Οι υποτροφίες και τα βραβεία δοκιμίου

0

«Αν πραγματικά διδασκόμαστε από την Ιστορία, καλό θα ήταν να μάθουμε κι αυτό: ότι οι διαμάχες και οι κομματισμοί δεν βοηθούν μια χώρα. Πρέπει ο καθένας να έχει τις απόψεις του, είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσομε ότι ο τόπος αυτός έπαθε πάρα πολλά, πάμπολλα από τους φανατισμούς κι από τις διαμάχες.

Αυτά είπε κλείνοντας χθες Δευτέρα (16 Ιουνίου 2015),  κατά την αντιφώνησή του ο καθηγητής Παύλος Τζερεμίας, ο οποίος μοιράστηκε με τον Οδυσσέας Σπαχή το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2014, κατά την τελετή επίδοσής τους

Ο Δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, στους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, τόνισε πως για τον αείμνηστο πρώτο αιρετό Νομάρχη Παναγιώτη Φωτέα «μετά από 17 χρόνια πάντοτε το καντηλάκι του είναι αναμμένο και πάντοτε υπάρχει ένα κερί εις αναγνώρισιν της μεγάλης προσφοράς του, της πνευματικής προσφοράς του κύρια, που δείχνει ότι οι απλοί άνθρωποι πάντοτε θυμούνται, δεν ξεχνούν τους ανθρώπους, οι οποίοι με αλήθεια κι ανιδιοτέλεια τους υπηρέτησαν.

Ο αείμνηστος Καπετάνιος, ο μεγάλος ευεργέτης της Μεσσηνίας – διότι δεν υπάρχει τομέας που να μην ευεργέτησε – όταν αισθάνθηκε το τέλος του, θέλησε να κάνει ένα βραβείο που να τον ενώνει με τον αείμνηστο Νομάρχη – διότι εδώ υπάρχουν και κάποιοι που ήμαστε μαζί στην πορεία σ’ εκείνα τα χρόνια, σ’ εκείνη τη συγκλονιστική συνεδρίαση του Μαρτίου του 1996.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε, όσους παρευρέθησαν και ευχήθηκε «ο τόπος μας να κατορθώσει να ξεπεράσει τα προβλήματα, τη μεγάλη κρίση που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βιώνουμε όλοι μας».

Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό η Περιφερειακή Σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ως εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Υποτροφίες σε 4 αριστούχους φοιτητές της νομικής σχολής

Στη συνέχεια έγινε  η επίδοση των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες θέσπισε ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και δόθηκαν φέτος σε 4 φοιτητές Νομικής Σχολής, όπως σχετικά αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή.

Δικαιούχοι των υποτροφιών είναι η Παντελία Χριστοπούλου με έτος εισαγωγής 2014, η Αικατερίνη Ροκανά με έτος εισαγωγής 2013, ο Γεώργιος Ελευθεράκης με έτος εισαγωγής 2012 και η Αθηνά Παπαχρήστου με έτος εισαγωγής 2011. Τις υποτροφίες παρέλαβαν εκπρόσωποι των φοιτητών.

Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση, ανέρχεται σε 17.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσόν χορηγεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου.

Το βραβείο δοκιμίου

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η επίδοση του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2014.

Οι βραβευθέντες αποποιήθηκαν το έπαθλο, συνολικής αξίας 3.000 ευρώ, εκ των οποίων σε καθέναν αντιστοιχεί ποσόν 1.500 ευρώ και το διέθεσαν ο μεν Καθηγητής Παύλος Τζερμιάς για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας, ο δε Οδυσσέας Σπαχής για φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, εξ ημισείας, στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ο Καθηγητής Μαριάνος Καράσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, γνωστοποίησε ότι φέτος το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στον Παύλο Τζερμιά, για το βιβλίο του «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του» και στον Οδυσσέα Σπαχή, για το βιβλίο του «Θεμελιώδη Σύμβολα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Ο Καθηγητής Καράσης αναφέρθηκε στο βιογραφικό καθενός από τους συγγραφείς και στο περιεχόμενο των βιβλίων.

Μήνυμα ενότητας από τον καθηγητή Παύλο Τζερμία

Κατόπιν, επέδωσε στον Καθηγητή Παύλο Τζερμιά την περγαμηνή του βραβείου. Ο Καθηγητής Τζερμιάς, στην αντιφώνησή του, είπε τα εξής:

«Είμαι σε θέση να εκτιμήσω πολύ θετικά αυτή την τιμή που μου γίνεται, αλλά επιτρέψτε μου να θυμηθώ και να θυμίσω κάτι: Εμένα είναι αυτή η τιμή και κάπως συμβολική γιατί ο μακαρίτης ο πατέρας μου Νικόλαος Τζερμιάς, το 1917, υπηρέτησε εδώ στην Καλαμάτα ως Διευθυντής Δικαστικού της 14ης Μεραρχίας και νομίζω ότι αξίζει να το γνωστοποιήσω γι’ αυτούς που τυχόν δεν το ξέρουν.

Ήταν τότε μια πολύ φανατισμένη ατμόσφαιρα. Το ΄17 ήλθε ο Νικόλαος Τζερμιάς εδώ, κατ’ εντολήν του Ελευθερίου Βενιζέλου. Βρέθηκε σ’ ένα κλίμα καταδιώξεων των Αντιβενιζελικών από κάποιους φανατικούς Βενιζελικούς.

Γράφει, λοιπόν, στα κατάλοιπά του ότι τότε οι Βενιζελικοί εδώ είχανε χωριστεί σε δύο ομάδες: ήτανε οι πάρα πολύ φανατικοί και ήταν αυτοί οι οποίοι έπαιρναν το Φιλελευθερισμό στα σοβαρά. Φιλελεύθερος θα πει να σέβεσαι και την άποψη του άλλου, που σκέφτεται διαφορετικά. Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα βρέθηκε εδώ και προσπάθησε όσο μπορούσε – γιατί είχε μια θέση καίρια – να βοηθήσει τους κατατρεγμένους Αντιβενιζελικούς από τους φανατικούς Βενιζελικούς. Και τι κάνουν οι φανατικοί Βενιζελικοί; Γράφουν στον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα: «αυτός ο Τζερμιάς που μας έστειλες εδώ βοηθάει τους Αντιβενιζελικούς – άκουσον, άκουσον!». Και τι απαντά ο Ελευθέριος Βενιζέλος; Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απαντά ότι ο Τζερμιάς «κάνει στην Καλαμάτα αυτό ακριβώς που θα έκανα κι εγώ στη θέση του».

Φίλες και φίλοι,

Περνούμε δύσκολες στιγμές. Ο τόπος αυτός πέρασε και περνά και πάλι πολλές δύσκολες στιγμές. Νομίζω, αν πραγματικά διδασκόμαστε από την Ιστορία, καλό θα ήταν να μάθουμε κι αυτό: ότι οι διαμάχες και οι κομματισμοί δεν βοηθούν μια χώρα. Πρέπει ο καθένας να έχει τις απόψεις του, είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσομε ότι ο τόπος αυτός έπαθε πάρα πολλά, πάμπολλα από τους φανατισμούς κι από τις διαμάχες. Γι’ αυτό νομίζω ότι, όταν μιλώ σήμερα για τον πατέρα μου, μιλώ και για την κατακαημένη Ελλάδα».

Οδυσσέας Σπαχής: σύμβολα της Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας επέδωσε την περγαμηνή του βραβείου στον Οδυσσέα Σπαχή. Ο κ. Σπαχής, αντιφωνώντας, παρέθεσε σκέψεις του «γύρω από εκείνο, που χαρακτήρισε τη ζωή του Παναγιώτη Φωτέα: τη συνύπαρξη του διανοούμενου και του πολιτικού και τα συναφή ζητήματα της δικαιοσύνης και του ορθού στον πολιτικό βίο».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «κάποια από τα θεμελιώδη σύμβολα [της Ευρώπης] διατυπώθηκαν αρχικά στην ελληνική γλώσσα και σε μορφή μυθολογικών αφηγήσεων. Με το δοκίμιό μου προσπάθησα να υποστηρίξω την άποψη ότι αυτά τα θεμελιώδη σύμβολα συνιστούν τη βάση της πολιτιστικής ενότητας της Ευρώπης».

  • Στη φωτογραφία, ο πατέρας της Παντελίας Χριστοπούλου, Γιώργος (αριστερά), παραλαμβάνει την επιταγή της υποτροφίας για την κόρη του.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.