“Κλέφτης ποδηλάτων” στη Λέσχη

0

Την ταινία “Κλέφτης ποδηλάτων” (Ladri di biciclette), προβάλει η “Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας” την Πέμπτη (07/02/2019), σε σκηνοθεσία Vittorio De Sica. Παίζουν: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell.

Η ταινία, δράμα του 1948, διάρκειας 99 λεπτών, θα προβληθεί αμφιθέατρο “Θ. Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με ώρα έναρξης τις 9:30 το βράδυ. Είσοδος: 4 ευρώ και ελευθέρας για νέους κάτω των 18 ετών.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

klefths podhlatwn 2Στη μεταπολεμική Ρώμη, ο Αντόνιο Ρίτσι επιλέγεται να εργαστεί ως αφισοκολλητής. Η δουλειά απαιτεί ποδήλατο, το οποίο έχει δώσει ενέχυρο και η γυναίκα του θα το ανταλλάξει με τα σεντόνια της προίκας της. Την ώρα όμως που ανεβασμένος στη σκάλα του κολλά μια αφίσα, κάποιοι του κλέβουν το ποδήλατο. Έτσι, με τη συνοδεία του μικρού του γιού, ξεκινά την αναζήτηση του ποδήλατου στις υπαίθριες αγορές, στα συσσίτια της εκκλησίας, στις φτωχογειτονιές, στη δυστυχία.

Η ταινία, ένα κλασικό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού, εστιάζει στη φύση του ανθρώπου, στο «λίγο» που έχει πολλά να πει. Η αφίσα της χολιγουντιανής ταινίας «Gilda» καταδεικνύει τη διαφορά με τον χολιγουντιανό κινηματογράφο. Εδώ, υπάρχει μόνο η πραγματικότητα ωμή, επαχθής, οδυνηρή. Ο μέγιστος Ντε Σίκα χρησιμοποιεί φυσικές τοποθεσίες, ερασιτέχνες ηθοποιούς,  φυσικό φως και μία μη-παρεμβατική σκηνοθετική προσέγγιση σκιαγραφώντας την Ιταλία του ’40 με στοχευμένες πινελιές απλότητας.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ σεναρίου, ενώ κέρδισε ένα τιμητικό Όσκαρ, επτά χρόνια πριν δημιουργηθεί η κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας. Ανάμεσα στα άλλα βραβεία που πήρε ήταν αυτά της Χρυσής Σφαίρας καλύτερου ξενόγλωσσου φιλμ και του ειδικού βραβείου στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.