Οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στη Μεσσηνία

0

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 79η Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στις έδρες των άλλων Δήμων της Μεσσηνίας, καθώς και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, τον Άρι, τ’ Αρφαρά και τη Θουρία.

Στις εκδηλώσεις στην Καλαμάτα, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς, ενώ παρέστη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακόμα την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, το Κίνημα Αλλαγής ο εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης, τη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης (της Π.Ε. Μεσσηνίας) Ευστάθιος Αναστασόπουλος και το Δήμο Καλαμάτας ο Δήμαρχος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Στις 7 σήμερα το πρωί σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, ενώ στις 10:15 τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Γιώργο Ανδρειωμένο, Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό μετέβησαν από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου προ του Ηρώου των Πεσόντων εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθγσε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό μετέβησαν στην Κεντρική Πλατεία για την παρέλαση η οποία ξεκίνησε στις 11:15 το πρωί, στην οποία μετείχαν οι:

Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι της Παράδοσης», Τμήμα Λαογραφίας & Παραδοσιακών Χορών «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Σύλλογος Επτανησίων Νομού Μεσσηνίας-Διονύσιος Σολωμός, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Στις 5:31 το απόγευμα θα γίνει η υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΕ ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ

Από την παρέλαση εμπρός από το Δημαρχείο Πύλου και το Ηρώο, ενώπιον του Δημάρχου και των εκπροσώπων των άλλων τοπικών αρχών
Από τη δοξολογία για τον εορτασμό της επετείου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Πύλο

Εκδηλώσεις έγιναν επίσης και τους υπόλοιπους Δήμους,στους οποίους την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Τσουκαλάς στο Δήμο Οιχαλίας, και Βασίλειος Καπέλιος στο Δήμο Τριφυλίας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστάσιος Σαρδέλης στο Δήμο Μεσσήνης και Άγγελος Χρονάς στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Φωτογραφίες (του Σταύρου Ασημάκου) από τις εκδηλώσεις στην Καρδαμύλη, έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης

Ακόμα εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για την εθνική επέτειο και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άρι και ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας. Στη συνέχεια, η Παναγιώτα Κόνιαρη, Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και η εορτή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας της εορτής παρατέθηκε μικρή δεξίωση και προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ

Στις 07:15 το πρωί θα σημάνουν οι καμπάνες του Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων των Αρφαρών και στις 9:30 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων μετέβησαν στον Ιερό Ναό, όπου τελέσθηκε δοξολογία. Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Φιλόλογο του Γυμνασίου Αρφαρών Άννα Ταταρούνη. Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών των Σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη).

Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και ολιγόλεπτοι εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου και τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαρών.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ

Στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων της Θουρίας και ακολούθησε παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας. Στη συνέχεια τελέσθηκε τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, έγινε κατάθεση στεφάνων και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Ελένη Γκλεγκλέ Διευθύντρια του Λυκείου Θουρίας.

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εορτής προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά στην κεντρική πλατεία Θουρίας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.