Ο εορτασμός της Παναγίας στην Ι. Μ. Βουλκάνου

0

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας, με επίκεντρο του εορτασμού την ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου, όπου κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Στο παλαιό μοναστήρι (το Καθολικό), στην κορυφή του όρους Ιθώμη, σήμερα, στις 6:00 το πρωί, εψάλη Ιερά Παράκλησις και ακολούθως ξεκίνησε η Κάθοδος της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας προς την Ι. Μονή Βουλκάνου, όπου, η ιερά πομπή έφτασε στις 8:30 το πρωί. Έξω από το Μοναστήρι του Βουλκάνου, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης υποδέχθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Μελέτιος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με τον ιερό κλήρο και πλήθος πιστών.

Ακολούθως, τελέσθηκε πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου και στο μεσιτευτικό της ρόλο προς τον Υιό της. Ευχήθηκε δε, να σκέπει και να προστατεύει τον κάθε πιστό, αλλά και την ευλογημένη πατρίδα μας.

Πλειάδα πιστών κατέκλεισε την Ιερά Μονή, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Στη Μονή Βουλκάνου, χθες (14/8/19) στις 7 το απόγευμα, τελέστηκε ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής κ. Μελετίου. Ακολούθησε η λιτάνευση του επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από τον ιερό ναό και στον ειδικό χώρο ( εξέδρα) εψάλησαν τα Εγκώμια προς τιμήν της Θεοτόκου και στη συνέχεια έγινε η Αρτοκλασία και το θείο Κήρυγμα.

Στο παλαιό μοναστήρι (το Καθολικό), στην κορυφή του όρους Ιθώμη, επίσης, χθες (14/9/19), στις 7 το απόγευμα, θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ στις 11 τη το βράδυ, ακολούθησε “η τέλεση Πανηγυρικῆς Ἀγρυπνίας καί κατά τό Μοναστηριακό Τυπικό θά ψαλοῦν τά ἐγκώμια πρός τιμήν τῆς Θεοτόκου ἔμπροσθεν τῆς Ἱερᾶς καί θαυματουργοῦ Εἰκόνος Παναγίας Βουλκανιωτίσσης καί θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία”.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών, για την Ιερά Μονή Βουλκάνου, κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, της 14ης και της 15ης Αυγούστου 2019, είχαν ληφθεί μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ

Στην Ιερά Μονή Δημιόβης, χθες, παραμονή της εορτής, στις 7.30 το απόγευμα τελέστηκε ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί, προεξάρχοντος του του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως, στον όρθρο και την πανηγυρική θεία λειτουργία.

ΑΛΛΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Άλλα μοναστήρια της Μεσσηνίας που αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζουν είναι:

  • Η Ιερά Μονή Μαρδακίου, νότια του χωριού Νέδουσα, όπου το απόγευμα χθες, παραμονή της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού (Δείτε εδώ
  • Η Ιερά Μονή Σιδηρόπορτας, κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως κατά την Απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου.
  • Η Ιερά Μονή Κούρτζενης, κοντά στο χωριό Λαδά, από τα πλέον άγνωστα Μοναστήρια της Ι.Μ. Μεσσηνίας. Σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός της, τιμώμενος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στη Ζωοδόχο Πηγή.
  • Η Ιερά Μονή Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου κοντά στο χωριό Άνθεια
  • Η Ιερά Μονή Γριβιτσιανής, Nοτιοδυτικά του χωριού Χωματερό της Κορώνης,  αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα,
  • Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοκελλαριάς μεταξύ των χωριών Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.