Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος “λιβάνισε” τον Α. Σαμαρά

0

Η απουσία των τριών βουλευτών Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς διευκόλυνε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, παρόντων τριών ακόμη Μητροπολιτών, σήμερα (12/8/2018), στα εγκαίνια των ανακαινισθέντων κτηρίων της ιστορικής Ιεράς Μονής Βουλκάνου, να υπερβεί τα εσκαμμένα και να “λιβανίσει” τον τ. Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, λέγοντας στην ομιλία του: “…έχετε αποδείξει ότι ξέρετε να θυσιάζεσθε για το κοινό καλό και την ωφέλεια του τόπου και της Πατρίδας”!

Voulkano-samaras II

Προφανώς, οι ευχαριστίες και οι ευχές για μακροημέρευση (με μέτρο), ήταν επιβεβλημένες, τόσο προς τον κ. Σαμαρά όσο και προς την κα Μενδώνη, αλλά μέχρι εκεί και όχι οι παρευρεθέντες να νοιώσουν κάποια στιγμή πως βρίσκονται σε εκδήλωση του τ. Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας τον κ. Σαμαρά και την κα Μενδώνη ανέφερε:

«Να ευχαριστήσουμε τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον κ. Αντώνη Σαμαρά και την πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού την κυρία Λίνα Μενδώνη, χωρίς τη δική τους συμβολή, το ενδιαφέρον, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους, ίσως αυτό που βλέπουμε σήμερα ως ένα ανακαινισμένο μοναστήρι, να μην είχε επιτευχθεί.

Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Σαμαράς ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού, έθεσε ως σκοπό του να αποκαταστήσει τα μοναστήρια της περιοχής μας. Ενθυμείσθε ότι πριν λίγο καιρό κάναμε τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής της Βελανιδιάς, πέρυσι τέτοιο καιρό εγκαινιάσαμε το Ανδρομονάστηρο και σήμερα εγκαινιάζουμε το μοναστήρι του Βουλκάνου Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε όπως εσάς κα Μενδώνη.

Εύχομαι ο Θεός, δια πρεσβειών της Παναγίας, να σας δίνει προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και δύναμη και πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι έχετε κληθεί να υπηρετήσετε ένα λαό για τον οποίον, πολλές φορές, και για την υπηρεσία αυτού του λαού, απαιτούνται θυσίες και έχετε αποδείξει ότι ξέρετε να θυσιάζεσθε για το κοινό καλό και την ωφέλεια του τόπου και της Πατρίδας».

voulkano-samaras III

Προηγουμένως, στην αρχή της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε:

«Η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα ιστορική για την τοπική Εκκλησία και ιδιαίτερα για την Ιερά Μονή του βουλκάνου. Γιατί ήταν διαχρονικό το αίτημα όλων των κατοίκων της Μεσσηνίας η Μονή αυτή να αναστηλωθεί, να απολαμβάνει και πάλι τη δόξα η οποία της ανήκει. Μία δόξα, η οποία προέρχεται όχι μόνο από την ιστορία της, αλλά κυρίως από την προσφορά της προς το Έθνος και το γένος των Ελλήνων μέσα από την προσφορά Αγωνιστών μοναχών για την απελευθέρωση της Πατρίδος μέσα από την υλική, χρηματική αλλά και ανθρώπινη προσφορά. Για να κρατηθεί αλώβητη η πίστη των Ορθοδόξων, μέσα σε καιρούς δύσκολους, για την εποχή εκείνη, γιατί ανέδειξε διδασκάλους και πατέρες της γλώσσας και της Ελληνικής Παιδείας. Μία παιδιά που δυστυχώς σήμερα τείνει να εκλείψει από το ήθος των Ελλήνων για να εξυπηρετήσει απλά και μόνο σκοπούς αλλότριους.

Αλλά αυτή είναι και η γενικότερη προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο γένος και την πατρίδα, όσο και αν κάποιοι σύγχρονοι μελετητές προσπαθούν να την αμαυρώσουν ή να θέσουν αυτή τη συμβολή της στο περιθώριο της ιστορίας. Υπάρχει όμως η συνείδηση του λαού, η οποία είναι διαχρονική και μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, μέσα στις γενεές των Ελλήνων πολιτών και που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτή η αναγνώριση της συμβολής.

Είναι δύο πρόσωπα στα οποία οφείλω να πω μόνο εγκάρδιες ευχαριστίες. Όχι μόνο τις δικές μου, όχι μόνο των μοναχών, αλλά όλης της τοπικής Εκκλησίας της Μεσσηνίας».

voulkano-samaras IV

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ

Σε δηλώσεις του ο τ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά την τελετή των εγκαινίων είπε:

«Είναι τόσο μεγάλη η συγκίνησή μου και είναι τόσο μεγάλη η τιμή που μου επιφύλαξαν, που έχω μόνον να πω ελάχιστα λόγια. Πιστεύω πραγματικά, ότι για μας τους Μεσσήνιους ήταν τόσο σημαντικό η ανακαίνιση του μοναστηριού της Παναγίας του Βουλκάνου, που στη θέση μου ο οιοσδήποτε Μεσσήνιος να βρισκόταν, θα έκανε ακριβώς το ίδιο. Γιατί η αγάπη και η ανάγκη επιτέλους να φτιαχτεί όπως ήταν σωστά αυτό το μοναστήρι, μας ακουμπάει όλους. Και απλά έκανα το καθήκον μου».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.