Μ. Μάκαρης: Το σκηνικό επιβάλλει συγκλίσεις και συναινέσεις

0

“Τα μετεκλογικό σκηνικό διαμόρφωσε ένα νέο αυτοδιοικητικό τοπίο το οποίο έχει αλλάξει σημαντικά από το προηγούμενη περίοδο”, σημείωσε ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου”, Μανώλη Μάκαρης, κατά την κοπή της βασιλόπιτας της παράταξης του, τονίζοντας ότι “αυτό το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται επιβάλλει συγκλίσεις και συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία”.

Ειδικότερα, ο κ. Μάκαρης κατά την κοπή της πίτας της παράταξής του “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «RΕΧ», αναλύοντας τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Ανοιχτού δήμου είπε ότι “επιδιώξαμε συγκλίσεις και συναινέσεις και πραγματοποιήσαμε σε μια σειρά από ζητήματα ενώ καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις”.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο κ. Μάκαρης είπε:

«Αγαπητές φίλες , αγαπητοί φίλοι

Η δημοτική μας παράταξη σάς ευχαριστεί για την αποψινή σας παρουσία εδώ στην κοπή της βασιλόπιτας του έτους 2020.
Σας ευχαριστώ και εγώ μέσα από την καρδιά μου γιατί έχετε σταθεί κοντά στην παράταξη διαχρονικά από τότε που δημιουργήθηκε το 2014.

Η παράταξη αυτή δημιουργήθηκε από εσάς, τους ενεργούς πολίτες, με σκοπό να παρεμβαίνει δυναμικά και συμμετοχικά σε όλα τα ζητήματα και σε όλες τις προκλήσεις που εμφανίζονται, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των δημοτών.
Κύριο μέλημά μας η αμφίδρομη επικοινωνία. Με μια σειρά ημερίδες και ενημερωτικές συναντήσεις προάγουμε και επιδιώκουμε τον διάλογο. Παράλληλα, έχουμε καθιερώσει μαζί με την κοπή της βασιλόπιτας και τον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων. 

Στις εκλογές του 2019 παρουσιάσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων και έργων σε όλους τους τομείς, που αφορούν τον Δήμο της Καλαμάτας. Έτσι, παρουσιάσαμε αναλυτικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την διαχείριση των απορριμμάτων και την αποτελεσματική διοίκηση. Με όχημα αυτό το πρόγραμμα -το οποίο και εμπλουτίζουμε καθημερινά- πορευόμαστε δημιουργικά και στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.

Τα μετεκλογικό σκηνικό διαμόρφωσε ένα νέο αυτοδιοικητικό τοπίο το οποίο έχει αλλάξει σημαντικά από το προηγούμενη περίοδο. Καταλύτης αυτών των αλλαγών ήταν ο νέος εκλογικός νόμος που διέλυσε ηγεμονικές πρακτικές και έφερε μια πραγματική άνοιξη πλουραλισμού.

Έδωσε λοιπόν την δυνατότητα στον κάθε δημοτικό σύμβουλο και στην κάθε δημοτική παράταξη να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις που αφορούν τα ζητήματα της πόλης και να μην είναι κομπάρσος προειλημμένων αποφάσεων.

Αυτό το σκηνικό όπως διαμορφώνεται επιβάλλει συγκλίσεις και συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. Αυτές τις συγκλίσεις και συναινέσεις επιδιώξαμε και πραγματοποιήσαμε σε μια σειρά από ζητήματα ενώ καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις:

 1. Σταθήκαμε απέναντι στη νόθευση της λαϊκής εντολής και την αλλοίωση της απλής αναλογικής με τις αλλαγές που επιβλήθηκαν εκ των υστέρων δίνοντας υπερεξουσίες στη δημοτική αρχή.
 2. Προτείναμε ψήφισμα κατά της κατάργησης του Φιλόδημου το οποίο έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Φιλόδημος αποτελεί ως γνωστό ένα αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο για την κάλυψη των αναγκών σε έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης
 3. Αντιταχθήκαμε στη νομοθετική παρέμβαση ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου.
 4. Προτείναμε την ένταξη της Καλαμάτας στις αστικές καινοτόμες δράσεις τους τομείς της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κυκλικής οικονομίας και του δημογραφικού προβλήματος.
 5. Προτείναμε την δημιουργία δημοτικού υπνωτηρίου για την προσωρινή φιλοξενία αστέγων συμπολιτών μας.
 6. Στηρίξαμε την δράση του ΚΕΘΕΑ και εναντιωθήκαμε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου
 7. Προτείναμε την δημιουργία υπερτοπικού πάρκου αναψυχής στο Νέδοντα μέσα από το πρόγραμμα Life
 8. Προτείναμε την διεκδίκηση του στρατοπέδου από τον Δήμο για την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ανταποδοτικής ανακύκλωσης
 9. Προτείναμε τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας από τον Δήμο για τον αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας
 10. Προτείναμε την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου. Ως γνωστόν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιχορηγείται από το ελληνικό κράτος με 750 εκ ευρώ για τις άγονες γραμμές ενώ έχει δεσμευτεί για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
 11. Αναδείξαμε το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής και με ημερίδα που διοργανώσαμε παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές των επιπτώσεων που αυτή έχει στην γεωργική παραγωγή, την υγεία, τον τουρισμό και την πολιτική προστασία
 12. Προτείναμε την αξιοποίηση οργανικών απορριμμάτων για την παραγωγή βιοαερίου από τα οικιακά απορρίμματα με την μέθοδο που εφαρμόζει ο δήμος Χαλανδρίου μειώνοντας θεαματικά την ποσότητα των σύμμεικτων.

Τα μεγάλα ζητήματα της Καλαμάτας όμως είναι μπροστά και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

 1. Η διαχείριση απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την πόλη μας αλλά και για όλη την Πελοπόννησο. Η μεγάλη περιβαλλοντική πληγή της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα, συνεχίζει και ρυπαίνει τον Ταΰγετο και τον Νέδοντα και την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε προτείνει ένα έργο ουσιαστικής απορρύπανσης της Μαραθόλακκας.
 2. Αντιπλημμυρική προστασία. Όπως γνωρίζετε ήδη από το 2014 έχουμε ως παράταξη αναδείξει την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας αλλά και των χωριών του κάμπου της Μεσσηνίας. Δυστυχώς ακόμα και τώρα 3 ½ χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 υπάρχουν περιοχές που κινδυνεύουν.
 3. Βιώσιμη αστική κινητικότητα, ένα μεγάλο σχέδιο που θα πρέπει να αναβαθμίσει τις μετακινήσεις στην πόλη και να τις καταστήσει ασφαλείς, ταχείς, μη ρυπογόνες και φιλικές στα ΑμεΑ.
 4. Η ανάπτυξη της υπαίθρου και των χωριών, αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου. Αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Ταϋγέτου
 5. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Καλαμάτας για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής.
 6. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με μια σειρά δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας με τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε κάθε περιοχή της πόλης.

Φίλες και φίλοι

Η παράταξή μας συνεχίζει δυναμικά την πορεία της παρεμβαίνοντας σε καθημερινή βάση, προτείνοντας και δίνοντας λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.