“Μαρία Αντουανέτα, Κούλης, Τσίπρας και ομπριός”

0

Xρονογράφημα
Tου Παναγιώτη Αντωνόπουλου

Πρέπει να διαπνέεσαι από στωικότητα όταν ακούς ή διαβάζεις φλεγματικούς κοκόρους ή μαδημένες όρνιθες της επωνυμίας να απευθύνονται στο πόπολο με ρήσεις που προξενούν χυδαιότητα και έλλειψη υγιή νου. Αλλιώς τα αιμοπετάλια σου είναι σε κοχλασμό, γίνεσαι θερμόαιμος και τελείς υπό διαρκή επαναστατικότητα.

Τέτοιες ρήσεις διαβάζω η ακούω αυτές τις μέρες του εγκλεισμού λόγω του εστεμμένου ιού, στο σπίτι, και, μου φεύγει το τσερβέλο. Για τη Μαρία Αντουανέτα πρώτα ο λόγος. Ο λαός στη Γαλλική Επανάσταση πεινασμένος, άθλιος και οργισμένος ζητάει ψωμί κι αυτή απαντά: “Qu’ its mangent de la brioche” και στα ελληνικά “ας φάνε παντεσπάνι”. Ο βασιλεύς Λουδοβίκος 16ος είχε πουλήσει σε υψηλή τιμή το στάρι έξω και ο Γαλλικός λαός έλεγε το ψωμί ψωμάκι. Το επηρμένο παγόνι η Μαρία, εστεμμένη βασίλισσα και σύζυγός του, ήθελε λεφτά γιατί ξόδευε για λούσα σ’ ένα μήνα όσα ένας εργάτης κέρδιζε σ’ όλη του τη ζωή. Μπορεί η ρήση να μην της ανήκει αλλά η σπατάλη όλη δική της. Πολλοί λένε ήταν έξυπνη και δύσκολα θα έλεγε μια τέτοια καραμπινάτη κοτσάνα. ‘Όμως υποτιμούσε το λαό, τον θεωρούσε ένα δεδομένο κατασκεύασμα για να του κάνει πλιάτσικο, να τον αφήνει πεινασμένο και να χαίρεται, να τον βλέπει εξοργισμένο και να γελάει, κοπάδι πρόβατα και να τον σύρει στη σφαγή και να διασκεδάζει. Βέβαια της είχε ξεφύγει πως τούτο το κοπάδι μπορούσε κάποτε να της αφαιρέσει το όμορφο κεφάλι της από τους αβρούς της ώμους, όπου και το έκανε στέλνοντάς την στη λαιμητόμο μαζί με το ταίρι της το χρυσοφόρο Λουδοβίκο. Το μπριός {brioche ]που στην ελληνική σημαίνει το γλύκυσμα παντεσπάνι και συμβουλεύει η άνασσα το Γαλλικό λαό να το τρώει για να χορτάσει την πείνα του, προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη [ρήμα} brier που σημαίνει “μαλάσσω, ζυμώνω”.

Και τώρα αφού σας φόρτισα με αγωνία τα νεύρα σας που το πάω μ’ όλα αυτά, μπαίνω στα καθ’ ημάς. Νηστικό, πτωχευμένο και σμπαραλιασμένο από τον ιό το ελληνικό πόπολο, δυστυχώς αβγατίζει τη στενοχώρια και την κουλτούρα του με τις άνοστες ρήσεις των Λουδοβίκων της Δεξιάς και της Αριστεράς, Κυριάκου και Αλέξη. Καθόλου αξιοπρεπής το βουτυρόπαιδο του Σύριζα, αριστερός και αναβαπτισμένος ως τέως πρωθυπουργός μιας κουτσής τετραετίας, αγόρασε βίλα ως λένε τα δεξιά κουτσομπολιά [λένε…} σε περιοχή που δεν είναι για κοινούς θνητούς. Πήρε φωτιά σαν το έμαθε ο ηγεμών και το πρωτοπαλίκαρο της μητσοτακικής δυναστείας και ξιφούλκησε όπως ο μπούλης που του παίρνει η μαμάκα το φαϊ. “Για μια άλλη φορά ο Τσίπρας πρόδωσε την αριστερά” βρόντηξε και άστραψε και οι πέριξ αυτού γαλάζιοι δάκρυσαν από το πολύ γέλιο. Στη συνέχεια πήραν το λόγο τα ΜΜΕ της ιδιοκτησίας του. “32 σπίτια έχεις, τι μιλάς για το παλιοσπιτό μου, που δεν είναι κιόλας” αντιφώνησε ο Αλέξης δήθεν οργισμένος. “Τα απόκτησα δουλεύοντας και με ιδρώτα” του λέει ο αντίπαλος, συμπληρώνοντας “πήγαινε στο συμβολαιογραφείο να δεις τα παραστατικά”. “Και το σπίτι του Βολταίρου στη Γαλλία με τι το αγόρασες;” επιμένει ο πελαγωμένος Συριζαίος και γελάει. “Η λασπολογία σου δεν έχει όρια” του απαντά ο Κούλης τρεις φορές και κατεβάζει ρολά.

Προκαλεί όντως ψυχική ασφυξία η άρρωστη τούτη επικοινωνιακή αντιπαράθεση παλαιών όσο και νέων ηγεμόνων. Η Αντουανέτα κατατρόπωνε το λαό με ασυναρτησίες, η Πειραιώς την Κουμουνδούρου με κοτσάνες η Κουμουνδούρου την Πειραιώς με λεκτικές αναλγησίες. Ο δε καβγάς τους πάντα λιμανίσος πολύ απέχει από το να εμπνεύσει και να φωτίσει το λαό.

ellinikoxronografima.blogaspot.gr

μοιραστειτε το:

Comments are closed.