Νέες υπερασπιστικές γραμμές για τον αιματοβαμμένο σαϊτοπόλεμο

0

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ «ΦΑΡΙΣ»

Για τις 15 Μαΐου στη 1:30 μ.μ. σε ρητή δικάσιμο προσδιορίστηκε απο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα (3/5/19) στη 1 μετά το μεσημέρι με την διαδικασία του αυτοφώρου, η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά το δυστύχημα το οποίο έγινε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στη διάρκεια του σαϊτοπολέμου με θύμα τον Κώστα θεοδωρακάκη.

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας αντιμετωπίζουν ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης, ως υπεύθυνος εκ μέρους του δήμου που διοργανώνει το σαϊτοπόλεμο και ο 62χρονος καπετάνιος (Κ.Σ.) των σαϊτολόγων του μπουλουκιού “Οι επίλεκτοι του Άγιου Σιδέρη” από το σακούλι του οποίου φέρεται να εκτοξεύθηκε η φονική σαΐτα, ενώ στους υπόλοιπους πέντε έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Σημαντικά στοιχεία της υπόθεση είναι ότι

Το δικαστήριο, που αρχικά συνεδρίασε την Τρίτη (30/5/19) και είχε δώσει τριήμερη προθεσμία προκειμένου οι 7 κατηγορούμενοι να ετοιμάσουν τις απολογίες τους, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα, μετά την το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, την εκ νέου αναβολή της υπόθεσης προκειμένου:

  1. Να συμπληρωθεί η δικογραφία με συμπληρωματικό υλικό που αφορά τόσο οπτικό υλικό όσο και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, καθώς και των ποσοτήτων μπαρουτιού και του χασίς που βρέθηκαν στο σπίτι ενός εκ των κατηγορουμένων σαϊτολόγων και
  2. Να ανατεθεί στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών όλο το οπτικό υλικό και άλλα στοιχεία της δικογραφίας που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία, σε έκθεση πραγματογνωμοσύνης, να βοηθηθεί το δικαστήριο στο έργο του για την απόδοση δικαιοσύνης

Να σημειωθεί ότι ο τρίτος λόγος για τον οποίον αιτήθηκε την αναβολή ο συνήγορος του κατηγορουμένου για φόνο εξ αμελείας και των πέντε ακόμα σαϊτολόγων Αντώνη Κατσά, που αφορούσε την παράσταση στο δικαστήριο “ακόμα και ως μάρτυρες”, όπως είπε, τόσο του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα όσο και του Προέδρου του Δ.Σ. της “ΦΑΡΙΣ”  Ιωάννη Δούζη δεν έγινε αποδεκτός από το δικαστήριο. Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει προηγουμένως το δικαστήριο να κάνει αποδεκτούς το πρώτο και τον τριτο αίτημα της αναβολής, δηλαδή να παραστούν οι κ.κ. Νίκας και Δούζης στο Δικαστήριο.

ΠΕΡ. ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης και την πρόταση του δικηγόρου Περικλή Ξηρογιάννη -όπως άλλωστε ζήτησαν οι δικηγόροι της υπεράσπισης Α. Κατσάς, Κ. Μαργέλης και Δέσποινα Τσιλιβαράκη- για παράσταση πολιτικής αγωγής και για τους 5 που κατηγορούνται για το νόμο περί βεγγαλικών και εκρηκτικών και αποδέχθηκε το αίτημα παράσταση του για τους δύο που κατηγορούνται για φόνο εξ αμελείας.

Υπήρξαν σήμερα 4 σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση:

  1. Ο κ. Κατσάς ο οποίος μέχρι και σήμερα έλεγε για τον πελάτη του ότι η φονική σαΐτα φέρεται να έφυγε από το σακούλι του 62χρονου μετά από ένα τηλεφώνημα, που δέχτηκε σήμερα στις 11 το πρωί και βίντεο που ακολούθησε, όπως είπε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η φονική σαΐτα να μην έφυγε από το σακούλι του πελάτη του αλλά από το δάπεδο.
  2. Ο ίδιος προέβλεψε μετά την απόρριψη του αιτήματός του να παραστούν τουλάχιστον ως μάρτυρες στην υπόθεση ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης “ΦΑΡΙΣ”, Ιωάννης Δούζης, ότι “πιθανόν να έρθουν ως κατηγορούμενοι”.
  3. Η μεταβολή της υπερασπιστικής γραμμής του κ. Μπασακίδη από το «δεν έχει καμία απολύτως σχέση, καμία απολύτως ευθύνη, καμία απολύτως αρμοδιότητα, για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας», στο «δεν είχε απολύτως καμία ευθύνη, σχέση και αρμοδιότητα με την οργάνωση και τη διεξαγωγή του σαϊτοπολέμου».
  4. Η αποκάλυψη του Κ. Μαργέλη, συνηγόρου, του Ν. Μπασακίδης, ότι αφαιρέθηκε από το «Διαύγεια» το ιδιωτικό συμφωνητικό της “ΦΑΡΙΣ” με την ιδιωτική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει το “κάθε τι αναγκαίο” για την διεξαγωγή του σαϊτοπολέμου. Το γεγονός αυτό ο κ. Μαργέλης το χαρακτήρισε «ύποπτο» και «ερευνητέο».

Ο κύριος Κατσάς, του οποίου απορρίφθηκε το αίτημα του να έρθουν στο δικαστήριο τουλάχιστον ως μάρτυρες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης “ΦΑΡΙΣ”, Ιωάννης Δούζης, στη συνέντευξη που έδωσε μετά την ακροαματική διαδικασία έξω από τα δικαστήρια είπε σχετικά: “Δυστυχώς το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα μου, όμως έχω μία υποψία που μπορεί να αγγίζει και τα όρια της βεβαιότητας ότι δεν το έκανε δεκτό αυτό γιατί προφανώς ο κ. Νίκας και ο κ.Δούζης να έρθουν στο δικαστήριο με άλλη ιδιότητα”. Σε ερώτηση ι”όταν λέμε με άλλη ιδιότητα τι εννοείτε;”, απάντησε: “Νομίζω ότι είμαι πολύ σαφής σε αυτό που λέω. Από τη στιγμή που δεν έρχεσαι στο δικαστήριο σαν μάρτυρας σαν τι θα έρθεις; Δικηγόροι δεν είναι ο κ. Νίκας και ο κύριος Δουζης,  πιθανόν να έρθουν ως κατηγορούμενοι”.

Ο Ν. ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ

Αλλαγή πλεύσης υπήρξε και στην πλευρά Μπασακίδη. Ο Κώστας Μαργέλης, συνήγορος του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της ΔΕΥΑΚ Νίκου Μπασακίδη, που μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι «ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος, είναι πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας δεν έχει καμία απολύτως σχέση, καμία απολύτως ευθύνη, καμία απολύτως αρμοδιότητα, για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας», σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά και στη συνέχεια έξω από το Δικαστικό Μέγαρο είπε: «δεν είχε απολύτως καμία ευθύνη, σχέση και αρμοδιότητα με την οργάνωση και τη διεξαγωγή του».

Ο κ. Μαργέλης αποκάλυψε κάτι «κρίσιμο», όπως το χαρακτήρισε για την υπόθεση. Το ότι δεν βρίσκεται στο «Διαύγεια» μετά από αίτημα ανάκλησης, στις 2 Μαΐου, εκ μέρους της “ΦΑΡΙΣ” το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογραφεί με την ιδιωτική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει το “κάθε τι αναγκαίο” για την διεξαγωγή του σαϊτοπολέμου. Το γεγονός αυτό ο κ. Μαργέλης το χαρακτήρισε «ύποπτο» και «ερευνητέο».


μοιραστειτε το:

Comments are closed.