“Μωρέ, Κουράγιο!”: Η πρόταση της “Κινηματογραφικής Λέσχης”

0

Την ταινία “Μωρέ, Κουράγιο!” προτείνει η “Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας” να παρακολουθήσετε από το σπίτι.

Αν και τυπικά σκηνοθετημένο από τον Φρεντ Νιουμέγιερ και Σαμ Τέιλορ, κατ’ ουσίαν το “Μωρέ κουράγιο”, αποτελεί αποκλειστική σύλληψη του ιδιοφυούς διοπτροφόρου κωμικού ηθοποιού Χάρολντ Λόιντ (του σημαντικότερου κωμικού του βωβού μαζί με τους Μπάστερ Κίτον και Τσάρλι Τσάπλιν), ο οποίος μάλιστα δεν δέχτηκε να τον αντικαταστήσουν κασκαντέρ στις επικίνδυνες σκηνές.

Η ιστορία αναφέρεται σε ένα Αμερικανόπουλο που εγκαταλείπει το χωριό του και την αγαπημένη του και φτάνει στην πόλη για να κάνει την τύχη του.

Το «Μωρέ, κουράγιο» είναι ένα διαμάντι με ατελείωτα ευρηματικά γκαγκ. Από την αρχική σκηνή που το Αγόρι φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις μπάρες μιας φυλακής (ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από την πύλη ενός σιδηροδρομικού σταθμού), το «Μωρέ, κουράγιο» αποτελείται από μια διαδοχή κωμικών και έξυπνων στη σύλληψή τους οπτικών στοιχείων.

Στην ταινία, η δύναμη της φαντασίας λειτουργεί ως εργαλείο αντιμετώπισης των μονότονων και καταπιεστικών συνθηκών της μοντέρνας ζωής. Είναι αυτή που έκανε τον Λόιντ δημοφιλή ήρωα της καθημερινής ζωής την εποχή του βωβού κινηματογράφου.

Η ταινία θεωρείται μεγάλη, επειδή καταφέρνει να πάρει μια συνηθισμένη ιστορία και να την ντύσει με μοναδικό, εξαιρετικά αστείο τρόπο, αποκαλύπτοντας τις υπερβολές της φιλοδοξίας και τις γελοιότητες της σύγχρονης ζωής, μια ταινία που αποθανατίζει εξαιρετικά τον αυξανόμενο τρόμο της ζωής στις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις.

Το αποκορύφωμα είναι η σκηνή όπου ο Λόιντ, συμμετέχοντας στην προσπάθεια διαφήμισης της εταιρίας, συμφωνεί απρόθυμα να σκαρφαλώσει σε έναν ουρανοξύστη 20 ορόφων για να εγκαταστήσει ένα τεράστιο πανό.

Η αργή αναρρίχησή του, όπου αντιμετωπίζει ποντίκια, παράθυρα και ένα αξέχαστο γιαγαντιαίο ρολόι, καταλαμβάνει πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού χρόνου της ταινίας και αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αστείες σκηνές της βωβής κωμωδίας.

Μωρέ, Κουράγιο! – Safety Last!
Action, Comedy, Thriller | 1932 | K-7 | USA | 72′
Σκηνοθεσία: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor
Σενάριο: Hal Roach, Sam Taylor
Παίζουν: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother

  • Για να δείτε την ταινία πατείστε εδώ.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.