Ο εορτασμός της Παναγίας στη Μεσσηνία

0

ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη θα γιορταστεί και στη Μεσσηνία η  Κοίμηση της Θεοτόκου, με επίκεντρο του εορτασμού την Ιερά Μονή Βουλκάνου, αλλά και την Ιερά Μονή Δημιόβης, κοντά στο Ελαιοχώρι.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά τον Όρθρο και θα προστεί της τελετής υποδοχής της ιεράς Εικόνος Παναγίας Βουλκανιώτισας, από το παλαιό μοναστήρι, στην κορυφή του όρους Ιθώμη.

Στη συνέχεια θα τελέσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βουλκάνου.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ

Dhmiova

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποίαν πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δημιόβης ξεκίνησαν, την Κυριακή 12 Αυγούστου.

Κατά το έθος οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως αφετηρία την Θεία Λειτουργία κατά την Κυριακή προ της Κοιμήσεως, ιερουργούντος πάντοτε του εκάστοτε Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Έτσι και φέτος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, τηρώντας το έθιμο, ιερούργησε και κήρυξε τον θείον λόγον και ευλόγησε τους προσφερθέντας άρτους κατά την Ακολουθίαν της Αρτοκλασίας.

Οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν σήμερα την παραμονή της εορτής με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και θα κορυφωθούν  αύριο με την Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ

xrysostomos petalidi

Την τελευταία Παράκληση της Θεοτόκου, δια την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Πεταλιδιωτίσσης, στον ομώνυμο Προσκυνηματικό Ναό της στο Πεταλίδι.

Μετά το πέρας της Παρακλήσεως συνομίλησε με τους πιστούς στο Ναό και στη συνέχεια μετέβη στο Λύκειο Πεταλιδίου όπου οι μαθητές παρουσίασαν την θεατρική παράσταση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, με τίτλο «Την πατρίδα μ’ έχασα», την οποία και αφιέρωσαν στον Σεβασμιώτατο.

Στο τέλος της παράστασης τόσο οι Καθηγητές και οι μαθητές όσο και ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου προσέφεραν τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιώτατο και δώρα αγάπης και τιμής προς το πρόσωπό του.

ΑΛΛΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ

Άλλα μοναστήρια της Μεσσηνίας που αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζουν είναι:

  • Η Ιερά Μονή Μαρδακίου, νότια του χωριού Νέδου­σα
  • Η Ιερά Μονή Σιδηρόπορτας, κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως κατά την Απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου.
  • Η Ιερά Μονή Κούρτζενης, κοντά στο χωριό Λαδά, από τα πλέον άγνωστα Μοναστήρια της Ι.Μ. Μεσσηνίας. Σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός της, τιμώμενος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στη Ζωοδόχο Πηγή.
  • Η Ιερά Μονή Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου κοντά στο χωριό Άνθεια
  • Η Ιερά Μονή Γριβιτσιανής, Nοτιοδυτικά του χωριού Χωματερό της Κορώνης,  αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα,
  • Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοκελλαριάς μεταξύ των χωριών Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΚΑΝΟ

Για τη διευκόλυνση των πολιτών, που θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, της 14ης και της 15ης Αυγούστου 2018, ανακοινώνεται ότι, από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (14.8.2018) έως και την 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης (15.8.2018), θα επιτρέπεται

Η άνοδος των οχημάτων προς την Ιερά Μονή, από:

  • Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη – Ιερά Μονή Βουλκάνου.
  • Λάμπαινα – Κακοπέτρι – Ιερά Μονή Βουλκάνου.
  • Μελιγαλά – Νεοχώρι – Αρχαία Μεσσήνη – Ιερά Μονή Βουλκάνου.

Η κάθοδος των οχημάτων από την Ιερά Μονή, θα πραγματοποιείται μόνο προς τη Γέφυρα Βαλύρας.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς το καθολικό της Ιεράς Μονής (Παλαιά Μονή Βουλκάνου), από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (14.8.2018) έως και την 01:00 της Τετάρτης (15.8.2018).

μοιραστειτε το:

Comments are closed.