«Να μην υπονομευθεί το Πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” για τους ΟΤΑ»

0
ΕΡΩΤΗΣΗ 65 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο για την κατάργηση του χρηματοδοτικού προγράμματος ΟΤΑ «ΦιλόΔημος», κατέθεσαν στη Βουλή 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι τ. Υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης (βουλευτής Μεσσηνίας) και τον Χρήστο Σπίρτζη, Τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «το πρόγραμμα “Φιλόδημος” δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επρόκειτο για την πλέον εμβληματική δράση για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία κέρδισε την πλήρη αποδοχή των δήμων όλης της χώρας. Άλλαξε τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, κατέγραψε εντάξεις 502 στοχευμένων έργων ύψους 1,24 δισ. και αγκάλιασε τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των πολιτών της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα με προϋπολογισμό 700 εκ. ευρώ, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν στην ερώτηση τους ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών αφού ανακοίνωσε την κατάργηση του Προγράμματος “ΦιλοΔημος” και την αντικατάστασή του από νέο «Πρόγραμμα», το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, έρχεται εν μέσω πανδημίας, περιορισμών συνταγματικών ελευθεριών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και νομοθέτησης κάτω από έκτακτες συνθήκες με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να αντικαταστήσει το Πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Η ένταξη των έργων στο νέο “Πρόγραμμα” θα γίνεται κατόπιν εισήγησης από μία “Επιτροπή Αξιολόγησης” που αποτελείται από έναν υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), δύο μηχανικούς της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και δύο εμπειρογνώμονες στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Άρα επί της ουσίας αφαιρείται άμεσα η αρμοδιότητα αξιολόγησης των αιτημάτων για ένταξη έργων από την Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δηλαδή από ικανά και έμπειρα στην διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων στελέχη που προέρχονται από το Δημόσιο και την ΜΟΔ Α.Ε. και δίνεται σε μια Επιτροπή, όπου η Ειδική Υπηρεσία εκπροσωπείται από ένα και μοναδικό στέλεχος. Περαιτέρω, η Επιτροπή αποτελείται από μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και 2 ιδιώτες “εμπειρογνώμονες” στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν μεταξύ άλλων τον ΥΠΕΣ, «ποιο το ύψος του προϋπολογισμού του νέου Προγράμματος και ποιες οι πηγές χρηματοδότησής του, εάν έχει συναφθεί νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για ποιο λόγο δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΕΔΕΥΑ) και πότε θα προχωρήσει η ένταξη δεκάδων θετικά αξιολογημένων έργων του Προγράμματος “ΦιλόΔημος” από τον Ιούνιο του 2019, έργων ιδιαίτερα σημαντικών τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ήδη δημοπρατηθεί».

Τέλος κατατέθηκε Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ), ώστε να προσκομισθούν τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης και τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

  • Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.