Οι πρόσφατες πολίτικες εξελίξεις στις ΗΠΑ – Ρεπορτάζ των ΜΜΕ

0

Μέρος 1ο: Ο Trump δίνει Προεδρική Χάρη στον Michael Flynn

Ο οποίος έχει παραδεχθεί την ενοχή του για τις επαφές με τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε προεδρική Χάρη στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλίν, ο οποίος πέρασε χρόνια εμπλεκόμενος σε έναν συχνά περίεργο νομικό πόλεμο με την κυβέρνηση, που προέκυψε από έρευνες για σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την είδηση στο Twitter, καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τις εορτές των Ευχαριστιών αυτήν την εβδομάδα: «Είναι μεγάλη μου τιμή να ανακοινώσω ότι ο Στρατηγός Michael T. Flynn έλαβε πλήρη χάρη. Συγχαρητήρια στον @GenFlynn και την υπέροχη οικογένειά του, ξέρω ότι τώρα θα έχετε μια πραγματικά φανταστική Ημέρα των Ευχαριστιών !.”

Έτσι τερματίζεται μια μακροχρόνια νομική οδύσσεια για τον Flynn, ο οποίος ήταν το μόνο μέλος της κυβέρνησης Trump που παρεπέμφθηκε, στο πλαίσιο της ειδικής έρευνας του Robert Mueller.

Ο Flynn ομολόγησε την ενοχή του το 2017 για ψέματα στο FBI, σχετικά με τις επαφές του με τον Ρώσο πρέσβη και στη συνέχεια συνεργάστηκε εκτενώς με εισαγγελείς. Στή συνέχεια υπαναχώρησε, αποσύροντας την ομολογία ενοχής όταν διαφαινόταν η καταδίκη του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να τον ενοχοποιήσει. Την απονομή χάρης ακολούθησαν επικρίσεις, ότι οι πράξεις του Τράμπ υπέρ των φίλων του παρεμβαίνουν στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Adam Schiff, Δημοκρατικός από την  Καλιφόρνια, ο οποίος βοήθησε στην άσκηση δίωξης κατά την διαδικασία παραπομπής του Τράμπ (impeachment), χαρακτήρισε τις πράξεις του προέδρου εμφανώς διεφθαρμένες. «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα κάνει κατάχρηση της δυνατότητας απονομής χάρης, για να ανταμείψει φίλους και να προστατεψει όσους συμμετείχαν στη συγκάλυψη δικών του ευθυνών. Αυτή τη φορά δίνει χάρη στον Μάικλ Φλίν, ο οποίος είπε ψέματα για να κρύψει τις συναλλαγές του με τους Ρώσους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τραμπ θα φύγει όπως ήρθε  – απατεώνας μέχρι το τέλος.”

Ο Flynn, περίπου μιάμιση ώρα πριν από την ανακοίνωση του Trump, έγραψε στο Tweeter ένα στίχο της Βίβλου, που αναφέρεται σε “ιερή διάσωση”. Αυτή η πράξη του Τραμπ, ενδέχεται να ανοίγει την πόρτα για επιείκεια και σε άλλους πρώην συμβούλους, που κατηγορήθηκαν στο πλαίσιο της ρωσικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του Paul Manafort, πρώην προέδρου της εκστρατείας του Τράμπ.

(σ.σ. ο Πρόεδρος Τράμπ έχει αναφερθεί επανειλημμένα – άλλοτε αστεία και άλλοτε σοβαρά – στην δυνατότητά του ως Προέδρου για απονομή χάρης και στον εαυτό του, προκειμένου να εξασφαλίσει ασυλία και μετά την λήξη της Προεδρίας του !).

Σημειώνεται ότι :

 • Δεν ζητήθηκε η γνώμη του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη χάρη στον Flynn, όπως συνηθίζεται στην προετοιμασία απονομής προεδρικής χάρης, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. …… Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο,  θα προτιμούσε την επίλυση της υπόθεσης Flynn στο δικαστήριο, όπου ο ομοσπονδιακός δικαστής Emmet Sullivan δεν είχε ακόμη αποφανθεί σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης να πάψει την δίωξή του και ότι στο υπουργείο ήταν «σίγουροι για την πιθανότητα επιτυχίας μας στην υπόθεση».
 • Ο Flynn είναι συνταξιούχος αντιστράτηγος, που κάποτε ηγήθηκε της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (ήταν για πολλά χρόνια προϊστάμενος στρατιωτικών κατασκόπων). Στην ιδιωτική ζωή του έγινε σύμβουλος ασφάλειας και γεωπολιτικής και πήρε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε πληρωμές από ρωσικές οργανώσεις. Το 2015, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT της Ρωσίας του πλήρωσε 45.000 $ για να παραστεί σε δείπνο στη Μόσχα, όπου κάθισε δεξιά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτό).
 • Όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Flynn έγινε φανατικός υποστηρικτής της εκστρατείας του Τραμπ στον προεδρικό αγώνα του 2016. Στη Ρεπουμπλικανική Εθνική Συνέλευση εκείνο το έτος, ο Φλίν καθοδηγούσε το πλήθος να φωνάζει το σύνθημα “lock her up” (κλειδώστε τη μέσα) για την αντίπαλη του Τραμπ, Χίλαρι Κλίντον.
 • Όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017, ο Flynn ανταμείφθηκε για την πίστη του με τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, μια θέση που τον έβαλε στον Λευκό Οίκο στο πλευρό του προέδρου.
 • Όμως, ήδη κυκλοφορούσαν ερωτήματα σχετικά με τις ρωσικές επαφές του Flynn, συμπεριλαμβανομένου του τότε πρεσβευτή της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Sergey Kislyak. Ο Flynn αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του, μετά από λιγότερο από ένα μήνα, για φερόμενη παραπλάνηση του αντιπροέδρου σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρέσβη.
 • Ο Flynn κλήθηκε σε κατάθεση από το FBI τον Ιανουάριο του 2017, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη της θέσης του στο Λευκό Οίκο. Οι αξιωματούχοι της αντικατασκοπείας και της δίωξης εγκλήματος ανησυχούσαν, ότι η γνώση των Ρώσων σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα της συζήτησης του Flynn με τον Kislyak θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε εκβιασμό του Flynn , δεδομένης της αντίθεσης με τις τότε δημόσιες δηλώσεις του.
 • Ο Flynn είπε ψέματα στους πράκτορες για τις συνομιλίες του με τον Kislyak, λέγοντας ότι δεν προέτρεψε τη Μόσχα να μην ανταποκριθεί στις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα στη Ρωσία, ως αντίποινα για την εκλογική παρέμβαση του Κρεμλίνου.

Νομική Οδύσσεια

 • Ο Flynn ομολόγησε την ενοχή του τον Δεκέμβριο του 2017 για ψευδείς δηλώσεις στο FBI. Συνέχισε να συνεργάζεται εκτενώς με την ομάδα του Mueller, παρέχοντας «ουσιαστική βοήθεια» στην έρευνα του ειδικού συμβούλου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
 • Πριν ολοκληρωθεί η έρευνα του Mueller, ο Flynn εμφανίστηκε στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2018 για την αναγγελία της ποινής του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι δεν θα αντιταχθεί στο να μην επιβληθεί ποινή φυλάκισης στον Φλίν.
 • Η αμυντική ομάδα του Flynn, ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα εγκλήματά του παρά τις παραδοχές του και την ομολογία ενοχής. Αυτό προκάλεσε έντονη κριτική από τον προεδρεύοντα δικαστή, Sullivan, ο οποίος είπε ότι προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με το αν ο Flynn αποδέχθηκε πραγματικά την ευθύνη για τις πράξεις του.
 • Ο Sullivan ανέβαλε την καταδικαστική απόφαση, ώστε ο Flynn να ολοκληρώσει τη συνεργασία του, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης εναντίον του πρώην επιχειρηματικού του συνεργάτη, που αντιμετώπιζε κατηγορίες σχετικές με ξένες πιέσεις (foreign lobbying).
 • Το καλοκαίρι του 2019, ο Flynn αντικατέστησε τη νομική του ομάδα με μιά νέα ομάδα δικηγόρων με επικεφαλής τον Sidney Powell, δικηγόρο του Τέξας και συχνό κριτικό της έρευνας Mueller στο Fox News.
 • Μετά την αναδιοργάνωση, ο Flynn έκανε μια μαχητική προσέγγιση με την κυβέρνηση. Σε σε διαδοχικές αγωγές που υπέβαλε, ο συνήγορος του Flynn ισχυρίστηκε την αθωότητα του πελάτη του και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή διαχείριση, απόκρυψη απαλλακτικών στοιχείων και άλλα αδικήματα.
 • Ο δικαστής Sullivan εξέτασε τους ισχυρισμούς του Flynn και στη συνέχεια, με απόφαση 92 σελίδων, τους απέρριψε όλους.
 • Τότε, τον Ιανουάριο 2020, ο Flynn υπέβαλε αίτηση υπαναχώρησης από την ομολογία ενοχής, εξαιτίας αυτού που ονόμασε «κακή πίστη, εκδικητικότητα και παραβίαση της συμφωνίας ενοχής από την κυβέρνηση».
 • Οι εισαγγελείς, εν τω μεταξύ, επανειλημμένα επισήμαναν ότι ο Flynn ομολόγησε δύο φορές την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου. Επίσης, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του για παραβίαση της συμφωνίας περί ενοχής ή παραπτώματος.
 • Όμως, οι ισχυρισμοί του Flynn για κυβερνητική κακή συμπεριφορά αντιμετωπίστηκαν με συμπάθεια από τον Τραμπ, ο οποίος μαζί με τους συντηρητικούς του συμμάχους δήλωσαν ότι ο Flynn εξαπατήθηκε από το FBI. Αυτοί οι ισχυρισμοί συμπίπτουν, φυσικά, με τους ισχυρισμούς του ίδιου του προέδρου ότι η έρευνα στην υπόθεση της Ρωσίας ήταν «κυνήγι μαγισσών» και «φάρσα» που είχε ως στόχο να απονομιμοποιήσει την προεδρία του.
 • Τελικά, ο Γενικός Εισαγγελέας William Barr διέταξε επανεξέταση της υπόθεσης Flynn και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη το Μάιο σε απόσυρση τη δίωξή του κατά του Flynn.
 • Ο Sullivan αρνήθηκε να δεχτεί αμέσως το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για απόρριψη της υπόθεσης. Αντ ‘αυτού, ο δικαστής ξεκίνησε νέα διαδικασία επανεξέτασης των αιτιάσεων της Διοίκησης.
 • Οι δικηγόροι του Flynn αμφισβήτησαν τις ενέργειες του Sullivan για να τον αναγκάσουν να απορρίψει την υπόθεση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η προσπάθεια μπορεί τελικά να καθυστέρησε τη διαδικασία τόσο πολύ, που ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο Flynn θα ήταν εκτός νομικού κινδύνου πριν από την ορκομωσία του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ήταν η απονομή χάρης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Μέρος 2ο: Το πραξικόπημα του Τραμπ απέτυχε αλλά το δημοκρατικό σύστημα των ΗΠΑ έχει τρομοκρατηθεί

Ο πρόεδρος έκανε χρήση κάθε δυνατότητας για να παραμείνει στην εξουσία. Απέτυχε, αλλά πώς θα χειριστούν οι ΗΠΑ μικρότερες διαφορές ψήφων σε επόμενες εκλογές;

Στο τέλος, το πραξικόπημα δεν πραγματοποιήθηκε. Με μικρόψυχο και μνησίκακο τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζό Μπάιντεν. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους, αυτό ήταν η μέγιστη παραχώρηση που θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ, αλλά ο μηχανισμός μεταβίβασης είχε ήδη ξεκινήσει δυναμικά. Η εισερχόμενη διοίκηση Τζο Μπάιντεν έχει πλέον κυβερνητικό διαδικτυακό τομέα, ενημερώνεται από κυβερνητικές υπηρεσίες και πρόκειται να λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Το Πεντάγωνο αμέσως ανακοίνωσε ότι θα παρέχει υποστήριξη για τη μεταβίβαση εξουσίας. Και ένας προς έναν, οι ανώτεροι Ρεπουμπλικάνοι – μια ιδιαίτερα ασπόνδυλη κατηγορία – αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημοκρατικό σύστημα των ΗΠΑ έχει τρομοκρατηθεί. Καθώς η αίσθηση της επικείμενης απειλής καταλαγιάζει, οι περίπλοκες εσωτερικές λειτουργίες του εκλογικού συστήματος εξετάζονται εξονυχιστικά, για να προσδιοριστεί αν το σύστημα ήταν τόσο ισχυρό όσο ήλπιζαν οι υποστηρικτές του – ή αν το αμερικανικό έθνος ήταν απλώς τυχερό αυτή τη φορά.

«Ήμουν εδώ και πολύ καιρό από αυτούς που πίστευαν ότι λειτουργούσαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της δημοκρατίας», είπε η Katrina Mulligan, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του τμήματος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου δικαιοσύνης. «Αλλά η άποψή μου έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς είδα να εξελίσσονται κάποια πράγματα. Τώρα νομίζω ότι εξαρτώμεθα πάρα πολύ από τα εύθραυστα μέρη της δημοκρατίας μας και περιμένουμε από τα άτομα, και όχι από τα θεσμικά όργανα, να κάνουν το έργο που όφειλαν να κάνουν το θεσμικά όργανα.”

Ο Τραμπ δεν απέκρυψε το παιχνίδι που σχεδίαζε, ακόμη και πριν από τις εκλογές και επικεντρώνεται σε αυτό  όλο και περισσότερο, κάθε ημέρα που περνάει σε αυτό το τρελοκομείο: δημιουργεί αμφιβολίες για την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου, αξιώνει τη νίκη το βράδυ των εκλογών προτού μετρηθούν τα περισσότερα ψηφοδέλτια και στη συνέχεια σπέρνει σύγχυση με κατηγορίες, έρευνες του υπουργείου δικαιοσύνης και αναταραχή στους δρόμους, με ακροδεξιές πολιτοφυλακές που επιχειρούν να καθυστερήσουν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Μια τέτοια καθυστέρηση θα δημιουργούσε την ευκαιρία σε πολιτειακά νομοθετικά σώματα που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους να παρέμβουν (παρακάμπτοντας την λαϊκή ψήφο) και να επιλέξουν δικούς τους αντιπροσώπους στο electoral college, το οποίο αποφασίζει επίσημα ποιος θα γίνει πρόεδρος. Αυτό θα προκαλούσε μια συνταγματική κρίση που θα έπρεπε να επιλυθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τώρα έχει πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών (6 προς 3) και έχει γίνει όλο και πιο παραταξιακό. Για να πετύχει όμως αυτό το σχέδιο, χρειαζόταν πολιτική συμπαιγνία για να παρακαμφθούν πραγματικές ψήφοι, αλλά, σε πολλά κρίσιμα σημεία απόφασης, αυτό δεν συνέβη.

Το βασικό συστατικό ενός κλασικού πραξικοπήματος – στρατιωτικοί με πολιτικά κίνητρα – απουσίαζε από την αρχή, αν και όχι λόγω έλλειψης προσπαθειών του Τραμπ. Προσπάθησε να φέρει στρατιωτικές μονάδες στους δρόμους για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες του “Black Lives Matter” το καλοκαίρι, αλλά ο υπουργός Άμυνας, Mark Esper, αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Μετά την απόλυση του Esper μετά τις εκλογές και την τοποθέτηση έμπιστων του Trump σε ανώτερες θέσεις λήψης αποφάσεων, ο πρόεδρος των αρχηγών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Mark Milley, αξιοποίησε μια προγραμματισμένη δημόσια εμφάνιση, αφιερωμένη σε ένα μουσείο στρατού, για να στείλει ένα αιχμηρό μήνυμα.

«Ορκιζόμαστε στο Σύνταγμα», είπε ο Milley. «Δεν ορκιζόμαστε σε βασιλιά ή βασίλισσα, σε τύραννο ή σε δικτάτορα». Η δήλωση χαιρετίστηκε με ανακούφιση – ήταν όμως πιο εντυπωσιακό το ότι έπρεπε να ειπωθεί.

Επόμενοι μοχλοί εξουσίας που προσπάθησε να τραβήξει ο Τραμπ ήταν το υπουργείο δικαιοσύνης και το FBI.

Ο γενικός εισαγγελέας (και υπουργός δικαιοσύνης), William Barr, εξουσιοδότησε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνες για φερόμενες απάτες ψηφοφόρων, όπου διαπιστώνονται «σαφείς και προφανώς αξιόπιστες καταγγελίες για παρατυπίες». Η έναρξη τέτοιων ερευνών θα τροφοδοτούσε θεωρίες συνωμοσίας και θα έδινε μεγαλύτερη κάλυψη στους πολιτειακούς Ρεπουμπλικάνους να καθυστερήσουν την πιστοποίηση των ψήφων.

Αλλά οι εισαγγελείς του υπουργείου δικαιοσύνης επαναστάτησαν. Ο αξιωματούχος που είναι επιφορτισμένος με τη διερεύνηση εκλογικών εγκλημάτων, ο Richard Pilger, παραιτήθηκε και άλλοι δημοσιοποίησαν τις αντιρρήσεις τους.

«Το υπουργείο δικαιοσύνης, περισσότερο από άλλα θεσμικά όργανα, στελεχώνεται από ανθρώπους που έχουν μια πραγματικά υγιή αντίληψη για το τι είναι η δημοκρατία και γιατί αξίζει να σωθεί», δήλωσε η Mulligan, τώρα ομοσπονδιακή διευθύντρια εθνικής ασφάλειας στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου.

Πρόσθεσε ότι η σαφήνεια της νίκης του Μπάιντεν έκανε ακόμη λιγότερο πιθανό, αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης να ακολουθήσουν μια τόσο αμφισβητήσιμη επιχείρηση.

Η επόμενη γραμμή άμυνας του Τράμπ ήταν πολιτειακοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι, που συμμετείχαν στο μηχανισμό  πιστοποίησης αποτελεσμάτων. Υποβλήθηκαν σε έντονη πίεση, συμπεριλαμβανομένης σε μερικές περιπτώσεις της απευθείας κλήσης από τον πρόεδρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στο Μίσιγκαν, υπέκυψαν, αλλά στις περισσότερες πολιτείες άντεξαν σθεναρά, όπως στην περίπτωση του πολιτειακού υπουργού της Georgia, Brad Raffensperger, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μικρή πλειοψηφία της νίκης του Μπάιντεν με αποτέλεσμα να γίνει παρίας στο κόμμα του.

 «Μερικοί άνθρωποι αξίζουν μετάλλια και κάποιοι απλώς βρήκαν πολύ χαμηλά τον πήχυ», δήλωσε η Rebecca Ingber, πρώην νομική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, τώρα καθηγήτρια στη νομική σχολή του Cardozo. «Αυτή είναι μια ιστορία για προστατευτικά κιγκλιδώματα που λειτουργούν, αλλά είναι επίσης μια υπενθύμιση για την ευθραυστότητα αυτών των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων. Σε τελευταία ανάλυση μιλάμε για ανθρώπους, όχι για ρομπότ». Ομοίως, ακόμη και οι πιο συντηρητικοί δικαστές απέρριψαν τους φανταστικούς ισχυρισμούς της νομικής ομάδας του Τραμπ για εκλογική απάτη, της οποίας η τρέχουσα βαθμολογία στα δικαστήρια είναι μία νίκη και 35 ήττες.

Είναι πιθανό ότι περισσότερο ικανοί διοργανωτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Ο Τραμπ φαίνεται να άφησε τη συγκρότηση μιας νομικής ομάδας για μετά τις εκλογές, και τελικά έδωσε τον έλεγχο στον αφοσιωμένο, αλλά αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό προσωπικό του δικηγόρο, τον Rudy Giuliani.

Τελικά, το περιθώριο νίκης του Μπάιντεν (πάνω από 6 εκατομμύρια ψήφοι σε εθνικό επίπεδο και δεκάδες χιλιάδες στα περισσότερα πεδία της εκλογικής μάχης) ήταν τόσο σαφές, και τα στοιχεία για απάτες τόσο ασήμαντα, που ακόμη και με τους καλύτερους δικηγόρους η νομική επιχείρηση θα ήταν άκαρπη.

Ωστόσο, η εμπειρία του 2020 έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το πώς η αμερικανική δημοκρατία θα αντιμετώπιζε στενότερα περιθώρια εκλογικής νίκης και μια πιο πειθαρχημένη ομάδα αμφισβήτησης, αποφασισμένη να ασκήσει την κρατική εξουσία για να κλέψει τη νίκη. Οι πολιτοφυλακές, οι οποίες δεν ήταν αρκετά συντονισμένες για να εμφανιστούν ως η εκφοβιστική δύναμη που θα περίμενε ο Τραμπ, θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές στην επόμενη περίσταση.

«Η ρητορική του Προέδρου Τραμπ, που προσελκύει αυτές τις ομάδες ήταν επικίνδυνη από την πρώτη ημέρα της εκστρατείας του, δίνοντας σ ‘αυτές τις ομάδες σιωπηρή υποστήριξη για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Και η υποτονική απάντηση επιβολής του νόμου στις πράξεις δημόσιας βίας που διαπράχθηκαν από αυτές τις ομάδες έχει επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Michael German, συνεργάτης του Brennan Center for Justice, ο οποίος ως ειδικός πράκτορας του FBI ήταν επιφορτισμένος με την διείσδυση σε  εξτρεμιστικές ομάδες. «Οι ικανότητές τους να οργανώνουν, να στρατολογούν και να δοκιμάζουν τακτικές και δίκτυα έχουν ενισχυθεί. Έτσι, αν απαιτηθεί νέα προσπάθεια αστυνόμευσης, το πρόβλημα θα είναι πολύ δυσκολότερο».

Οι εκλογές του 2020 αποκάλυψαν επίσης μια ταχέως διαδιδόμενη σήψη στα θεμέλια του συστήματος, στην εμπιστοσύνη του κοινού ότι το σύστημα είναι δίκαιο. Περίπου το 70% των Ρεπουμπλικανών, παρά τα σαφή και επικυρωμένα αποτελέσματα, πιστεύουν ότι υπήρξε εκλογική νοθεία.

«Νομίζω ότι ήμασταν τυχεροί», είπε η Susan Hennessey, πρώην δικηγόρος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και διευθυντικό στέλεχος – συντάκτης του ιστολογίου Lawfare. «Το σκυλί τελικά δεν γάβγισε, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας και αν οι περιστάσεις ήταν λίγο διαφορετικές και αν το εκλογικό περιθώριο ήταν στενότερο, νομίζω ότι θα είχαμε μια πολύ σαφή απόδειξη, ότι οι κανονιστικοί περιορισμοί δεν πρόκειται να αποτρέψουν άτομα από τη λήψη βαθιά αντιδημοκρατικών μέτρων».

Υ.Γ.: 2-3 Δεκεμβρίου 2020 – Τελευταίες Εξελίξεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας & Υπουργός Δικαιοσύνης William Barr είχε «έντονη» συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά από συνέντευξη με το Associated Press, όπου υποτιμούσε άμεσα τους ισχυρισμούς που διατύπωσαν ο Τραμπ και η νομική του ομάδα, καθώς και οι σύμμαχοι του προέδρου, ότι ο Τραμπ θα είχε κερδίσει τις εκλογές αν δεν υπήρχε ευρεία εκλογική απάτη.

Ο Barr εκεί είπε, “δεν έχουμε διαπιστώσει απάτη σε κλίμακα που θα μπορούσε να έχει επιφέρει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα”. Μια πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση την περιέγραψε ως «έντονη». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany αρνήθηκε να πει απευθείας εάν ο Trump είχε ακόμα εμπιστοσύνη στον Barr. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος έχει εκφράσει ιδιωτικά τον θυμό του προς τον Barr και μάλιστα σκεφτόταν τη δυνατότητα απομάκρυνσης του. Οι ισχυρισμοί αυτοί αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την Washington Post.


Ο Ρεπουμπλικανός διευθυντής του συστήματος ψηφοφορίας της Γεωργίας ξέσπασε κατά του Προέδρου Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι προκάλεσε βία εναντίον αξιωματούχων και εργαζομένων στις εκλογές με τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για απάτη στην ψηφοφορία και τον κάλεσε να δεχτεί την ήττα του στον προεδρικό αγώνα. Σε φλογερά σχόλια σε συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο της Γεωργίας, ο Gabriel Sterling απέρριψε τις απειλές βίας που δέχτηκαν οι εκλογικοί υπάλληλοι και οι ανώτεροι αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους τις τελευταίες εβδομάδες από ορισμένους υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι έχουν προσκολληθεί στους ισχυρισμούς του προέδρου ότι στις 3 Νοεμβρίου. οι εκλογές αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη απάτη και παρανομίες.

Κύριε Πρόεδρε, δήλωσε ο Στέρλινγκ, “Το ερευνούμε. Υπάρχει πάντα μια πιθανότητα (νοθείας). Το καταλαβαίνω. Έχετε δικαίωμα να προσφύγετε στο δικαστήριο. Αυτό που δεν έχετε (δικαίωμα να κάνετε)… είναι να παροτρύνετε ανθρώπους να διαπράξουν πιθανή βία. Κάποιος μπορεί να πληγωθεί. Κάποιος ίσως πυροβολήσει. Κάποιος πιθανόν να σκοτωθεί. Δεν είναι σωστό. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε προς τα εμπρός”, συνέχισε. “Αν θέλετε να αγωνιστείτε για επανεκλογή σε τέσσερα χρόνια, κάντε το. Αλλά… δείξτε μεγαλοσύνη και… πείτε στους υποστηρικτές σας: Μην είστε βίαιοι Μην εκφοβίζετε.  Όλα αυτά είναι λάθος. Δεν είναι αμερικανικό.”

Ο Στέρλινγκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σύστημα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην Georgia, δήλωσε ότι η ρητορική του προέδρου παροτρύνει τους οπαδούς του να στρέψουν την οργή τους όχι μόνο σε υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους αλλά και σε απλούς εργαζόμενους για τις εκλογές… Καταδίκασε επίσης τις απειλές εναντίον του Ρεπουμπλικανού Υπουργού της Πολιτείας Brad Raffensperger  και της οικογένειάς του. “Έβαλαν ανθρώπους με τροχόσπιτα μπροστά από το σπίτι του. Μπήκαν μέσα στην ιδιοκτησία του. Η Tricia, η σύζυγός του 40 ετών, δέχεται σεξουαλικές απειλές μέσω του κινητού της. Αυτό πρέπει να σταματήσει.”

Ενώ ο Στέρλινγκ επέκρινε ονομαστικά τον Τραμπ, κατήγγειλε άλλους που παρέμειναν σιωπηλοί για τη μετεκλογική συμπεριφορά του προέδρου και των υποστηρικτών του. “Πρόκειται για εκλογές. Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας. Και όλοι εσείς που δεν είπατε μια καταραμένη λέξη είστε συνένοχοι σε αυτό”, είπε. “Είναι πάρα πολύ. Ναι, να αγωνιστούμε για κάθε νόμιμη ψήφο. Ακολουθήστε την σωστή διαδικασία. Σας ενθαρρύνουμε. Αξιοποιήστε την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος. Αυτό είναι εντάξει.” Αλλά “απειλές θανάτου, άσκηση βίας, εκφοβισμός – πάει πολύ. Δεν είναι σωστό. Έχασαν το ηθικό πλεονέκτημα που ισχυρίζονται ότι έχουν”, πρόσθεσε.

Πηγές:

Μέρος 1ο: NPR (National Public Radio) RYAN LUCAS November 25, 2020
https://www.npr.org/2020/11/25/823893821/trump-pardons-michael-flynn-who-pleaded-guilty-to-lying-about-russia-contact

Μέρος 2ο: The Guardian Julian Borger November 25, 2020
https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/25/trumps-coup-failed-but-us-democracy-has-been-given-a-scare

Υ.Γ.: Τελευταίες Εξελίξεις 2-3 Δεκεμβρίου 2020

Μετάφραση & Επιμέλεια άρθρων : Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης
Ηλεκ/γος – Μηχ/γος Μηχανικός, Ε.Μ.Π. Αθήνα –
TU Hannover

μοιραστειτε το:

Comments are closed.