“Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στον τουρισμό”

0

Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, μετά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μεσσηνίας, προβάλλονται 11 σημεία διεκδίκησης, βασικότερα των οποίων να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου ανεξάρτητα της εργασιακής σχέσης, να συνεχιστεί το επίδομα ανεργίας στους εργαζόμενους ξενοδοχείων που λειτουργούν εποχικά και θα παρατείνουν το άνοιγμα τους.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μεσσηνίας, αναφέρει τα εξής:

“Συναδέλφισσα/-φε,
Με την μέχρι σήμερα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε όχι μόνο να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά να σταματήσει κάθε προσπάθεια να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού. Την ίδια ώρα παρατείνεται το άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις εποχικών εργαζομένων που δεν θα επαναπροσληφθούν όταν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ενώ όσοι εργάζονται ήδη δεν ξέρουν πότε και πόσο θα πληρωθούν. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να δώσουν ζεστό χρήμα σε ξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες προκειμένου να προστατευτούν οι «επενδύσεις» και τα κέρδη τους από τις συνέπειες της επιδημίας. Όταν μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία της ζωής του λαού, για την πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό.

Η επαναλαμβανόμενη «υπενθύμιση» για την «ατομική ευθύνη» στην απαραίτητη τήρηση των σχετικών οδηγιών υγιεινής και προστασίας, δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες από την πολιτική που κάθε χρόνο εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο την υγεία και την πρόληψη, που καθιστά την νοσοκομειακή περίθαλψη και τα φάρμακα πανάκριβο εμπόρευμα.

Γνωρίζουμε καλά ότι η ουσιαστική προστασία της υγείας και η στήριξη των εργαζομένων είναι έννοιες ασύμβατες με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται τα σχέδια να μετακυλιστούν στους εργαζόμενους οι συνέπειες της επιδημίας. Οι αναφορές από ΜΜΕ, από ξενοδόχους και την ίδια την κυβέρνηση για πλήγμα στον  τουρισμό, για ακυρώσεις κλπ, δεν είναι παρά τα γνωστά κι από άλλες εποχές και ανάλογες περιπτώσεις επιχειρήματα, για να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι άλλη μια κρίση.

Επειδή μέχρι σήμερα:

 • Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων,
 • Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στους εργοδότες που σχεδιάζουν απολύσεις, απληρωσιά και άλλα αντεργατικά μέτρα,
 • Δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ιό,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 1. Να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, στο όνομα των ακυρωμένων κρατήσεων.
 2. Για τα ξενοδοχεία που είναι εποχικά και θα καθυστερήσουν το άνοιγμα τους, να συνεχιστεί το επίδομα ανεργίας στους εργαζόμενους τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.     
 3. Καμία απόλυση εργαζομένου ανεξάρτητα με ποια σχέση εργασίας δουλεύει και σε τί είδους κατάστημα.
 4. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Οι άδειες να είναι πρόσθετες της κανονικής με αποδοχές.
 5. Καμία αλλαγή σύμβασης από πλήρης σε εκ περιτροπής.
 6. Κανένας εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ή από εργολαβικά συνεργεία να μην χάσει τη δουλειά του. Να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα για όλους.
 7. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού.
 8. Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
 9. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.
 10. Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής.
 11. Να εξασφαλιστούν με νόμο πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.
– Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.
– Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών”.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.