Μελέτη αποκατάστασης του Πύργου του Κουμουνδούρου

0
150.000 € ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 3 ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΚ ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΝΗΣ

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την μελέτη αποκατάστασης του Πύργου του Κουμουνδούρου, στον Κάμπο, με προϋπολογισμό 45.000 €, την οποία απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού, θα προχωρήσει η Περιφέρεια.

Εξάλλου εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η χρηματοδότηση με 150.000 € από την Περιφέρεια Πελοποννήσου -από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- των έργων αποκατάστασης και συντήρησης τριών εκκλησιαστικών μνημείων στην κοινότητα Κέντρου (Γαϊτσές) του Δήμου Δυτικής Μάνης, στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για τα εξής μνημεία:

  • Μονή Χελμού (Χώρας Κέντρου): Ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασης καθολικού, πρώτα σωστικά μέτρα προστασίας τοιχογραφικού διακόσμου, πρώτα σωστικά μέτρα προστασίας ξυλόγλυπτου τέμπλου
  • Μονή Προφήτη Ηλία (Βορείου Κέντρου): Εργασίες αποκατάστασης στέγης και εξυγίανσης νεότερων παρεμβάσεων, πρώτα σωστικά μέτρα προστασίας τοιχογραφικού διακόσμου, πρώτα σωστικά μέτρα προστασίας ξυλόγλυπτου τέμπλου
  • Ναός Ταξιαρχών Κέντρου (τ. Μπίλιοβο): Πρώτα μέτρα προστασίας ξυλόγλυπτου τέμπλου.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Ο Πύργος Κουμουνδούρου στον Κάμπο  της Δυτικής Μάνης είναι ένα ακόμα δείγμα άψογης οχυρωματικής τέχνης. Ήταν το σπίτι του Μπέη της Μάνης, καπετάν Κουμουντούρου ή Κουμουνδούρου. Στον ερειπωμένο πια διώροφο Πύργο Κουμουνδούρου, γεννήθηκε και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883), από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, γιος του αγωνιστή Γαλάνη Κουμουνδουράκη, γόνου μεγάλης Μανιάτικης οικογένειας, στρατηγού και έπαρχου Πύργου, διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα σχεδόν 7,5 ετών. Η προτομή του βρίσκεται  στην είσοδο του Πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.