Ο εορτασμός της επετείου του “Όχι” στον Δήμο Καλαμάτας

0

Εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των Σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης. Στην Καλαμάτα, στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, , στους ανδριάντες των Ηρώων στην Κεντρική Πλατεία και στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη στην Παραλία, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς στις προτομές των Ηρώων επί της Πλατείας 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ποτ θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα έχει ως εξής:

Στις 7 το πρωί Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, ενώ στις 10:15 θα τελεσθεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Γιώργο Ανδρειωμένο, Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό θα μεταβούν από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου προ του Ηρώου των Πεσόντων θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό θα μεταβούν στην Κεντρική Πλατεία για την παρέλαση η οποία θα ξεκινήσει στις 11:15 το πρωί και θα μετάσχουν σ’ αυτήν οι εξής:

Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι της Παράδοσης», Τμήμα Λαογραφίας & Παραδοσιακών Χορών «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Σύλλογος Επτανησίων Νομού Μεσσηνίας-Διονύσιος Σολωμός, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Στις 5:31 το απόγευμα θα γίνει η υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μετά το πέρας της Επιμνημόσυνη Δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών.

Θα επακολουθήσει παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από την Παναγιώτα Κόνιαρη, Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Επίσης, θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άριος και η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας της εορτής θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση και θα προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ

Την 28η Οκτωβρίου, στις 07:15 το πρωί θα σημάνουν οι καμπάνες του Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων των Αρφαρών.

Στις 9:30 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων θα μεταβούν στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, όπου στις 9:45 θα τελεσθεί δοξολογία, παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και κατοίκων. Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Φιλόλογο του Γυμνασίου Αρφαρών Άννα Ταταρούνη. Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των Σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη).

Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση του υπεύθυνου της Δημοτικής Ενότητας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεκρών και θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές. Κατόπιν θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτοι εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου και τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαρών. Στο τέλος, θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ

Τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2019, στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας και κατόπιν θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων.

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από την Ελένη Γκλεγκλέ Διευθύντρια του Λυκείου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στην κεντρική πλατεία Θουρίας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.