Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την επέτειο της 23ης Μαρτίου 1821

0

Την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου 1821 τίμησε σήμερα Δευτέρα (23/3/2020) ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θαν. Βασιλόπουλος μοναχικά, καθώς έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις και άλλα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Ο δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου και απηύθυνε μήνυμα για την επέτειο:

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της επετείου απελευθέρωσης της πόλης απο τον τουρκικό ζυγό στις 23/3/1821

“Ήταν 23 Μαρτίου 1821 όταν έμπαιναν οι βάσεις για την επιτυχή έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Επαναστατημένων Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Σήμερα συμπληρώνονται 199 χρόνια από την ημέρα που οι πρόγονοί μας απελευθέρωσαν την Καλαμάτα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τους σκλαβομένους μέχρι τότε Έλληνες, τους Ευρωπαίους και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Με ομοψυχία, κοινό όραμα και σχέδιο, συνεργασία, θέληση και βαθιά πίστη, οι πρόγονοί μας απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι Αξίες και τα ιδανικά που πηγάζουν από τον αγώνα του ΄21 παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα και αποτελούν οδηγό για όλους εμάς.

Εθνική παρακαταθήκη αποτελεί η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς». Το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των Επαναστατημένων Ελλήνων, της Μεσσηνιακής Γερουσίας υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, εδώ από την πόλη της Καλαμάτας.

Θυμόμαστε, τιμούμε, εκφράζουμε το σεβασμό μας στους ήρωες του ΄21.

Η απελευθέρωση της πόλης μας, εκτός από ιστορικό γεγονός, συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να ενεργούμε όλοι. Συλλογικά, προτάσσοντας το «εμείς».

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Οι στιγμές που ζούμε δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η πανδημία του κορωνοϊού, αποτελεί τον αόρατο εχθρό, που όλοι μαζί καλούμαστε να υπερκεράσουμε με υπευθυνότητα. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και οφείλουμε να μείνουμε ψύχραιμοι και πειθαρχημένοι, υπακούοντας τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών.

Φίλες και φίλοι,

Οι φετινοί εορτασμοί για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας ματαιώθηκαν, λόγω κορωνοϊού. Για να μπορούμε σε ένα χρόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όλοι μαζί…

Μένουμε σπίτι.
Μαζί θα τα καταφέρουμε.
Χρόνια πολλά, Καλή δύναμη σε όλους!”.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.