“Άμεσα, οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων”

0
ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.

“Είναι πλέον άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση περί στοχευμένης βοήθειας όταν όλοι βιώνουν μια δραματική συρρίκνωση στο κύκλο εργασιών τους”, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ξυγκώρος και προσθέτει: “Πιστεύουμε ότι πρέπει να στραφούμε σε οριζόντιες λύσεις, χωρίς εξαιρέσεις με σκοπό όχι τόσο την αποφυγή πιθανών αδικιών ή λαθών, όσο την πράξη κάθε δυνατής προσπάθειας αποφυγής ανεπανόρθωτης καταστροφής της οικονομίας συνολικά”.

Επισημαίνει στην επιστολή του ακόμα ο κ. Ξυγκώρος ότι “επιβάλλεται άμεσα να νομοθετηθούν ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, όσο αφορά το Τραπεζικό Σύστημα και τους Διαχειριστές Απαιτήσεων και Δανείων (Servicers), σε θέματα καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων (επιταγές, συναλλαγματικές, κτλ), αλλά και εξυπηρέτησης κεφαλαίου και τόκων των δανειοληπτών”.

Η Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μετά τη κήρυξη λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε πανδημία και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν, η Κυβέρνηση με ετοιμότητα έχει προχωρήσει ως τώρα στην εκπόνηση Εκτάκτων Μέτρων Στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας.

Μέριμνα όλων μας αύτη τη κρίσιμη στιγμή επιβάλλεται να είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Τα Επιμελητήρια καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να συνεισφέρουμε στο έργο των αρμόδιων Υπουργείων, στην διεύρυνση της λίστας με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης, με σκοπό την αποφυγή τυχόν λαθών η αδικιών.

Όμως, οι ραγδαίες εξελίξεις, καθιστούν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση άσκοπη, με τις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται συνέπεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Είναι πλέον άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση περί στοχευμένης βοήθειας όταν όλοι βιώνουν μια δραματική συρρίκνωση στο κύκλο εργασιών τους.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να στραφούμε σε οριζόντιες λύσεις, χωρίς εξαιρέσεις με σκοπό όχι τόσο την αποφυγή πιθανών αδικιών ή λαθών, όσο την πράξη κάθε δυνατής προσπάθειας αποφυγής ανεπανόρθωτης καταστροφής της οικονομίας συνολικά.

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί άμεσα με σοβαρά μέτρα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια τροφίμων, ασφάλεια τροφίμων και εργαζομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Να παρθούν μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα, για να μπορέσει γρήγορα και αποτελεσματικά, να ανακάμψει ο τομέας της γεωργίας στην χώρα μας.

Επιπλέον, επιβάλλεται άμεσα να νομοθετηθούν ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας των επιχειρήσεων (Νομικών Προσώπων και Ατομικών Επιχειρήσεων) και των φυσικών προσώπων, όσο αφορά το Τραπεζικό Σύστημα και τους Διαχειριστές Απαιτήσεων και Δανείων (Servicers), σε θέματα καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων (επιταγές, συναλλαγματικές, κτλ), αλλά και εξυπηρέτησης κεφαλαίου και τόκων των δανειοληπτών.

Τέλος, αποτελεί αναγκαιότητα να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και προγράμματα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών της μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, οι οποίες μετά τα επαγγέλματα ΠΟΙ.) εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο Τουριστικό μας προϊόν, έχουν πρώτες δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την υφιστάμενη κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου.

Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναμένουμε άμεσα από τη Πολιτεία την εκπόνηση πρόσθετων μέτρων για τη σωτηρία του συνόλου του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της χώρας και των εργαζομένων, με σκοπό την προστασία της κοινωνικής συνοχής, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα, αυτή την δύσκολη περίοδοι τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Ξυγκώρος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.