“Οι περιπέτειες του Ναρτούρου και της Ναρτούρας”

0

Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Με αφορμή το Έτος Βιβλίου που διανύουμε φέτος,  το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» προκήρυξε στις 2 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου)  παιδικό-εφηβικό διαγωνισμό διηγήματος, για την έκδοση ενός βιβλίου. Παιδιά και έφηβοι από 10 έως 16 ετών από όλη τη Μεσσηνία, καλούνται εθελοντικά να γράψουν ένα διήγημα έως 2 Οκτωβρίου 2018. Μια περιπέτεια με δύο ήρωες˙ τον Ναρτούρο και τη Ναρτούρα.

Στην ιστορία μπορούν φυσικά να συμπεριλάβουν και την παρέα των δύο ηρώων, καθώς και όποια άλλα πρόσωπα –υπαρκτά ή μη- επιθυμούν να εντάξουν στην ιστορία τους.

Ο τόπος που θα διαδραματίζεται η ιστορία θα πρέπει να είναι κάποιο πολιτιστικό, ιστορικό ή φυσικό μνημείο της περιοχής που ζει ο κάθε διαγωνιζόμενος.

Αρχικά λοιπόν ο κάθε διαγωνιζόμενος, θα πρέπει να διεξάγει μια μικρή έρευνα για τα πολιτιστικά, ιστορικά ή φυσικά μνημεία της περιοχής του. Αφού τα ανακαλύψει, θα πρέπει να επιλέξει ποιο θα είναι το μέρος εκείνο όπου θα αναπτύξει το διήγημά του (π. χ. ένας αρχαιολογικός χώρος, ένα αλώνι, ένα πέτρινο γεφύρι, ένας πύργος, ένα κάστρο, ένα λιμάνι, μια παραλία, ένας ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές, μια πλατεία με έναν αιωνόβιο πλάτανο, μια πηγή, ένας βράχος κ.λπ.).

Ο τόπος αυτός θα πρέπει να αναφέρεται και στον τίτλο του διηγήματος. Για παράδειγμα: «Η περιπέτεια του Ναρτούρου και της Ναρτούρας στο κάστρο του/της…» ή «Η περιπέτεια του Ναρτούρου και της Ναρτούρας στο παλιό ελαιοτριβείο του/της…» ή  «Η περιπέτεια του Ναρτούρου και της Ναρτούρας στον πέτρινο γεφύρι του/της…» ή «Η περιπέτεια του Ναρτούρου και της Ναρτούρας στον λιβάδι με την αιωνόβια βελανιδιά …» ή «Η περιπέτεια του Ναρτούρου και της Ναρτούρας στο λιμανάκι του/της…», κ.ά.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Ο φορέας της προκήρυξης και του συντονισμού της διεξαγωγής της, δηλαδή το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησής του, φροντίζοντας να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των δημιουργών. Η συμμετοχή των παιδιών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους αυτή. Για το λόγο αυτό, ζητείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού στην οποία να αναγράφεται ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του παιδιού σε ηλεκτρονικό και έντυπο μέσο, αλλά και τυχόν αναδημοσίευση των διηγημάτων ή μέρος αυτών από το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

Μαζί με το διήγημα, θα επισυνάπτεται σελίδα με παραπομπή στις πηγές της έρευνας -και με φωτογραφίες προαιρετικά-  που έκανε ο κάθε διαγωνιζόμενος και που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Θα επισυνάπτεται επίσης η Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του διαγωνιζόμενου. Όλα μαζί, θα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ταχυδρομείου μας: paidikosdiagonismos@nartura.eu, που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, με την ένδειξη (θέμα): ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΑΡΤΟΥΡΑ, αναγράφοντας ονοματεπώνυμο (και με τη χρήση μικρών χαρακτήρων, ώστε να γίνεται σωστά η ανάγνωση ως προς τον τονισμό επιθέτου), τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλικία και το σχολείο που μαθητεύει. Η φόρμα της  Υπεύθυνης Δήλωσης θα είναι σύντομα στη διάθεσή σας, στην ηλεκτρονική μας σελίδα: www.nartura.eu

Τα διηγήματα θα αξιολογηθούν από μια 3μελή επιτροπή, που αποτελείται από καταξιωμένους λογοτέχνες συγγραφείς και σεναριογράφους και είναι οι εξής: η Ισμήνη Καπάνταη, ο Μάνος Κοντολέων και η Ζωή Νικητάκη. Στη συνέχεια, τα καλύτερα από αυτά θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο που θα έχει ως τίτλο: «Οι περιπέτειες του Ναρτούρου και της Ναρτούρας».

Η επιτροπή αξιολόγησης τέλος, θα επιλέξει και τα 3 καλύτερα –κατά την κρίση της- διηγήματα από την παραπάνω συλλογή. Οι τρεις μικροί συγγραφείς, θα κερδίσουν μια σειρά σεμιναρίων δημιουργικής γραφής.

Σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης:

  • Στην αξιολόγηση του κάθε διηγήματος θα δίνεται ειδική βαρύτητα στο μέγεθος και το βάθος της έρευνας που θα έχει κάνει ο κάθε διαγωνιζόμενος. Στοιχεία αυτής της έρευνας θα πρέπει να αναδύονται μέσα από το διήγημά του, με αναφορές στα μνημεία πολιτιστικής, ιστορικής ή και φυσικής κληρονομιάς του συγκεκριμένου τόπου, που επέλεξε να αναδείξει στο διήγημά του.
  • Μαζί με κάθε διήγημα θα πρέπει να υπάρχει στο τέλος παραπομπή, σχετικά με τις πηγές από όπου αντλήθηκαν οι πληροφορίες, όπως:
  • βιβλία: τίτλος, συγγραφέας, αριθμός σελίδας
  • διαδίκτυο: η διεύθυνση της ιστοσελίδας
  • φυσικά πρόσωπα: ονοματεπώνυμο, τόπος διαμονής, ηλικία (κυρίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένους)
  • και από όπου αλλού υπάρχει η δυνατότητα να αντληθούν πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια πέτρινη επιγραφή, μια πινακίδα.

Καλό θα ήταν –χωρίς να είναι απαραίτητο- όσοι διαγωνιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επισυνάψουν και φωτογραφίες από το μέρος -ή τα μέρη- που επέλεξαν για τη διήγηση. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο η έρευνα. Όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα μπορούσαν εάν το επιθυμούν, να συνεργαστούν με άτομα που έχουν τα μέσα να τους βοηθήσουν.

  • Επειδή το ηλικιακό εύρος των παιδιών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό είναι αρκετά μεγάλο –από 10 έως 16 χρόνων, η αξιολόγηση θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία σε σχέση με την ικανότητά του να διηγηθεί μια ιστορία και όχι την ηλικία συγκριτικά με ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά που θα λειτουργήσουν ως ομάδα. Ένα διήγημα δηλαδή, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας.

Το κάθε παιδί μπορεί να εκφραστεί γράφοντας στη μητρική του γλώσσα και το κείμενο μπορεί να μεταφραστεί αρχικά, στα ελληνικά.

Όσα από τους διαγωνιζόμενους δεν έχουν τη δυνατότητα ή την ευχέρεια να γράψουν το κείμενο σε pc –που θα είναι η τελική μορφή ώστε να αποσταλεί με e-mail- , μπορεί αρχικά να το κάνει σε χειρόγραφο, σε ένα τετράδιο και στη συνέχεια με τη βοήθεια φίλων, δασκάλων, συγγενών, να το μεταφέρει σε ψηφιακή μορφή.

Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται το Α’ μέρος του διαγωνισμού.

Το Β’ μέρος του διαγωνισμού θα ξεκινήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2019. Ο διαγωνισμός θα αφορά στην εικονογράφηση του βιβλίου που θα φιλοτεχνηθεί και πάλι από παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών, από όλη τη Μεσσηνία.

Τα διηγήματα που θα περιέχονται στο βιβλίο, θα είναι στη διάθεση του κάθε παιδιού μέσω της ιστοσελίδας μας, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει, να εμπνευστεί και να δημιουργήσει.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.