Ομιλία Αλ. Χαρίτση στη Βουλή για την ψήφο των Αποδήμων

0

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την ψήφο των αποδήμων με τη δέουσα θεσμική σοβαρότητα”, τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την ψήφο των αποδήμων.

“Για πρώτη φορά συγκροτήσαμε επιτροπή διακομματικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και συνταγματολόγων και καταθέσαμε μία πρόταση ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη, η οποία προβλέπει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλων των εκτός επικρατείας Ελλήνων πολιτών, με μία διαδικασία αποτελεσματική και διαφανή που λαμβάνει υπόψη την αντίστοιχη εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύτηκε με ανεύθυνο τρόπο, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τάζει τα πάντα στους πάντες και να τροφοδοτεί την ομογένεια με λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου και ποιος όχι”, υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

“Με τη συνετή στάση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επιτέλους εγκατέλειψε τον λαϊκισμό και προχώρησε σε μια συγκεκριμένη διαδικασία που οδήγησε στην παρούσα πρόταση νόμου, η οποία ενσωματώνει κάποιες από τις θέσεις της νομοθετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αυτοπρόσωπη ψήφο και τη θέσπιση του κριτηρίου της φορολογικής δήλωσης”, υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας. “Θα είχαμε γλυτώσει χρόνο, αν η ΝΔ εξ αρχής συνειδητοποιούσε ότι αυτό επέβαλε ο σεβασμός στην έννομη τάξη και στην κοινή λογική”, συμπλήρωσε.

“Είναι επιτέλους καιρός οι Έλληνες της διασποράς να ενταχθούν ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης κλείνοντας την ομιλία του. “Έχουμε αποδείξει εξαρχής ότι επιδιώκουμε τη συναίνεση ώστε να υπάρξει λύση στο ζήτημα αυτό. Παραμένουμε σε εγρήγορση για την υλοποίηση  ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την ψήφο των αποδήμων και θα προφυλάσσει την εκλογική διαδικασία από θεσμικά ατοπήματα”, κατέληξε.

Ακολουθεί το σχετικό video με την ομιλία του κ. Χαρίτση στη Βουλή:

Ομιλία στη Βουλή 11.12.2019

► Η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την ψήφο των αποδήμων με τη δέουσα θεσμική σοβαρότητα μετά από 45 ολόκληρα χρόνια► Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση κατόπιν πολύμηνης δουλειάς που κάναμε στο Υπουργείο Εσωτερικών με διακομματική επιτροπή επιστημόνων – Προβλέπει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλων των εκτός επικρατείας Ελλήνων πολιτών, με μια διαδικασία αποτελεσματική και διαφανή❗️ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πολιτεύτηκε εξαρχής με ανεύθυνο τρόπο ► Επιτέλους εγκατέλειψε τον λαϊκισμό και με τη συνετή στάση της αντιπολίτευσης προχώρησε μια συγκεκριμένη διαδικασία που οδήγησε στην παρούσα πρόταση νόμου που ενσωματώνει κάποιες από τις θέσεις της νομοθετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, όπως την αυτοπρόσωπη ψήφο και τη θέσπιση του κριτηρίου της φορολογικής δήλωσης► Είναι επιτέλους καιρός οι Έλληνες της διασποράς να ενταχθούν ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου – Παραμένουμε σε εγρήγορση για τη διασφάλιση της ψήφου των αποδήμων και την προφύλαξη της εκλογικής διαδικασίας από θεσμικά ατοπήματαΑπό την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Δημοσιεύτηκε από Alexis Charitsis – Αλέξης Χαρίτσης στις Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019
μοιραστειτε το:

Comments are closed.