Μελέτες και έργα 4,8 εκατ. € στη Μεσσήνη

0

Στα 4,8 περίπου εκατομμύρια ευρώ κοστολογούνται οι μελέτες και τα έργα από εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, σήμερα Παρασκευή (18.12.2015) στη Μεσσήνη, για το Δήμο και συγκεκριμένα για τον Πάμισο, τις εκβολές του και το Πεταλίδι.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Μεσσηνία, το μεσημέρι πήγε στη Μεσσήνη, όπου στο Δημαρχείο συναντήθηκε με το Δήμαρχο Γ. Τσώνη. Στο επίκεντρο της συνάντησής του βρέθηκαν δύο  σημαντικά έργα, που είχαν τεθεί από το Δήμο Μεσσήνης:

  • Η αντιπλημμυρική προστασία του πόταμου Παμίσου από το φράγμα του Άρι έως τις εκβολές του στη θάλασσα (Μεσσήνη), καθώς και οι μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών του και της παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης.
  • Η εκπόνηση μελέτης και η εκτέλεση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών του Πεταλιδίου.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο, που έγινε παρουσία και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη, ανέφερε ότι «στο αναπτυξιακό σχέδιο που μας έθεσε ο Δήμος Μεσσήνης, στις πρώτες προτεραιότητες υπήρξαν δύο θέματα τα οποία κατά τη σημερινή μας παρουσία θέλουμε να πούμε ότι καλύπτονται από τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου».

Εξειδικεύοντας ο κ. Δέδες σημείωσε:

«Το πρώτο αφορά στη διευθέτηση και την οριοθέτηση του ποταμού Παμίσου σε ένα πολύ μεγάλο μήκος του μέχρι τις εκβολές του, έργο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου θα μιλήσει ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών κ. Κοτσιόλης.

Πρόκειται για μία μελέτη προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, την οποία οδηγεί η Γενική Γραμματεία Υποδομών σε δημοπράτηση τους πρώτους μήνες του 2016, με εξασφαλισμένα κονδύλια για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, αλλά ταυτόχρονα και αναπλάσεων της ευρύτερης περιοχής. Έργα ιδιαίτερης σημασίας, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ. Αναλαμβάνοντας τη μελέτη η Γ. Γ. Υποδομών, αναλαμβάνει την υποχρέωση όταν ολοκληρωθεί αυτή, σιγά σιγά να αρχίσουμε να εντάσσουμε τα προβλεπόμενα έργα στα ευρωπαϊκά προγράμματα, για την χρηματοδότησή τους και την ολοκλήρωσή τους».

Στο δεύτερο έργο που αναφέρθηκε ο κ. Δέδες ήταν η αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών του Πεταλιδίου, για το οποίο είπε: «Το δεύτερο έργο το οποίο επίσης αναλαμβάνει η Γ. Γ. Υποδομών, είναι η αποκατάσταση των φαινομένων καταστροφών από τη διάβρωση, των ακτών στον όρμο του Πεταλιδίου, αλλά ταυτόχρονα και μια μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας τους, που θα συνδυάζεται και μα αποκαταστάσεις και με προσθήκες νέων υποδομών που έχει ανάγκη ο Κόλπος. Ήδη είναι δεσμευμένα από τον υπουργό μας τον κ. Σπίρτζη 1.750.000 ευρώ, τα οποία αφορούν και στη μελέτη και στο πλήρες έργο κατασκευής των προβλεπόμενων έργων».

Συνεχίζοντας ο Γ.Γ. Υποδομών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Δήμος Μεσσήνης αυτή τη στιγμή, έχει αρχίσει να αποκτά υψηλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση και με τη γεωγραφική του θέση, αλλά και με τη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως υποδοχέας σημαντικών επενδύσεων, πρέπει να αξιοποιήσει σήμερα τις ευκαιρίες που υπάρχουν, χωρίς να αφήσουμε ούτε λεπτό, αλλά ούτε καμία δυνατότητα χαμένη».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε για τη σημαντική συμβολή του στα όσα σημαντικά για το Δήμο Μεσσήνης ανακοίνωσε».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.