Νίκας: Συνεργασία με το “Διάζωμα” σε θέματα πολιτισμού

0

“Με το «Διάζωμα» θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων ενός καταξιωμένου διεθνώς πολιτιστικού οργανισμού, για την προώθηση των πολιτιστικών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου”, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας και εκλεγέντος Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, απάντηση στον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη, τον οποίο κατηγόρησε για «ψευδολογία και χονδροειδή προπαγάνδα».
Ο κ. Τατούλης, μετά την ανάκληση από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παλαιότερης απόφασής του ΥΠΠΟ με την οποία αποδεχόταν τη δωρεά της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας, που ανέθεσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ», συνέδεσε τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και τον Πρόεδρό της τ. υπουργό Στ. Μπένο με τον Παν. Νίκα, κάνοντας λόγο για «ανίερες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» και πως «έταξε 11 εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Νίκας κατέστησε σαφές πως «είμαστε απολύτως αντίθετοι, επίσης, με την κρατικίστικη και πατερναλιστική αντίληψη (για να μην πω τίποτα χειρότερο) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της συλλογικής έκφρασης των αρχαιολόγων, που περίπου θεωρούν ως αποκλειστική ιδιοκτησία τους τα θέματα του πολιτισμού και αντιμάχονται οποιαδήποτε πρακτική και αντίληψη…».

Η σχετική δήλωση του κ. Νίκα είναι η εξής:

«Είναι γνωστό πως οι εκλογές έγιναν και επομένως η ψευδολογία και η χονδροειδής προπαγάνδα δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, εκτός – ίσως- από την έκφραση πικρίας.

Αναφέρομαι στις βαρύγδουπες δηλώσεις του απερχόμενου Περιφερειάρχη για «ταξίματα εκατομμυρίων» (γνωρίζει απ’ αυτά), που αφορούν στο «Διάζωμα» κ.λπ.

Για την αλήθεια λοιπόν&μόνο, τονίζω πως η συνάντηση και η σχετική συζήτηση έγιναν δημόσια και σε πολυχώρο, παρουσία αρκετών ατόμων και φυσικά δεν τέθηκε από καμία πλευρά κανένα απολύτως οικονομικό θέμα.

Τονίζω, επίσης, ότι με το «Διάζωμα» θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων ενός καταξιωμένου διεθνώς πολιτιστικού οργανισμού, για την προώθηση των πολιτιστικών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την αντίστοιχη συνεργασία του «Διαζώματος» με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος.

Είμαστε απολύτως αντίθετοι, επίσης, με την κρατικίστικη και πατερναλιστική αντίληψη (για να μην πω τίποτα χειρότερο) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της συλλογικής έκφρασης των αρχαιολόγων, που περίπου θεωρούν ως αποκλειστική ιδιοκτησία τους τα θέματα του πολιτισμού και αντιμάχονται οποιαδήποτε πρακτική και αντίληψη, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με αυτήν την παγιωμένη (δυστυχώς) νοοτροπία και συμπεριφορά.

Τέλος, το πρόβλημα δεν είναι οι Μ.Κ.Ο., αλλά η εποπτεία και ο έλεγχος επ’ αυτών, για δε την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. στα θέματα του πολιτισμού κάτι θα έχει ακούσει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης για τους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας»  και την εμπλοκή των εκεί Μ.Κ.Ο.
Αυτά προς το παρόν.

Παναγιώτης Ε. Νίκας
Δήμαρχος Καλαμάτας
Εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου»

μοιραστειτε το:

Comments are closed.