Ο εορτασμός της Παναγίας στο Βουλκάνο και τη Δήμιοβα

0

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη θα γιορταστεί και στη Μεσσηνία η  Κοίμηση της Θεοτόκου, με επίκεντρο του εορτασμού την Ιερά Μονή Βουλκάνου, αλλά και την Ιερά Μονή Δημιόβης, κοντά στο Ελαιοχώρι.

Αύριο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα χοροστατήσει κατά τον Όρθρο στην Ι. Μονή Βουλκάνου και στις 8:30 το πρωί θα προστεί, με τη συμμετοχή και του μητροπολίτη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής κ. Μελετίου, της τελετής υποδοχής της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βουλκανιώτισας από το παλαιό μοναστήρι (το Καθολικό). Θα ακολουθήσει στην Ιερά Μονής Βουλκάνου πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία.

Το εσωτερικό της Ι.Μ. Βουλκάνου με τον ιερό ναό

Στη Μονή Βουλκάνου, σήμερα στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής κ. Μελετίου. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση του επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από τον ιερό ναό και στον ειδικό χώρο ( εξέδρα) θά ψαλούν τα Εγκώμια προς τιμήν της Θεοτόκου και θα γίνουν ἡ Αρτοκλασία και το θείο Κήρυγμα.

Το παλαιό μοναστήρι (το Καθολικό), στην κορυφή του όρους Ιθώμη

Στο παλαιό μοναστήρι (το Καθολικό), στην κορυφή του όρους Ιθώμη, σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ στις 11 τη το βράδυ, θα ακολουθήσει “η τέλεση Πανηγυρικῆς Ἀγρυπνίας καί κατά τό Μοναστηριακό Τυπικό θά ψαλοῦν τά ἐγκώμια πρός τιμήν τῆς Θεοτόκου ἔμπροσθεν τῆς Ἱερᾶς καί θαυματουργοῦ Εἰκόνος Παναγίας Βουλκανιωτίσσης καί θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία”.

Στις 6.00 το πρωί θα ψαλει Ιερά Παράκλησις και ακολούθως θα ξεκινήσει η Κάθοδος της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας προς την Ι. Μονή Βουλκάνου, όπου η ιερά πομπή θα φτάσει στις 8:30 το πρωί.

  • Για τη διευκόλυνση των πολιτών, που θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, της 14ης και της 15ης Αυγούστου 2019, ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ότι, από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (14.8.2019) έως και την 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (15.8.2019), θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ

Η Ιερά Μονή Δημιόβης

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποίαν πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δημιόβης ξεκίνησαν, την Κυριακή 12 Αυγούστου, θα συνεχιστούν σήμερα στις 7.30 το απόγευμα παραμονή της εορτής με τον μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ και θα κορυφωθούν αύριο το πρωί, προεξάρχοντος του ιδίου, με τον όρθρο και την πανηγυρική θεία λειτουργία.

ΑΛΛΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Άλλα μοναστήρια της Μεσσηνίας που αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζουν είναι:

  • Η Ιερά Μονή Μαρδακίου, νότια του χωριού Νέδου­σα
  • Η Ιερά Μονή Σιδηρόπορτας, κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως κατά την Απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου.
  • Η Ιερά Μονή Κούρτζενης, κοντά στο χωριό Λαδά, από τα πλέον άγνωστα Μοναστήρια της Ι.Μ. Μεσσηνίας. Σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός της, τιμώμενος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στη Ζωοδόχο Πηγή.
  • Η Ιερά Μονή Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου κοντά στο χωριό Άνθεια
  • Η Ιερά Μονή Γριβιτσιανής, Nοτιοδυτικά του χωριού Χωματερό της Κορώνης,  αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα,
  • Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοκελλαριάς μεταξύ των χωριών Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.