“Οι Ώρες”: Βραδιά Κινηματογράφου

0

Η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “Θάλπος” Καλαμάτας ανακοινώνει τη διεξαγωγή κύκλου δράσεων για την ψυχική υγεία της γυναίκας στην σύγχρονη εποχή, συνδιοργανώνοντας με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την εκδήλωση Βραδιά Κινηματογράφου: Τα ζητήματα ψυχικής υγείας των γυναικών (Cinema Night: Women’s mental health matters), με την προβολή της ταινίας «Οι Ώρες» (The Hours)

Η ταινία (Drama, Romance) του 2002, διάρκειας 110 λεπτών, σε σκηνοθεσία: Stephen Daldry, βασισμένη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Cunningham, με πρωταγωνίστριες τις Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore, θα προβληθεί Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ, στο Καφέ Σινέ (Δυτική Παραλία Καλαμάτας), με ελεύθερη είσοδο.

Στην σύγχρονη εποχή των social media, που το φαίνεσθαι αρκεί για να
χαρακτηριστεί μία γυναίκα, η εκδήλωση αυτή στοχεύει στο να έρθει στο προσκήνιο η ψυχοσύνθεση της γυναίκας και οι διαχρονικοί της ρόλοι που καλείται να φέρει εις πέρας, ευαισθητοποιώντας το κοινό ανεξαρτήτως φύλου για τη σημαντικότητα της καλής ψυχικής υγείας.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών, που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές και που -φαινομενικά – δεν τις ενώνει τίποτα, πέρα από το βιβλίο «Κυρία Νταλαγουέι» (Mrs. Dalloway) της Βιρτζίνια Γουλφ, η δύναμη του οποίου έχει επηρεάσει αμετάκλητα τις ζωές τους.

Πρόκειται για την Κλαρίσα Βόγκαν, μια Νεοϋορκέζα στο έτος 2001, που ετοιμάζει ένα πάρτι για τον άρρωστο από AIDS φίλο της, την Λόρα Μπράουν, μια έγκυος νοικοκυρά που ζει στην Καλιφόρνια την δεκαετίας του ’50, εγκλωβισμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο και την Βιρτζίνια Γουλφ στην Αγγλία την δεκαετίας του ’20, η οποία προσπαθεί να γράψει το βιβλίο της, ενώ ταυτόχρονα παλεύει να ξεπεράσει την κατάθλιψη.

Οι τρεις αυτές γυναίκες έχουν κοινό σημείο αναφοράς, το γεγονός ότι αναζητούν νόημα στη ζωή τους, παλεύουν ενάντια στις κοινωνικές επιταγές και συμβάσεις της εποχής τους, «φλερτάρουν» με την ιδέα της ψυχικής ασθένειας ή της αυτοκτονίας, και εκφράζουν ελεύθερα ή αντίθετα κρατούν καταπιεσμένη την αμφισεξουαλικότητα τους.

Βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα «Οι Ώρες» του Μάικλ Κάνιγχαμ, ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στη ζωή και το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ μέσα από τη συγγραφή μιας ιστορίας μιας ομάδας ανθρώπων που παλεύουν διεκδικώντας το μερίδιό τους στον έρωτα, την ελπίδα αλλά και την απογοήτευση.

«Θάλπος – Ψυχική Υγεία»

Ο Φορέας «Θάλπος – Ψυχική Υγεία» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής μέριμνας από το 2005, και λειτουργεί σύμφωνα με το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ψυχικής υγείας, του Προγράμματος «Ψυχαργώς» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Η προσφορά του «Θάλπος-Ψυχική Υγεία» παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τις δύο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, το «Θάλπος Αττικής» και το «Θάλπος Καλαμάτας», οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν από επαγγελματίες υγείας παρέχοντας εξειδικευμένες και πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας υπηρεσίες στην υποστήριξη ασθενών με βαριά ψυχικά νοσήματα.

Οι Μονάδες μας, στα πλαίσια των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, διοργανώνουν προγράμματα, εκδηλώσεις και σεμινάρια ενημέρωσης για το ευρύτερο κοινό σχετικά με τη ψυχική υγεία και την καταπολέμηση του στίγματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.thalpos.org.gr, τη σελίδα στο Facebook www.facebook.com/ThalposMentalHealth, να καλέσετε το Τμήμα Επικοινωνίας στο 2108668365 ή μέσω email pressoffice@thalpos.org.gr.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.