Οι 5 άξονες συνεργασίας Περιφέρειας – Επιμελητηρίων

0

Την ενδυνάμωση της συνεργασίας της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και οι Προέδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Περιφέρειας την Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, καθώς και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης και Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης.

«Στοχεύουμε να μετατρέψουμε την Πελοπόννησο σε μια Smart Περιφέρεια, τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και της επιχειρηματικότητας και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και τόνισε «στο σχέδιό μας αυτό κομβικό ρόλο έχει η στρατηγική μας σχέση με τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου. Εξαρχής εδραιώσαμε σημαντικές συνεργασίες που έχουν ήδη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου. Σήμερα αποφασίσαμε τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας, ώστε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για την επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου».

Από την πλευρά των Επιμελητηρίων ο κ. Ξυγκώρος, αφού σημείωσε τη βελτίωση των σχέσεων και των συνεργασιών των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου μεταξύ τους στο πλαίσιο της περιφερειακής συγκρότησής τους, δήλωσε την πρόθεση του συνόλου των Επιμελητηρίων να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η συνεργασία με την Περιφέρεια. Σημείωσε ακόμη ότι η συνεργασία αυτή έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα για την επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου, στόχος ωστόσο είναι η ακόμα στενότερη συνεργασία.

Οι 5 άξονες συνεργασίας Περιφερειας – Επιμελητηρίων είναι οι εξής:

  1. Η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων, ώστε να προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα μέλη τους, να απλουστεύσουν και να ενισχύσουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους συνοχή στο επίπεδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  2. Η πιο ενεργός συμμετοχή των Επιμελητηρίων στο σχεδιασμό των δράσεων συμμετοχής της Περιφέρειας στις διεθνείς επιχειρηματικές εκθέσεις, ώστε να επιτευχθούν ακόμα πιο στοχευμένα και καλύτερα αποτελέσματα για τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν. 
  3. Η ανάπτυξη των θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και η διασύνδεσή τους με την οικονομία της Πελοποννήσου. 
  4. Η συγκρότηση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων, που θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει διαρκής διαβούλευση για τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας στην Πελοπόννησο. Αποφασίστηκε επίσης στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να προσκαλούνται επίσημα τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, ώστε να υπάρχει διαρκής έκφραση των απόψεών τους.
  5. Η συμμετοχή σε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας (Interreg), απ’ όπου τα επιμελητήρια μπορούν να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους και των μελών τους, να δημιουργήσουν διεθνείς συνεργασίες, να αποκτήσουν τεχνογνωσία, να έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και να αναπτύξουν πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, βελτιώνοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των δομών τους.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.