Να παραταθεί η διαβούλευση για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος

0

Την παράταση του χρόνου διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος που όρισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να αποφανθούν επ’ αυτής τα δημοτικά συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, το διάστημα από 13 Μαρτίου έως 6 Μαΐου 2020, ζητά με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο βουλευτής Μεσσηνίας της “Νέας Δημοκρατίας” Μιλτιάδης Χρυσομμάλλης.

«Η ανάγνωση της κατατεθείσας Μ.Π.Ε. παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες χρήζουν αναλυτικών διευκρινήσεων, προτού προχωρήσει η κατά νόμο διαδικασία έγκρισής της», σημειώνει ο κ. Χρυσομάλλης στην ερώτησή του, διότι όπως αναφέρει σε αυτήν:

  • Απουσιάζουν διατομές σε χαρακτηριστικές θέσεις κατά μήκος του άξονα και αντί αυτών εμφανίζονται τυπικές διατομές ανά υπό μελέτη τμήμα. Με άλλα λόγια, παρατηρείται ότι απουσιάζει ο οριστικός σχεδιασμός του έργου επί τοπογραφικού υποβάθρου, άρα απουσιάζει το τελικό εύρος κατάληψης του έργου
  • Διαπιστώνεται ότι κτίσματα παρακείμενα της υφιστάμενης οδού, μεταγενέστερα του έτους 2013, δεν εμφανίζονται στα συνοδευτικά σχέδια. Με άλλα λόγια, η μελέτη δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση μετά το έτος 2013, η οποία όπως είναι αντιληπτό δεν είναι ίδια με ότι ισχύει σήμερα!
  • Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στο σύνολό της η προς έγκριση Μελέτη δεν παραθέτει αναλυτικούς πίνακες και σχέδια, βάσητων οποίων να τεκμηριώνονται τα δεδομένα και το κόστος του έργου.

Επιμένοντας ο κ. Χρυσομάλλης στην παραλιακή χάραξη του δρόμου, επισημαίνει στην ερώτησή του: «Δεδομένου ότι υφίσταται για το εν λόγω τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος εναλλακτική λύση, η οποία είναι πλήρως μελετημένη, ήδη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη (ΑΕΠΟ: 1855/11/2-7-2013) και αναλυτικά κοστολογημένη, θα όφειλε η προς έγκριση Μ.Π.Ε., που αφορά στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου, να παραθέσει όλα εκείνα τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία, συγκρινόμενα με την ήδη αδειοδοτημένη μελέτη (παραλιακή χάραξη), αποδεικνύουν ποια από τις δύο είναι η βέλτιστη λύση».

Ο κ. Χρυσομάλλης επικαλείται και έγγραφο του δημάρχου Μεσσήνης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (αριθμ. Πρωτ. 6667/02.04.2020), με την οποία ζητά την παράταση του χρόνου διαβούλευσης της Μ.Π.Ε., μια παράταση που θα εξυπηρετήσει την αρτιότερη διαβούλευση, ενημέρωση και λήψη των σχετικών αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα του Δήμου.

Ο βουλευτής ζητά επιπλέον την παράταση του χρόνου διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος επειδή:

  • Ο διαρκής περιορισμός επαφών και μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού επιβάλλει ειδικές συνθήκες συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων και αδυναμία συμμετοχής των πολίτων των τοπικών κοινωνιών.
  • Η εν λόγω Μ.Π.Ε. αφορά σε ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινωνία, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις.
  • Οι ως άνω παρατηρούμενες ελλείψεις στην Μ.Π.Ε. κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την πληρέστερη εκτίμησή της και επομένως τη βέλτιστη απόφαση περί της έγκρισής της.

Τέλος ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσετε στην παράταση του χρόνου διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, σύμφωνα και με το αίτημα που απέστειλε ο δήμαρχος Μεσσήνης;
  2. Θα διευκρινιστούν οι προαναφερθείσες ελλείψεις της Μ.Π.Ε. και θα συμπληρωθούν προς πληρέστερη συζήτηση τόσο στο πλαίσιο της διαβούλευσης αλλά και της διαδικασίας έγκρισης της;

Δείτε εδώ την ερώτηση του κ. Χρυσομάλλη.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.