“Ναι” στην αύξηση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων

0

Συνάντηση εργασίας του Προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 11/09/2019) το απόγευμα στα γραφεία του φορέα, στην Καλαμάτα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα για την εξέλιξη της υλοποίησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την οποία ο κ. Γραφάκος είπε ότι στηρίζει την υλοποίηση της κατασκευής των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης και σύντομα πρόκειται με πρωτοβουλία του να υπάρξει πρόσκληση για υποβολή σχετικής πρότασης από το ΦΟΔΣΑ.

Oι εκπρόσωποι του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα του Φορέα για τη συμμετοχή του στη λειτουργία του μεγάλου αυτού έργου και επιπλέον παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός των πρόσθετων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ο προϋπολογισμός τους, που εκπονήθηκε από το δίκτυο Δήμων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ.

Όπως σημειώθηκε οι πρόσθετοι σταθμοί Μεταφόρτωσης πρόκειται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μειώνοντας το μεταφορικό κόστος των Δήμων προς τα κεντρικά σημεία υποδοχής των απορριμμάτων.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των σταθμών πρόκειται να χρηματοδοτήσει, όπως έχει δεσμευθεί, η πολιτεία από κρατικούς πόρους. Τη λειτουργία των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης θα αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, ενώ το σχεδιασμό του έργου έχει αναλάβει το δίκτυο Δήμων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ.

Ο ΦΟΔΣΑ ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα ότι έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη λειτουργία του έργου, ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η άμεση λειτουργία του για να αποσυμφορηθεί η Πελοπόννησος ώστε να λυθεί το οξύτατο πρόβλημα των απορριμμάτων και παράλληλα ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του ΦΟΔΣΑ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο περιβάλλοντος για τη δημιουργία των πράσινων σημείων στους Δήμους.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, μετά την ενημέρωσή του ανέφερε ότι στηρίζει την υλοποίηση της κατασκευής των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης και σύντομα πρόκειται με πρωτοβουλία του να υπάρξει πρόσκληση για υποβολή σχετικής πρότασης από το ΦΟΔΣΑ. Σημείωσε με ενδιαφέρον την προσέγγιση του κόστους λειτουργίας και μεταφοράς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη δουλειά. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ξεκινάει διαδικασία τροποποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) με ρεαλιστικότερη προσέγγιση και ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα των μπλέ και καφέ κάδων.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.