Οι Αντωνόπουλος & Μάκαρης για τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής

0

Κοινή πρόταση ψηφίσματος να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής πριν προχωρήσει η ανάπλασή της, υπέβαλλαν οι επικεφαλής μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος (“Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”) και Μανώλης Μάκαρης (“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”).

«Κάνουμε έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, να επανεξετάσει το δημοτικό συμβούλιο εξαντλητικά το θέμα και να καταλήξει σε κάθε πρόσφορη λύση που θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες», αναφέρουν στην κοινή πρότασή του οι Μ. Αντωνόπουλος και Μ. Μάκαρης.

Το Κοινό αίτημα ψηφίσματος των Μιχάλη Αντωνόπουλο και Μανώλη Μάκαρη, έχει ως εξής:

«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι

Είναι γνωστό ότι έχει αναπτυχθεί ένα πολύ πλατύ κοινό με το αίτημα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” το οποίο εκφράζει εκατοντάδες πολίτες που αυθόρμητα “συγκεντρώθηκαν” με σκοπό να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή αυτή πριν προχωρήσει η ανάπλαση. Πρόκειται για ένα παλιό αίτημα με καινούργια δυναμική που εκφράζει την επιθυμία η οποιαδήποτε ανάπλαση να “αποτυπώνει” και να καθιστά ορατή την ιστορική πορεία της πόλης από την εποχή των Φαρών 2.500 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα. Μια ανάπλαση που θα κρατά στο σκοτάδι την αρχαία πόλη, αδικεί την ιστορία του τόπου και αποτελεί σπατάλη πόρων. Κάνουμε έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, να επανεξετάσει το δημοτικό συμβούλιο εξαντλητικά το θέμα και να καταλήξει σε κάθε πρόσφορη λύση που θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες. Αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει η ψήφιση του συγκεκριμένου αιτήματος όπως διαμορφώνεται παρακάτω:

Με την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής γράφεται ή διαγράφεται ιστορία. Και ο καθένας καλείται να διαλέξει όχθη. Είναι τόση μεγάλη η ιστορική αλήθεια και η σημασία της για το μέλλον της πόλης μας που μέχρι και σήμερα κανείς δεν αγνόησε την παρουσία του μοναδικού – σε ιστορικό βάθος χρόνου τουλάχιστον- αρχαιολογικό χώρο. Είναι κοινή απαίτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να παραχωρήσει ο δήμος όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και στοιχεία προς την διεύθυνση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων με αίτημα να αρχίσουν άμεσα οι ανασκαφικές έρευνες σε συνδυασμό με την τροποποίηση της μελέτης για την ανάπλαση του χώρου εφόσον προστατευτούν και αναδειχθούν οι υφιστάμενες αρχαιότητες στο ΝΔ τμήμα της πλατείας που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα από τον οικισμό που αποτυπώνεται ως αρχαίες Φαρές, και καταγράφεται ως το κορυφαίο τεκμήριο της ιστορικής εξέλιξης του τόπου μας μέχρι και σήμερα».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.