“Να αναδειχτούν σημεία πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος”

0

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”

«Προτεραιότητα στην αναβάθμιση και την ανάδειξη σημείων πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού» από την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας.

Makaris manΤου ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ*

Εδώ και χρόνια ως δημοτική παράταξη στηρίξαμε την προσπάθεια για ανάδειξη και πολιτιστική αξιοποίηση των μονοπατιών της Βέργας αλλά και άλλων σημείων της περιοχής.

Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός του καλντεριμιού που συνδέει την Κάτω Βέργα με την Άνω Βέργα και τον Άγιο Γεώργιο στο Καλάθι ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί αναμφισβήτητα μια ευχάριστη είδηση και σαφώς δικαίωση συλλόγων και φορέων της περιοχής αλλά και συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως ο Κώστας Μαρκάκης, που ανάδειξαν το θέμα και προσπάθησαν να διασώσουν τα αξιόλογα ευρήματα της περιοχής (καλντερίμια, ξερολιθιές, βρύσες, κ.λπ.). Θα πρέπει να αναζητηθεί κατάλληλη  χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, LEADER) για να αποκατασταθούν και να γίνουν επισκέψιμα.

Η εκδήλωση, δε, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, με διοργανωτές ενεργούς συλλόγους της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής και με ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρεμβάσεις αξιόλογων επιστημόνων και άλλων πολιτών με γνώση του θέματος, αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα, ώστε η συγκεκριμένη περιοχή τα επόμενα χρόνια να αναβαθμιστεί κα να αποτελέσει  σημαντική κοιτίδα ανάπτυξης του περιηγητικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Η παράταξη μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες συλλόγων και ιδιωτών και να συμβάλλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια ώστε στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή να προστατευτούν και να αναδειχτούν περιοχές και σημαντικά σημεία πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ειδικά μάλιστα για τα παραδοσιακά καλντερίμια και μονοπάτια είναι αναγκαίο να διασωθούν και να αναδειχθούν και σε άλλες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας όπως το Ελαιοχώρι και τα χωριά της Αλαγονίας.

* Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας

μοιραστειτε το:

Comments are closed.