Μεσσηνία: Στο 30% οι ζημιές σε καλλιέργειες από τον παγετό

0

Ζημιές που εκτιμώνται σε 30%, σημιώθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες του νομού, μετά τον παγετό της Τετάρτης και Πέμπτης (16 και 17 Φεβρουαρίου), στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης, σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων καλλιεργειών ανοιξιάτικης πατάτας, λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έως -4 βαθμούς και στην περιοχή της Τριφυλίας, σε καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού (300 στρ.), πατάτας (100 στρ.), και λαχανικών και σταυρανθών (80 στρ.).

Μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου οι υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας συγκέντρωσαν τα δεδομένα του φαινομένου, μετά από αυτοψία στις αγροτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις αρμοδιότητάς τους.

Συγκεκριμένα στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έως -4 βαθμούς, παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων. Οι ζημιές αυτές αφορούν την καταστροφή του υπέργειου τμήματος του φυτού αλλά και την μείωση της παραγωγής του, λόγω της ταλαιπωρίας των φυτών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια πρώτη εκτίμηση του ποσοστού ζημιάς, κυμαίνεται σε 30%, για την ολοκληρωτική καταστροφή του υπέργειου μέρους του φυτού, το οποίο θα αναβλαστήσει και θα δώσει κάποια μικρή παραγωγή με απώλεια της πρωιμότητας, και σε 20% έως 25% ως προς τη συνολική μείωση της παραγωγής από την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα φυτά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες  διήρκησαν πολλές ώρες.

Η αρμόδια υπηρεσία προτείνει στους παραγωγούς να επέμβουν στην καλλιέργεια με κατάλληλα μυκητοκτόνα και με μικρές δόσεις αζωτούχων λιπασμάτων, και άλλων σκευασμάτων, που θα βοηθήσουν τα φυτά να επουλώσουν τις ζημιές, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών γεωπόνων.

Αντίστοιχα θέματα παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι ζημιές στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού εντοπίστηκαν σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων, στην καλλιέργεια πατάτας έκταση 100 στρεμμάτων και σε καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών ζημιές σε έκταση 80 στρεμμάτων.

Τέλος ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επέμβει άμεσα κάνοντας εκτίμηση των ζημιών, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις ζημιάς στον κατά τόπους ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.