Ο κ. Νίκας “ξέχασε” τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στον πολιτισμό

0

Ίσως ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης, Π. Νίκας, να έχει δίκιο και να μην κινείται από στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, για τις ανάγκες επίτευξης του στόχου του, την εκλογή του, όταν τα βάζει με τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη και αναφέρει στο σποτάκι του ότι ως Καλαμάτα στον τομέα του Πολιτισμού «δεν ενισχυθήκαμε ούτε στο ελάχιστο από τον Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Δεν έχω στοιχεία, ούτε για το πόσα κονδύλια δόθηκαν σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ούτε για την ποιότητα των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν αυτές. Περί αυτού βέβαια, οφείλει ο κ. Τατούλης να παρουσιάσει στοιχεία.

Εκείνο όμως που αναφέρει στο σποτάκι του, ότι «όλα στηρίχθηκαν από το δημοτικό προϋπολογισμό, από τους δημότες και από τους πολλούς και σπουδαίους χορηγούς μας», τι το ήθελε, αφού όλοι γνωρίζουμε, τουλάχιστον οι Καλαματιανοί, ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στον τομέα του πολιτισμού, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, δεν είναι και λίγες. Το αντίθετο θα λέγαμε:

Ο κ. Νίκας ξεχνάει προφανώς τη χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. € για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για την περίοδο 2018 – 2020 που ενέκρινε ο (τότε) Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης (7/6/18).

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ξεχνάει προφανώς τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς την Καλαμάτα για τον πολιτισμό και ότι είπε στις 19/3/18 κατά την παρουσίαση του προγράμματος του 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, στο υπουργείο Πολιτισμού, όταν «ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση και την κα Κονιόρδου για τη χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει αγωνία για τα χρήματα και επισημαίνοντας ότι η καλύτερη στήριξη είναι η οικονομική εξασφάλιση, ώστε να είναι δυνατός ο καλύτερος σχεδιασμός σε μεσοπρόθεσμη βάση για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας ξεχνάει προφανώς εκείνα που είπε στις 24/5/17 κατά την παρουσίαση του προγράμματος του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, στο υπουργείο Πολιτισμού όταν «εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, διότι “με τις παρεμβάσεις του, έχουμε έγκαιρη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το 40% το διαθέτει η Κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 60% το καταβάλει ο Δήμος”».

Ο κ. Νίκας προφανώς ξεχνάει πόσα εκατομμύρια έχει πάρει συνολικά για το Φεστιβάλ Χορού, για το ΔΗΠΕΘΕΚ και για άλλες πολιτιστικές δράσεις από κρατικές χρηματοδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια που είναι Δήμαρχος.

Και κάτι ακόμα, μιας και ο κ. Νίκας είναι φιλόλογος: Τι προσέθεσε στο παράπονο – καταγγελία του για τον Περιφερειάρχη η ανακρίβεια ότι «όλα στηρίχθηκαν από το δημοτικό προϋπολογισμό, από τους δημότες και από τους πολλούς και σπουδαίους χορηγούς μας», παραλείποντας τον κυριότερο χρηματοδότη του πολιτισμού στην Καλαμάτα, το κράτος;

Όχι μόνο ήταν περιττή και άστοχη (τουλάχιστον) η αναφορά του αυτή, αλλά τον εκθέτει κιόλας, καθώς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια!

Γ. Ξ.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.