Κ. Γουλιάμος: Μεσσηνιακή παρουσία σε κορυφαίο Ίδρυμα

0

Μια ακόμη σπουδαία διάκριση του συμπατριώτη μας (από την Καλαμάτα) πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Κώστα Γουλιάμου είναι η εκλογή του ως Distinguished Fellow από το Διεθνές Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας της Κίνας [International Engineering and Technology Institute (IETI)], έναν πολυδιάστατο αναπτυξιακό και ερευνητικό Οργανισμό, που προωθεί την καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” της Κύπρου, σχετικά με τη διάκριση του συμπατριώτη μας καθηγητή, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Το Διεθνές Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας της Κίνας [International Engineering and Technology Institute (IETI)] είναι ένας πολυδιάστατος αναπτυξιακός και ερευνητικός Οργανισμός που προωθεί την καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για ένα εκ των κορυφαίων think tank της Κίνας με διεθνή αναγνώριση και με ευρύτατο πεδίο δράσης.

Στις πολυσχιδείς του δράσεις, πέραν των χρηματοοικονομικών, της οικονομετρίας ή της ηλεκτρονικής μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης, συγκαταλέγονται και τομείς των κοινωνικών επιστημών και ανθρωπιστικών σπουδών. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βραχίονες της κινεζικής πολιτικής για ολιστική καινοτομία στα πεδία του εκπαιδευτικού και ερευνητικού οικοσυστήματος, το οποίο ως τέτοιο λειτουργεί, μεταξύ άλλων, επικουρικά στην πολιτική του Πεκίνου για τους νέους δρόμους του μεταξιού (one belt one road). Σε αυτό, λοιπόν, το διεθνές Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας της Κίνας συμμετέχουν δύο Έλληνες ακαδημαϊκοί. Ένας εξ αυτών είναι και ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος. Πρόσφατα, το εν λόγω επιστημονικό ίδρυμα της Κίνας τον εξέλεξε Distinguished Fellow. Να σημειωθεί πως με τις ίδιες διαδικασίες, την ίδια ακριβώς περίοδο εκλέγηκε και μία πλειάδα πανεπιστημιακών από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Yale, το Princeton, το Imperial College, το Berkley, το Amsterdam κλπ. Ο έτερος Έλληνας πανεπιστημιακός είναι ο καθηγητής της Ολυτεχνικής Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (Ελβετία) Ιωσήφ Σηφάκης (Tuiring Award Laureate in 2007).

Να υπογραμμιστεί πως το Διεθνές Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας της Κίνας διαθέτει ως μέλη 3.000 κορυφαίους επιστήμονες εκ των οποίων μόνο οι 124 έχουν εκλεγεί ως “Distinguished Fellows”, ήτοι, κάτι λιγότερο από το 3% του συνόλου των μελών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ».

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, με σπουδαίο διδακτικό και ερευνητικό έργο, είναι πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος στην Ακαδημία Επιστημών της Ευρώπης.

Με σπουδές στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον Καναδά όπου δίδαξε για πολλά χρόνια, ο Κώστας Γουλιάμος, που κατάγεται από την Καλαμάτα, είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ενώ έχει εκλεγεί καθηγητής και στην Κίνα.

Έχει πολύ μεγάλη βιβλιογραφία και αρθρογραφία σε θέματα διεθνών σχέσεων και παγκόσμιας οικονομίας.

  • Δείτε εδώ βιογραφικό του καθηγητή Κώστα Γουλιάμου
μοιραστειτε το:

Comments are closed.