Δίνεται λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων

0

ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗ “Ν.Δ.”

Ως μια απάντηση στη «Νέα Δημοκρατία» και κίνηση στήριξης του Πέτρου Τατούλη, αποτελεί η σημερινή (8/4/2017) πολυμελής διυπουργική σύσκεψη και μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου -επιλογή που σημειολογικά δεν μένει απαρατήρητη- για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, κατά την οποία δόθηκε λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την Πελοπόννησο.

Δέκα ημέρες μετά την επίκαιρη επερώτηση 10 βουλευτών της έψεγαν τον Π. Τατούλη (και την Κυβέρνηση) για τις καθυστερήσεις στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, σε διυπουργική σύσκεψη με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη και της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχου Ντ. Νικολάκου και του ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας, αποφασίστηκε να δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα, εντός του Απριλίου, για την υπογραφή της σύμβασης του έργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ως μέλη της επιτροπής, οι υπουργοί Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκ. Φάμελλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Δήλωση υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα απαραίτητα βήματα, και μάλιστα εντός του Απριλίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία:

α) Μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια.

β) Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους.

γ) Κατασκευή επτά σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο.

δ) Ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους Δήμους».

Ικανοποίηση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μετά τη διυπουργική σύσκεψη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης κα Ντίνα Νικολάκου, μετά από πρόσκληση, παρευρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συζήτηση του θέματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, παρουσία πέντε Υπουργών της Κυβέρνησης, δύο Γενικών Γραμματέων, καθώς και του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ και Δημάρχου Ευρώτα κ. Γρυπιώτη, ο οποίος επίσης είχε προσκληθεί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κοινή βούληση Κυβέρνησης, Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο διαχρονικότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τους Πελοποννήσιους πολίτες.

Το έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτηρίστηκε ως το πλέον συμφερότερο για τον πολίτη από άποψη κόστους, αλλά και της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος ως πράσινο έργο.

Η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε έως το τέλος Απριλίου να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται έτσι ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαιτέρως ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους για την ολοκλήρωση ενός έργου που για την περιφερειακή αρχή είναι έργο σημαία για την ανάπτυξη και την αειφορία της Πελοποννήσου».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.