Μ. Θεοδωράκης και Κ. Γουλιάμος με το βιβλίο τους στην Καλαμάτα

0

Παρουσία των συγγραφέων του, μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και του συμπατριώτη μας πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστα Γουλιάμου, θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα το βιβλίο τους “Στη Διαλεκτική της Αρμονίας”.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο “Νίκος πολίτης” του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα. Ομιλητές θα είναι οι:

  • Γιώργος Ανδρειωμένος, αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής του τμήματος φιλολογίας
  • Ευγενία Μπιτσάνη, καθηγήτρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου, πολιτικός επιστήμονας, διδάκτορας πολιτιστικής πολιτικής και διοίκησης, και
  • Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τους συγγραφείς του βιβλίου, Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμο.

gouliamos klmtΤην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου διοργανώνει το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας “Νίκος Καρούζος” του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, με σπουδαίο διδακτικό και ερευνητικό έργο, είναι πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος στην Ακαδημία Επιστημών της Ευρώπης.

Με σπουδές στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον Καναδά όπου δίδαξε για πολλά χρόνια, ο Κώστας Γουλιάμος, που κατάγεται από την Καλαμάτα, είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ενώ έχει εκλεγεί καθηγητής και στην Κίνα.

Έχει πολύ μεγάλη βιβλιογραφία και αρθρογραφία σε θέματα διεθνών σχέσεων και παγκόσμιας οικονομίας.

“Στη Διαλεκτική της Αρμονίας”

Το αντικομφορμιστικό και διορατικό πνεύμα του Θεοδωράκη, όπως και η διανοητική του ακτινοβολία, δίνουν ερμηνείες με όρους διαλεκτικής σκέψης, κριτικού αυτοστοχασμού και νεοπυθαγόρειου προσανατολισμού.

Τα στοιχεία του πολιτισμού και της ειρήνης αποτελούν πάντοτε τις ενοποιητικές και ολοποιητικές δυνάμεις για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Δυνάμεις, ωστόσο, που κατά τον Θεοδωράκη βρίσκονται στον πυρήνα της συμπαντικής αρμονίας και της Μοναδικότητας του εσωτερικού κόσμου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως δεν τον έχουμε ξανακούσει ή διαβάσει, σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο.

Με αναφορές σε κοινωνικά και καλλιτεχνικά κινήματα, σε μεγάλα πνεύματα και φιλοσοφικά ρεύματα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι δύο συνομιλητές αναζητούν μέσα από τη διαλεκτική της αρμονίας, το «μονοπάτι προς το μέλλον» σε όλες τις πτυχές του βιόκοσμου. Όπως σημειώνει στο βιβλίο ο μεγάλος μας συνθέτης, «σήμερα με τη επικράτηση της λογικής επί της ψυχής οδηγηθήκαμε στο χάος. Όμως πλησιάζει η ώρα της ψυχής. Ψυχή είναι η ιδιότητα του ανθρώπου να γεννά πνευματικά έργα χάρη στα οποία νικά τον θάνατο».

GOULIAMOS MIKHSΣτη «Διαλεκτική της αρμονίας» κυριαρχεί, όχι μόνο στη συζήτηση αλλά και σε όλα τα επιμέρους κεφάλαια, το αναλυτικό-κριτικό και αντικομφορμιστικό πνεύμα και, παράλληλα, η συμπαντική κοσμοθεωρία του Μίκη Θεοδωράκη, με επίκεντρο την έννοια της Μοναδικότητας: Η «μετάβαση από τη Διαφορετικότητα στη Μοναδικότητα» του Μίκη, γράφει στο επίμετρο του βιβλίου ο Κ. Γουλιάμος, «γίνεται ένα ευάγωγο κίνημα». Έχει μια κινηματική ιδιότητα που -κατά τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου- συνδέεται με τη «λογική της φαντασίας».

Η σκέψη και το έργο του Μίκη μας βοηθά «να ξαναμιλήσουμε αληθινά μέσα από τη Μοναδικότητα, του εσωτερικού κόσμου» και, ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζει «την ανάγκη του πάθους, της φαντασίας και του συναισθήματος», σημειώνει σε ένα από τα κεφάλαια της «Διαλεκτικής της αρμονίας» ο Κ. Γουλιάμος.

«Τα στοιχεία του πολιτισμού και της ειρήνης αποτελούν πάντοτε τις ενοποιητικές και ολοποιητικές δυνάμεις για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Δυνάμεις, ωστόσο», εξηγεί στα κεφάλαια του βιβλίου ο Κ. Γουλιάμος, «που κατά τον Θεοδωράκη, βρίσκονται στον πυρήνα της συμπαντικής αρμονίας και της Μοναδικότητας του εσωτερικού κόσμου».

«Έζησα μόνος, περιχαρακωμένος πίσω από τα έργα και τις ιδέες μου, αντιμετωπίζοντας συχνά φαρμακερά βέλη που όμως δεν ήταν ικανά να κλονίσουν την πνευματική μου γαλήνη», εκμυστηρεύεται ο Μίκης Θεοδωράκης στο διάλογό του με τον Κώστα Γουλιάμο.

Και οι δύο πάντως συγγραφείς στη «Διαλεκτική της αρμονίας» θεωρούν πως μουσική, φιλοσοφία, καθημερινότητα, πολιτική και, γενικά, όλες οι εκφάνσεις του πνευματικού, πολιτισμικού και κοινωνικού βίου συνδέονται με τον λόγο. Ειδικότερα, ο Κ. Γουλιάμος αναφέρεται στην πολυτροπική αρμονία του μεγάλου μας συνθέτη, πιστεύοντας πως «με την αναζήτηση της αρμονίας, η Ηθική – ως αντίληψη και ως πράξη -, αποτελεί ενιαίο σύνολο. Είναι πεποίθηση και ταυτόχρονα ευθύνη».

Περιεχόμενα

Ο διάλογος: προβλήματα και προβληματισμοί | Ο διάλογος του Κώστα Γουλιάμου με τον Μίκη Θεοδωράκη |Υστερόγραφο | Η πολυτροπική αρμονία ως κοινωνιογραφία μουσικής στον Μίκη Θεοδωράκη | Επίμετρο | Βιβλιογραφία.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.