“Οι Φοιτητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους”

0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ. ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι ανακοινώσεις της Υπουργού για τη λειτουργία των ΑΕΙ διατηρούν την αγωνία μας για την πορεία των σπουδών μας, για τον ακριβή καθορισμό των όρων πραγματοποίησης των εξεταστικών και την απόκτηση του πτυχίου μας. Την ώρα που οι οικογένειές μας ματώνουν για να πληρώνουν νοίκια για σπίτια που δεν χρησιμοποιούμε, η κυβέρνηση μας αγνοεί επιδεικτικά και αδιαφορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Δεν πείθουν κανέναν οι διαβεβαιώσεις ότι «θα ολοκληρωθεί κανονικά το εξάμηνο» όσο δεν δίνει η κυβέρνηση καμία απάντηση στο πως θα καλυφθεί η αναγκαία ύλη, πως θα ολοκληρωθούν και σε ποιο χρονικό διάστημα εργαστηριακά μαθήματα που από τη φύση τους απαιτούν δια ζώσης διδασκαλία, τι επιβάρυνση θα σημαίνει αυτό για τους φοιτητές. Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των φοιτητών και των εργαζομένων με πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού και εξοπλισμού για τις σχολές και μέσα ατομικής προστασίας, ή θα στοιβαζόμαστε 20 φοιτητές σε μια αίθουσα 40 τετραγωνικών, όπως γινόταν πριν; Πως θα μελετήσουν για να ανταπεξέλθουν στην εξέταση οι φοιτητές όταν δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανεβαίνουν οι διαλέξεις μαγνητοσκοπημένες, να έχουν πρόσβαση σε όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό μέσα από τις πλατφόρμες και τα συγγράμματα ακόμη δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί;

Επιπλέον απουσιάζει πλήρως η παραμικρή ενημέρωση από τις διοικήσεις των σχολών για το αν πρόκειται να συνεχιστεί η πρακτική άσκηση, με ποιους όρους, πότε και αν θα αποζημιωθούν οι φοιτητές για τους οποίους η πρακτική άσκηση αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη πτυχίου.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους! Να ενημερωθούν άμεσα οι φοιτητές και οικογένειες τους! Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές.

Διεκδικούμε:

 • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων και να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση σχολών και εστιών με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων. Να απολυμαίνονται μετά από κάθε μάθημα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι φοιτητές( Μικροσκόπια, Στερεοσκόπια κλπ)
 • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • Να παρθούν διοικητικά και άλλα μέτρα για να ολοκληρωθούν ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν άλλο οι φοιτητές
 • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
 • Για τα εργαστήρια που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
 • Να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής τους.
 • Να ανοίξουν τα εστιατόρια με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, καθημερινές απολυμάνσεις. Να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές.
 • Οι φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους με κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης τους. Επαρκή δρομολόγια αστικού ΚΤΕΛ από και προς τις Σχολές ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα λεωφορεία.
 • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
 • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό μηνιαίο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για όλους τους μήνες που τα ιδρύματα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.
 • Επαναλειτουργία της Εστίας και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή διαμονή των φοιτητών.
 • Οριστική απαλλαγή των οικότροφων φοιτητών από το μηνιαίο μίσθωμα.
 • Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία!

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ. ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

μοιραστειτε το:

Comments are closed.