Ο δήμαρχος υπερέβη τα εσκαμμένα

0

Από την αρχή μου προξένησε εντύπωση μια ανάρτηση (δεν είναι βέβαια η μοναδική) στο site του Δήμου Καλαμάτας (επαναλαμβάνω του Δ ή μ ο υ και όχι της Δημοτικής Αρχής, ή του Δημάρχου) και περίμενα αν θα υπάρξει η παραμικρή αντίδραση για το συμβάν. Αναφέρομαι στην ενεργότατη συμμετοχή του Δημάρχου υπέρ του «ναι» και στην προσπάθεια ποδηγέτησης, χειραγώγησης αυτών οι οποίοι τον ανέδειξαν στο αξίωμα του Δημάρχου(!). Αλλά και στο ρεπορτάζ της συγκέντρωσης υπέρ του «ναι» στην κεντρική πλατεία. Κάτι που όπως διαπιστώσαμε δεν έγινε με τη συγκέντρωση του «όχι», υπέρ του οποίου είχαν ταχθεί σύμβουλοι της (μείζονος) μειοψηφίας.

Βρέθηκε λοιπόν ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος με ανακοίνωσή του έψεξε τον κ. Νίκα, σημειώνοντας ότι «ζητήσαμε από τον Δήμαρχο της πόλης να κρατήσει αποστάσεις από πολιτικές έριδες και σκοπιμότητες που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας», ενώ προσέθεσε πως θεωρεί «ως λανθασμένη την απόφαση του να συμμετέχει σε “καμπάνια” υπέρ του “ναι” και να υποδείξει στον Καλαματιανό λαό τι πρέπει να πράξει στην κάλπη. Το γεγονός ότι έχει εκλεγεί με ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων και πολλές φορές έχει δηλώσει ότι είναι ένας ανεξάρτητος δήμαρχος όλων των Καλαματιανών, αυτόματα σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάει και ίσες αποστάσεις».

Ο κ. Αντωνόπουλος, το πήγε ακόμα πάρα πέρα υπογραμμίζοντας ότι «προτρέψαμε το Δήμαρχο να είναι φειδωλός σε δηλώσεις που φοβίζουν του συμπολίτες μας και δημιουργούν περαιτέρω αίσθηση ανασφάλειας».

Υπάρχει κάποιος με όλα αυτά τα αυτονόητα που αναφέρει ο κ. Αντωνόπουλος στην ανακοίνωσή του; Προφανώς, ή, προς το ορθότερο, ασφαλώς όχι.

Επειδή ίσως κάποιος πει ότι ο κ. Νίκας ως φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να πάει στο «ναι», ή και στο «όχι», ή όπου θέλει, και βέβαια είναι δικαίωμά του. Αλλά όλο αυτό το σκηνικό και με ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα του Δήμου για το «ναι», σίγουρα δεν έχει κανένα δικαίωμα. Να καταστήσω ακόμα σαφές, ότι δεν έχει καμία σημασία αν υποστήριξε το «ναι» ή το «όχι», το ίδιο λανθασμένη θα ήταν η στάση του.

Για να έχετε όμως μια σαφέστερη εικόνα, ας δούμε τι είχε αναρτηθεί στο site του Δήμου Καλαμάτας, την επομένη της συγκέντρωσης του «ναι», στις 3 Ιουλίου 2015, με τίτλο «Συγκέντρωση για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα»:

«Από τους φορείς που υποστηρίζουν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, οργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουλίου συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας μετέβησαν εν σώματι από το Δημαρχείο στο χώρο της συγκέντρωσης, στην οποία ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πάνος Καζάκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας).

Ο Δήμαρχος, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωθέντες, τόνισε – μεταξύ άλλων – πως «την Κυριακή κρίνεται το ευρωπαϊκό μας μέλλον». Επεσήμανε, δε, πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι περίκλειστο κράτος».

Ο Π. Νίκας υπογράμμισε το γεγονός πως έχουν γίνει λάθη σε όλα τα επίπεδα, όμως αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην ακύρωση της ευρωπαϊκής μας πορείας. Είπε ακόμη πως η νεολαία έχει δίκιο να διαμαρτύρεται, αλλά ελπίδα υπάρχει μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Ανέφερε, ακόμη, πως η παραμονή μας στην Ευρώπη είναι αναγκαία διότι ελλοχεύουν και εθνικοί κίνδυνοι.

Ο Δήμαρχος χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση ανθρώπων από διάφορα κόμματα, επεσήμανε την ανάγκη ενότητας κι έκλεισε λέγοντας: «Είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι γίνει την Κυριακή το βράδυ»».

Μάλιστα, το… ρεπορτάζ περιελάμβανε και 5 φωτογραφίες. Στη μία από τις οποίες (αναρτάται), ο δήμαρχος, χαμογελαστός, επικεφαλής πομπής, που μετέχουν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθ’ οδόν προς τη συγκέντρωση με αφετηρία το Δημαρχείο και κατάληξη τον τόπο συγκέντρωσης, την κεντρική πλατεία.

Όποιος είναι «άπιστος Θωμάς», μπορεί να το διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος (τουλάχιστον) υπερέβη τα εσκαμμένα.

Γιώργος Ξιάρχος

Υ.Γ. «Ο κομματισμός είναι το σαράκι που τρώει τις σάρκες της Αυτοδιοίκησης και παρεμποδίζει την αυτόνομη πορεία της». Αυτό τόνισε στην κατακλείδα της ομιλίας του στη Γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, σήμερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο οποίος κατά τ’ άλλα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της «Νέας Δημοκρατίας» -που έγινε και με την παρουσία του πρώην βουλευτή Ι. Λαμπρόπουλου στο Δημαρχείο- για συστράτευση στο δημοψήφισμα υπέρ του «ναι»!

μοιραστειτε το:

Comments are closed.