Ο Νίκας για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

0

Λόγους οικονομίας επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την επιλογή του χώρου εγκατάστασης του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. «Ο Δήμος Καλαμάτας έχει συμφέρον, για προφανείς λόγους κόστους, να βρίσκεται κοντά του ο σταθμός μεταφόρτωσης για την κεντρική διαχείριση» είπε και πρόσθεσε πώς «ο χώρος πλησίον του Νέδοντα για την εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης έχει ενοικιασθεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός περιοχής Natura και ως στρατιωτικός χώρος είναι εκτός περιοχής ΓΠΣ»

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση  μετά τις ανακοινώσεις (εδώ) του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλη Μάκαρη, είπε:

«Με απόφαση της Κυβέρνησης επελέγη για την Πελοπόννησο η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων. Δε φέραμε αντίρρηση, παρότι είχαμε κάνει βήματα στην τοπική διαχείριση. Στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης, θα υπάρξουν και σταθμοί μεταφόρτωσης σε κεντροβαρικά σημεία -και στη Μεσσηνία, φυσικά, με συνεννόηση Δήμων, ΦΟΔΣΑ, Περιφέρειας και αναδόχου. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει συμφέρον, για προφανείς λόγους κόστους, να βρίσκεται κοντά του ο σταθμός μεταφόρτωσης για την κεντρική διαχείριση.

Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο και οπωσδήποτε σε ικανό χρονικό διάστημα από σήμερα, ο Δήμος μας έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη μεταφορά τους με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος στο χώρο διαχείρισης, στη Μαραθόλακκα. Για τη μείωση του κόστους (οφέλη από εξοικονόμηση δαπάνης για καύσιμα, λιπαντικά, φθορές και βλάβες, καθώς και από εξοικονόμηση προσωπικού), ο Δήμος Καλαμάτας προνόησε και αγόρασε press containers, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 800.000 ευρώ. Αντί να πηγαίνουν 15 απορριμματοφόρα πάνω κάτω, θα πηγαίνει ένα press container. Σημειώνω ότι τα μηχανήματα αυτά θα είναι χρήσιμα και για την κεντρική διαχείριση.

Ο χώρος πλησίον του Νέδοντα για την εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης έχει ενοικιασθεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Η μίσθωση του χώρου και η αιτιολογία της μίσθωσης ψηφίσθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2016. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός περιοχής Natura και ως στρατιωτικός χώρος είναι εκτός περιοχής ΓΠΣ.

Οτιδήποτε γίνει, αν γίνει, θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Όπως συμβαίνει σε όλους τους σταθμούς μεταφόρτωσης στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν εντός αστικών περιοχών, δε θα πέφτουν κάτω ούτε απορρίμματα ούτε στραγγίδια.

Αν διαμορφωθεί στους πολίτες αρνητική άποψη και δε θέλουν να γίνει σταθμός μεταφόρτωσης, ας μη γίνει. Πρέπει, όμως, να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια, πρέπει να επιδιώξουμε το κοινό συμφέρον, που είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξοικονόμηση κόστους στη μεταφορά απορριμμάτων χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.