:40 Μεταφορά σημαιών Ελλάδας, Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου έγινε η έπαρση αυτών από τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και όλων των αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
 • 14:15 Συγκέντρωση εκπροσώπων πρεσβειών, Πολεμικού Ναυτικού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου-Νέστορος στον λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων από τους ανωτέρω.

Στις 8 το βράδυ, στο λιμάνι της Πύλου θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατοντάδες κόσμου.

Στις 9:30 θα δοθεί δεξίωση στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (με ιδιαίτερες προσκλήσεις). Διοργάνωση: Αρχηγείο Στόλου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Το αυριανό (Κυριακή 20 Οκτωβρίου) πρόγραμμα έχει ως εξής:

 • 09:30 Παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.
 • 10:00 Τέλεση δοξολογίας από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Πύλο. Μετά το πέρας της δοξολογίας θα ακολουθήσει: Μετακίνηση στρατιωτικών αγημάτων, της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, των μαθητών και των πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Μετάβαση του ιερού κλήρου και των επισήμων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του μνημείου Τριών Ναυάρχων. Κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου Αναστάσιο Σαρδέλη, οικονομολόγο.
 • 11:15 Παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.
 • 13:40 Παράθεση γεύματος από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου στους επίσημους προσκεκλημένους στο κέντρο δεξιώσεων «Μηδέν» (ιδιαίτερες προσκλήσεις).
 • 17:30 Υποστολή σημαιών με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μεταφορά αυτών στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, απευθύνει πρόσκληση στους δημότες του Δήμου αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις, αποτίοντας φόρο τιμής και σεβασμού στους ήρωες της ελευθερίας, «για ένα σημαντικό γεγονός που σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.