Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για Πάσχα στην Καλαμάτα

0
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα έλθει αύριο Μ. Παρασκευή (26/4/19) στην Καλαμάτα για τις ημέρες του Πάσχα, όπως το συνηθίζει.

Όπως ανέφερε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 24 Απριλίου 2019, σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, «και φέτος θα εορτάσουμε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη, γιατί τα φώτα της δημοσιότητας ακολουθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Προσέθεσε δε ότι ο κ. Παυλόπουλος «αύριο Μεγάλη Παρασκευή, στη 1:00 μετά το μεσημέρι, θα προσέλθει στο Μέγαρο Χορού, για να δει τις δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις, τις οποίες έχουμε τώρα. Η μία είναι για το Άγιο Όρος, έκθεση έργων των ζωγράφων, του αείμνηστου Παπαλουκά και του κ. Θεοχαράκη και η άλλη για τους φάρους, γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Ο Π. Νίκας, επίσης, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τον Επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και θα βρίσκεται και το Μεγάλο Σάββατο στην πόλη της Καλαμάτας.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Π. Νίκας ανέφερε ότι η Καλαμάτα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες και «το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι έντονο, καθώς σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί τα οχήματα». Ο δήμαρχος ζήτησε «να υπάρχει ανοχή από τους ντόπιους και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, διότι θέλουμε να ξανάρθουν», τονίζοντας ότι «ο Δήμος έχει προσπαθήσει να έχει η πόλη μας την καλύτερη δυνατή παρουσία».

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού, το βράδυ της Μ. Παρασκευής, 26 Απριλίου 2019, θα τελεσθεί με κάθε επισημότητα, παρουσία, όπως προαναφέρθηκε, του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η έξοδος του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στις 9.15 το βράδυ, με ώρα προσέλευσης επισήμων τις 8.30 μ.μ.

Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, 27 Απριλίου 2019, θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
(Ώρα προσέλευσης επισήμων 11:30 μ.μ.)

Την Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου 2019, στις 10.15 το πρωί θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10.00 το πρωί, με ώρα προσέλευσης των επισήμων τις 9:50 π.μ.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον σαϊτοπόλεμο που θα γίνει στο πάνω πάρκινγκ του Νέδοντα στο ύψος της Πλατείας Όθωνος στις 7:40 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, με τη συμμετοχή 10 μπουλουκιών.

Ειδικότερα ο κ. Νίκας είπε για το πασχαλινό αυτό έθιμο:

«Την Κυριακή του Πάσχα έχουμε το μεγάλο έθιμο του σαϊτοπολέμου, το οποίο παρακολουθεί όλη η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις μέχρι τώρα και με έχουν ρωτήσει σχετικά. Οι σαϊτομάχοι είναι όλοι έτοιμοι, έχουμε 10 μπουλούκια.

Στα χρόνια της Δημαρχοντίας μου, στήριξα το συγκεκριμένο θεσμό με όλες μου τις δυνάμεις, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι. Είναι κάτι το οποίο προσθέτει στην πόλη, ενώ έχουμε υπόψη και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Φέραμε το σαϊτοπόλεμο στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, στην ιστορική πλατεία Όθωνος, όπου ο τόπος μάς βοηθά και από άποψη περιβαλλοντική, διότι ο Νέδοντας έχει ρεύμα κα ο καπνός φεύγει σε μηδέν χρόνο. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα μαζί με τους σαϊτομάχους, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ασφάλειας. Να έρθετε να θαυμάσετε τα 10 μπουλούκια με τις σημαίες τους, με την εμφάνισή τους, με τις ωραίες σαΐτες τους. Εκεί θα υπάρχουν και παραδοσιακά ντυμένοι Καλαματιανοί, ενώ έχει φροντίσει ο Δήμος να υπάρχει και ένα κέρασμα για όλους». Ο Π. Νίκας τόνισε πως «ο σαϊτοπόλεμος είναι κάτι που συνδέεται με την ιστορία της πόλης, με την ψυχή της πόλης και είναι εκατοντάδες οι Καλαματιανοί, οι οποίοι αγαπούν το συγκεκριμένο έθιμο και αφιερώνουν πολλές ώρες κάθε χρόνο και ημέρες, ώστε το Πάσχα να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσία σε αυτή τη σπουδαία λαϊκή εκδήλωση, συνδεδεμένη με το λαό, με τους απλούς και αγνούς ανθρώπους».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ιπποδρομίες, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα του Πάσχα στο Πλατύ.

ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και αρμόδιος για το σαϊτοπόλεμο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης αναφερόμενος στο τελετουργικό είπε ότι την εκδήλωση θα ανοίξει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και αυτή θα κλείσει με κεράσματα από επαγγελματίες της πόλης. Οι θεατές θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να ακολουθούν τις οδηγίες των δημοτικών αστυνομικών και των μελών του Συλλόγου των σαϊτομάχων. Επίσης, οι πολίτες δε θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα την ημέρα εκείνη.

Ο Νικόλαος Χαντζής, ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων, μίλησε εκ μέρους του ΔΣ, αναφέροντας πως εκδόθηκε βιβλίο για το σαϊτοπόλεμο, το οποίο έγραψε ο Χρήστος Ζερίτης. Ο συγγραφέας παραχώρησε δωρεάν τη συγγραφική του εργασία στο Σύλλογο και ο κ. Χαντζής κάλεσε το κοινό να αγοράσει αυτό το πόνημα, σε χαμηλή τιμή, για να στηριχθεί ο σαϊτοπόλεμος.

Είπε, ακόμη, πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει φροντίσει να πραγματοποιηθεί ο σαϊτοπόλεμος σε έναν πολύ ωραίο χώρο και τόνισε την αναγκαιότητα να διεξαχθεί με ασφάλεια και στο χώρο να βρεθούν μόνο τα μέλη των μπουλουκιών, που θα ρίξουν τις σαΐτες.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.